Dusená bravčová pečienka na cibuľke fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 16. mája 2014
Dusená bravčová pečienka na cibuľke (fotorecept)
Foto: babkamt

Dnes som si bola kúpiť mäso na nedeľu. Kým mi predavačka vydávala, upútala ma bravčová pečienka. Už sme ju nemali hádam aj 2 Zobraziť celý popisDnes som si bola kúpiť mäso na nedeľu. Kým mi predavačka vydávala, upútala ma bravčová pečienka. Už sme ju nemali hádam aj 2 - 3 roky. Tak som si kúsok zabrala, lebo som nemala uvarené a z nej bol obed rýchlo pripravený. Recept je z mojej prvej písanky, kde som si zapisovala recepty ako mladá gazdinka.

4
porcie
10-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
1 ks
1 PL
1 čl
0,5 čl
1 čl kopcom
200 ml
1 čl kopcom (na zahustenie)
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Umytú pečienku som nakrájala asi na 5 cm dlhé slížiky. Podarilo sa mi kúpiť pekný kúsok.Pečienka mala len jeden malý kanálik, ten som samozrejme vyrezala, lebo by bol aj po uvarený tvrdý.

    Dusená bravčová pečienka na cibuľke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ma 1 pl domácej bravčovej masti som do sklovita opiekla cibuľu. Pridala som aj mletú rascu. Tiež som ju opiekla.

    Dusená bravčová pečienka na cibuľke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Budem potrebovať mleté čierne korenie, majoránku, paradajkový pretlak. Kto ho nemá, stačí malá konzerva z obchodu. Ja mám ešte od vlani svoj domáci. Na fotke mi chýba sladká mletá paprika.

    Dusená bravčová pečienka na cibuľke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cibuľu som odstavila z plameňa, pridala som sladkú mletú červenú papriku.

    Dusená bravčová pečienka na cibuľke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vrátila som panvicu na oheň. K cibuli som pridala pečienku, mleté korenie.Chvíľu pečienku pražím.

    Dusená bravčová pečienka na cibuľke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tu je už upražená pečienka, preložená z panvice do hrnca. Ja mám rada šťavu, keby som to nechala v panvici, tak by som jej mala málo.

    Dusená bravčová pečienka na cibuľke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečienku poprášim l čl solamylu, chvíľu popražím,

    Dusená bravčová pečienka na cibuľke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    potom pridám paradajkový pretlak.

    Dusená bravčová pečienka na cibuľke (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pečienku ešte chvíľu povarím. Do uvarenej dám majoránku. Niekto pridáva aj horčicu.

    Dusená bravčová pečienka na cibuľke (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    K pečienke som podávala varené zemiaky a uhorkový šalát. Soľ som pri varení nepoužila, aby nebola pečienka tvrdá. Osolila som ju až na tanieri. Milovníci pečienky, prajem dobrú chuť.

    Dusená bravčová pečienka na cibuľke (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

elysa
veru, aj ja ju robievam, len bez pretlaku a s dusenou ryžou...
babkamt
@kimlo ďakujem za pochvalu.
@elysa je veľa spôsobov prípravy pečienky. Už si ju varila s pridaním šampiňónov? Samozrejme ako príloha môže byť aj ryža, čerstvý chlieb, alebo zemiaky.
havino
na vlas podobne ju varím až do bodu pridania paradajkového pretlaku, takú nepoznám veru, ale nebránim sa, aj ten mám rada, aj domáci ešte mám jeden pohár, ale už by som ju, ako ty potom so zemiakmi podávala, lebo u nás tiež len s ryžou, nakoniec majoránku a veru sme ju nemali dobre dva roky, kedže len ja ju mám rada a ja s cviklou, si mi chute narobila teraz riadne
babkamt
@havino tiež sme ju dávno nemali. Cvikla je dobrá voľba. Ja ju môžem jesť aj samotnú. Ja som vlani nasadila kopec paradajok, už ma ani nebavilo robiť toľko pretlaku, no teraz, keď ho môžem použiť som rada. Ja neviem dochutiť kúpený pretlak:-)
kukulienka71
Ja som pečienková, dosť často varím, ale takto som teda ešte nechyrovala.Zvyknem s lečom, skúsim aj s pretlakom. Jednu otázočku mám, @babkamt , solamyl zrejme dávaš k zahusteniu. Ja viem tak, že sa dáva úplne na konci varenia, len prejde varom, lebo dlhším varom stráca schopnosť zahustiť jedlo. Nevšimla si si? Chválim veľké množstvo cibule a majoránku, bez nej si pečeň neviem predstaviť, pekné!
eviana
@babkamt , navarila si výborne, až ku mne cítim tú skvelú vôňu. Veru som tiež už dávno nerobila, ďakujem za pripomenutie. Mám pečeň veľmi rada, robievam až na pretlak tak isto, aj pre mňa to je novinka a veru veľmi zaujímavá, rada vyskúšam. Ďakujem za pripomenutie tohto skvelého jedla, mňam :)
pusta
@babkamt , robievam veľmi podobne, novinkou je pre mňa solamyl. chcem sa spýtať, prečo ho pridávaš - k vôli zahusteniu? alebo sa utvorína pečienke jemná chutná chrumkavá kôrčička? ja dávam toľko cibule, koľko pečienky, najprv podusím cibuľu ako perkeltový základ /podliatie vodou, vydusiť na tuk - opakujem 3x/ tá sa rozpadne varením a dodá na chuti a hustote, nemusím ničím zahusťovať, žiadna múka a ani solamyl, ani iné. druhou novinkou je pre mňa paradajkový pretlak, ale tým nič neskazím, vo výsledku lepšia chuť. nuž a robím hned priamo v hrnci a nemusím prekladať, nepodstatné, každý má zaužívané inak ostatné robím všetko tak ako ty.
je to výborné a rýchle jedlo, my sme pečienkoví, tiež máme radi viac šťavy milujeme túto starú dobrú klasiku- chválim ťa veľmi a určite vyskúšam tvoj spôsob :-)
1x rulik
denyany
S pretlakom som ešte pečeň nerobila, ale skúsim, lebo tvoje jedlo vyzerá veľmi dobre. Pečeň mám veľmi rada, máme ju často, takže najbližšie bude podľa teba. Pekný víkend prajem.:-)
babkamt
@kukulienka71 áno máš pravdu. Dlhým varením pečienka tvrdne. Ja som ju nechala len prejsť varom.Ďakujem za komentár.
@eviana v každej domácnosti sa aj pečienka varí inak. U nás sa varila takto. U syna som jedla pečienku so šampiňónmi. Tiež to bolo dobré.
babkamt
@pusta cibuľu robím presne ako ty. Pri pražení cibule ju podlejem troškou vody, keď sa voda vyparí, opakujem ešte dva krát.Takto robím mäso pod guláš aj perkelt. Nezvyknem špiniť pri varení toľko riadu. Neodhadla som množstvo pečienky. Ja mám rada mnoho šťavy. Radšej som to preložila do hrnca. Nerada by som umývala celý sporák:-) Tento recept mám ešte od otca. Nadiktoval mi ho ešte pred 45 rokmi. Potom napíš , či ti chutilo.
babkamt
@denyany teší ma, že sa ti moje jedlo páči a že ho pripravíš podľa mňa. Potom sa ozvi, či ti chutilo. Včera som navarila za pár drobných. Pečienka ma vyšla na 89 centov:-) Takto lacno a dobre som už dávno neuvarila obed:-)
babkamt
@kukulienka71 tiež ho dávam až ku koncu varenia.V bode 9. píšem, že to už len chvíľku povarím. Príjemný deň ti prajem. U nás konečne vyšlo aj slniečko a prestal fúkať nepríjemný vietor.Hneď mám lepšiu náladu:-)
izabella929
pečienky akékoľvek patria medzi moje obľúbené jedlá...krásne si ich urobila a vyzerajú aj veľmi chutne...) dlhú dobu nekupujem kuracinu a aj pečienky...ale farmár mi dodáva bravčovú...teraz som bola na maďarskom trhu a už čaká na mňa v mrazáku husacia z vykŕmenej húsky..
pusta
@babkamt , včera uvarené, odskúšané, zjedené a vynikajúce :-)
veľmi chutilo :-)
babkamt
@izabella929 ďakujem za pochvalu. Tá husacia pečienka z doma chovanej vykŕmenej husi je delikatesa. Určite si pochutnáte. Budeš k nej robiť aj lokše?
@pusta som rada, že si recept vyskúšala. Teší ma, že ti chutilo.
evanaaa
Dávno som nerobila, ale ja len z hovädzej, tá mi je jemnejšia, alebo z hydinovej, a viac šťavy, kvôli mužovi, dá sa všelijak, aj trošku pretlaku tam frknem aj ja.
martamm
@babkamt , tiez som po niekolkych rokoch kupila bravcovu pecen, uvarim ju podla Tvojho receptu, troska ma prekvapil ten pretlak, ale nebranim sa skusit aj nieco nove :)

babkamt
@martamm z pečienky varím málo, vnučka ju nemá rada. Ale raz za čas si ju uvarím, keď mi na ňu príde chuť. Som zvedavá, či ti bude chutiť. Ozvi sa.
kuchtik47
Idem na to zajtra mám krásnu mladú bravčovú pečeň ostalo mi aj na nedelu na halušky do polievky. Iba technický pohľad pečienka je masová cigánska, mexická a pod. Dusená alebo vyprážaná je pečeň ako vnútornosti.
miroslav1976
Dobry deň. dnes som prakticky prvykrat varil z bravčovej pečienky, zaujala ma v mäsiarni tak som si povedal že musim skusiť niečo ukuchtiť. Hľadal som jednoduchy recept ktory nepokazim. dodržal som určite zasady, trebars s tou majorankou ,aj ochutenim až na tanieri, mal som aj pretlak, čo bolo divne lebo väčšinou ho stihnem použiť do omačky na špagety. :) podarilo sa, aj šťavnata je, nestvrdla, čiže davam plus. :) ešte tak skusiť kombinaciu so šapmionmi a bude to prima .
wadja
Dlho som pecienku nerobila. Dakujem za tento recept, podarila sa na vybornu ☺️ ja som si este do cibuloveho zakladu dala na kocky narezanu slaninku




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia