Expresná pudingová žemľovka s čerešňovou omáčkou fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 3. júna 2013
Expresná pudingová žemľovka s čerešňovou omáčkou (fotorecept)
Foto: mariamka

Jednoduchý sladký dezert z webovej stránky jedného slovenského denníka. Niečo ako expresná žemľovka, chuťovo veľmi podobné, lahodné, maslové. Zhodou okolností mi dnes prišli do Zobraziť celý popisJednoduchý sladký dezert z webovej stránky jedného slovenského denníka. Niečo ako expresná žemľovka, chuťovo veľmi podobné, lahodné, maslové. Zhodou okolností mi dnes prišli do rany čerešne, tak som k nej urobila sladkú čerešňovo-karamelovú omáčku. Dobrota! :)

35 minút
na 160 °C

Suroviny

250 g alebo staršie rožky
50 g
1 l
2 bal.
3 PL
Na čerešňovú omáčku:
2 PL
1 PL
3 dl
1 ČL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Vianočku nakrájame na plátky (rožky cca na tretiny) a každý plátok potrieme maslom. Zapekaciu nádobu vymažeme maslom. Plátky poukladáme nenatretou stranou dolu. Ja som dnes použila rohlíky.

    Expresná pudingová žemľovka s čerešňovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si vanilkový pudingový prášok, napríklad takýto.

    Expresná pudingová žemľovka s čerešňovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V mlieku rozmiešame pudingový prášok a práškový cukor. Zalejeme rohlíky a dáme piecť do vyhriatej rúry na 160 °C asi 35 minút. Zatiaľ to nevyzerá vábne :)

    Expresná pudingová žemľovka s čerešňovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ale po upečení je to iná muzika. Voňavé, nadýchané, maslové. Necháme trochu vychladnúť a vsiaknuť všetku tú dobrotu.

    Expresná pudingová žemľovka s čerešňovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým, ako sa pečie nákyp, či ako to nazvať, si urobíme omáčku. Čerešne som najprv umyla, odkôstkovala a opäť umyla, pre istotu :)

    Expresná pudingová žemľovka s čerešňovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na panvici necháme skaramelizovať kryštálový cukor, pridáme med a vzápätí čerešne. Povaríme asi 10 minút. V troške vody (1 dl) rozmiešame solamyl a omáčku zahustíme, môžeme dochutiť rumom, ja som dala pár kvapiek citrónovej šťavy, zdalo sa mi to príliš sladké. Takto je to príjemne nakyslasté, pikantné.

    Expresná pudingová žemľovka s čerešňovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Miesto čerešní môžete požiť, myslím, akékoľvek ovocie, napr. višne, ako píše p. frezia68, maliny, ríbezle... potom upravte dobu varenia podľa konzistencie ovocia. A dochutiť okrem rumu, griotky môžete destilátom korešpondencujúcim s druhom ovocia, ako zas píše p. izabella929, týmto im ďakujem za rady :) Ak nemáme čerstvé ovocie, podávame s akýmkoľvek kompótom, ktorý ale tiež doporučujem prehriať. A expresný dezert takmer bez roboty je na stole. Mňam :)

    Expresná pudingová žemľovka s čerešňovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

izabella929
tvoj recept vyzerá krásne chutne.-)páči sa mi aj čerešňová omáčka..)) možno by som miesto rumu pridala za lyžicu čerešňovice...
mariamka
dakujem p. @Izka to je dobry napad :), ja som ten rum nedala, inak doporucovali aj griotku, zajtra kupim ceresnovicu a ak este nieco zostane, tak si cvrknem :))
archaa
tak toto je ozaj suprový nápad!!! dala by som si...:)
frezia68
Fíha?Tento recept mám pripravený na uverejnenie a si ma predbehla.Miesto čerešní síce višne.....si šikulka,čo už?
mariamka
naoozaaj p.frezia ?? to ma vazne mrzi, ale spokojne ho dajte, rada pozriem ako ho mate nachystany a ako sa vydaril, a verim, ze s visnami musi byt este lepsi, ved, ked tu mozu byt tie smotnaove torty a ine a ine.. mne fotky az tak nevysli, pri umelom osvetleni, vase budu urcite krajsie :))
tiginko
ja si asi tiež cvrknem.... keby som len mala rada takéto dobroty... Ale keď príde môj sladký synček zase na chvíľu domov, určite mu urobím s takouto verziou žemlovky radosť
mariamka
@tiginko ved ja to tiez pre mojich dvoch robim, nie pre seba :)), ja ich mam este oboch doma na krku, to by jedlo furt :)) ale podla toho, ako to im chutilo, mozem ti povedat, ze urcite synkovi urobis radost, :))
ciernalabut
tak toto vyzerá užasne. ďakujem za inspiráciu určite v najbližšej dobe vyskúšam !
danamaj
pise sa maslvou stranu dolu a na fotke je maslo navrchu.
mariamka
@danamaj kde sa to pise? ja tam mam "poukladáme nenatretou stranou dolu" a tak to aj mam tzn. nenatretou dolu, natretou hore :))
danda3
Paráda, vyskúšam, keď sa objaví niektorí zo synov, super recept.♥
mariamka
dakujem @danda3 a ostatnym tiez :) samu ma to prekvapilo, ake je to chutne, moji ten pekac spraskali dvaja za vecer, myslim ze je to akurat take "chalanske" resp. detske jedlo :))
evanaaa
Toto sa aj mne páči a tuším si spravím ale len pre seba....a prečo sa musia rožky maslom natierať ( a musia sa?), puding sa mi dávno žiada a takýto "pečený" môže byť fajn. A jahodovú omáčku......
mariamka
@evanaaa .. ja som natrela, tak to bolo v recepte, a mozno ani netreba :) .. ale myslim, ze to pasuje, jednak zhora brani vysuseniu a spaleniu zaroven doda vonu aj chut.. ale skusit mozete :) diky..
janger
Tak to je fakt expresna zemlovka. Niekedy spravim. A to uz tam mate take krasne ceresne? Tu este nie su...Zime nebolo konca kraja, tak je vsetko oneskorene.
mariamka
@janger mame, aj ked tieto su este pomerne skore, ale vyborne stavnate, vhodne na tepelnu upravu, do kolacov, na tie prave srdcovky si este pockame.. inak sokolica v PB uz sedi na vajickach, dam link pri nasu listicku :)
radost
@mariamka
chcem zajtra urobiť..z vianočky..pláty vianočky ukladať len v jednom rade vedľa seba..??na seba nie..však..??mám ich nakrájať hrubšie..??potrieť maslom..zaliať..
upiecť..už teraz si želám dobrú chuť..:-)
mariamka
@radost zajtra asi bolo vcera :) sorry mala som ine povinnosti, dufam, ze sa zadarila k spokojnosti, ak si ju urobila, dobre si to pochopila, ved, v jednom, dvoma, chuti to len prida :)