Estónsky kringel s makom a makové taštičky fotorecept
Foto: babkamt
na 180 °C
Suroviny
300 g |
|
300 g |
|
350 ml |
|
80 g |
|
1 ks |
|
z 1 citróna |
|
1 ks |
|
0,5 čl |
|
21 g |
|
1 čl |
|
Maková plnka: | |
200 g |
|
2 PL |
|
|
|
|
|
|
|
z 1 citróna |
|
Postup
-
1
Odvážila som si 300 g hladkej múky a 300 g polohrubej múky.Pridala som k nej 0,5 čl soli. Preosiala som ju do misky. Do malej misky som si dala polovicu z kocky čerstvého droždia, 1 čl cukru a 2 čl múky. V rozpise píšem na zarábanie mlieko. Ja som však robila tvaroh, tak som cesto zarobila zo srvátky. Takže, k droždiu som dala 150 ml vlažnej srvátky, nechala som kvások vykysnúť.
-
2
Do zvyšných 200 ml srvátky som dala 1,5 pl kačacej masti a asi 30 ml oleja. Dala som ju do mikrovlnky, kde som ju rozpustila. V mlieku s masťou som rozmiešala jedno vajíčko.
-
3
K múke som pridala vykysnutý kvások, srvátku s tukom a vajcom. Trochu som to polievkovou lyžicou premiešala.Chcela som to nechať 15 minút odstáť a potom vypracovať cesto.
-
4
Manžel mi prišiel povedať, že potrebuje kúpiť postrek. Tak som som obliekla, že ja si zatiaľ skočím do potravín. Veď to stihnem. No vrátili sme sa domov asi po 35 minútach. Cesto sa mi dralo z misky. Tak som ho rýchlo vypracovala a dala znovu kysnúť.
-
5
Kým mi cesto kyslo, spravila som makovú plnku. Zohriala som 150 ml vody, do nej som dala cukor 4 - 5 pl - každý si dá podľa seba. Nechala som ho rozpustiť. Odstavila som tekutinu z ohňa, pridala som mak, hrozienka namočené v rume, domáci vanilkový cukor, citrónovú kôru a 2 pl slivkového lekváru. Zamiešala som to, ochutnala. Bolo to dobré. Vyniesla som mak na dvor, kde som ho nechala vychladnúť.
-
6
Vykysnuté cesto som rozdelila na dve časti. Jednu som vyvaľkala, nakrájala na obdĺžniky, dala som pl makovej plnky, zrolovala som cesto.
-
7
Potom som kraje stočila. Vznikla akoby salónka. Tento nápad mám z nového katalógu od Oetkera Jarné pečenie.
-
8
Preložila som salónku na plech vystlaný fóliou na pečenie. Nožom som taštičku narezala.
-
9
Druhú časť som vyvaľkala do obdĺžnika , natrela zvyškom plnky, stočila som ho do závinu. Ten som po dĺžke rozkrojila. Splietla som ho tak, že narezanú časť som mala stále hore. Cesto som na jednej strane nedorezala až do konca.
-
10
Pletenec som spojila do kruhu. Do stredu som dala jednu buchtičku, tiež naplnenú makom. Salónky som natrela olejom.Rúru som dala vyhriať na 200 °C. Zatiaľ cesto ešte kyslo na plechu.
-
11
Pri vkladaní plechu do rúry som teplotu znížila na 180 °C. Koláč som piekla 30 minút.
-
12
Upečené makové taštičky plnené makom.
-
13
Kringel budem piecť určite častejšie.
-
14
Cesto bolo mimoriadne vydarené.
-
15
Toto som s prepáčením zhltla na posedenie:-)
-
16
Zo zvyšnej srvátky som chcela spraviť zemiakovú polievku. No ani po hodine sa mi zemiaky v srvátke neuvarili. Vie mi niekto povedať prečo?
-
17
Je vidieť, že jar sa konečne hlási.
z kyslej kapusty varia zvlášť a pridajú do polievky uvarené.
srvátka - detto - treba uvariť zvlášť v osolenej vode a potom pridať do polievky alebo kyselicu pridať nakoniec a zemiaky variť v minime vody.
1. varný typ :
delenie:
Delenie zemiakov na varné typy :
Varný typ A : zemiaky pevné, lojovité, jemnej až stredne jemnej štruktúry, nerozváravé, veľmi slabo až slabo múčnaté, priemerne vlhké, vhodné na prípravu šalátov alebo ako samostatná príloha jedla.
Varný typ B : zemiaky polopevné, polomúčnaté jemnej až hrubšej štruktúry, primerane vlhké až suchšie, vhodné ako samostatná príloha jedla.
Varný typ C: zemiaky múčnaté, stredne rozváravé, polohrubej štruktúry, stredne vlhké až suché, vhodné ako príloha jedla alebo ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako kaša, zemiakové cesto a pod.,
Varný typ D: zemiaky silne múčnaté, silne rozváravé, hrubej štruktúry, vhodné len ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako sú kaša, zemiakové cesto a pod.
alebo
2. cmar je kyslo - mliečny produkt. v kyslom prostredí sa ťažko uvaria alebo neuvaria.
Estonsky kringel je vynikajúci koláč, s makovou plnkou musí byť úžasný :-)
dávam *****
tiež tu mám Estonsky kingel so škoricovou náplňou, ak chceš, pozri si ho:
varecha.pravda.sk/recepty/estonsky-kringel-fotorecept/417...
venusa, dnes 11:35 k Estónsky kringel s makom a makové taštičky (fotorecept)
Asi ten kyský proces :-) Inak aj v kapustnici varené zemiaky sú také tvrdšie. Isto to zaleží na ich sorte. Všetko, kde je mak ma oslovuje. Máš to zaujímavé.
ja som tvoj príspevok pod týmto receptom veru čítala.
Venusa ti pridal komentár k receptu Estónsky kringel s makom a makové taštičky (fotorecept) s textom:
Asi ten kyský proces :-) Inak aj v kapustnici varené zemiaky sú také tvrdšie. Isto to zaleží na ich sorte. Všetko, kde je mak ma oslovuje. Máš to zaujímavé.
Ja neviem vymázavať komentáre spod receptov. Asi znovu úraduje škriatok. Tento komentár sem pridávam druhý krát. Nechce mi to prejsť.