Etlı barbunya alebo turecké národné jedlo

Autor receptu: nazarboncuk

Viete aké je turecké národné jedlo? Ak tipujete nejaký kebap či baklavu, tak ste na omyle. Tureckým najobľúbenejším a dá sa povedať národným jedlom je - fazuľa. No ano, obyčajná fazuľa, pripravená na milión spôsobov. Všetky druhy fazule a fazuľky majú poctivo svoje vlastné označenie a tiež jedlá z nich (napr. dusená BIELA fazuľa - Kuru fasulye; dusená STRAKATÁ fazuľa - barbunya...atď.) Čo si okrem chleba k tomuto skvelému jedlu dať sa dočítate nižšie :)

2-3
porcie
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Fazuľu namočíme na noc, na druhý deň vodu zlejeme a dáme variť spolu s bobkovým listom a štipkou sušeného tymiánu. Fazuľu povaríme zhruba pol hodinu, bude sa variť ešte s mäsom.
  2. Hovädzie mäso /originál by malo byť baranie či jahňacie/ nakrájame na kocky. Možno použiť aj kosti. Rozpálime olivový olej a kocky mäsa sprudka! opečieme. Mäso bude vystrájať, pustí trocha šťavy. Treba vydusiť na tuk, trvá to len chvíľku. Ja som v tejto fáze pridala oriešok masla.
  3. Cibuľu nasekáme nadrobno a prihodíme k mäsu. Miešame a spolu opekáme. Ochutíme paprikovou pastou, pradajkovým pretlakom a chilli vločkami.
  4. Zhruba po 10 minútach pridáme scedenú predvarenú fazuľu, premiešame a zalejeme vývarom (ak sme použili aj hovädzie kosti, stačí aj horúca voda).
  5. Dusíme na miernom ohni asi hodinu (záleží aké mäso máme). To moje bolo dobré, do hodinky bolo všetko mäkké. Nakoniec jedlo ochutnáme, osolíme, okoreníme.
  6. Pokrm podávame teplý. Ako príloha sa jedáva bulgur pilav , jarná cibuľka /alebo aj obyčajná nakrájaná na kolieska/, reďkovka, biely jogurt, chlieb, nakladaná zelenina (uhorky, mrkva, kapusta, chilli papričky)