Marhuľový zákusok
Marhuľový zákusok

Dunajské vlny fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 19. júla 2018
Dunajské vlny (fotorecept)
Foto: Olinecka

Obdobie ovocia, marhúľ, broskýň je v plnom prúde a tak som sa rozhodla upiecť túto dobrotu. Nič zložité, zvládne aj začiatočník.

50 minút
príprava
20-25 minút
na 220 °C

Suroviny

Cesto:
350 g (Hera)
250 g
6 ks
400 g
1 bal.
3 PL preosiate
Krém:
400 ml (+ 3 PL)
1 bal.
250 g
2 poháre (alebo čerstvé marhule podľa potreby)
 (alebo nastrúhaná čokoláda na zdobenie)
Čokoládová poleva:
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    Pripravíme si ingrediencie na cesto.

    Dunajské vlny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Taktiež na krém.

    Dunajské vlny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Maslo a cukor vymiešame do penista postupne pridávame žĺtky, vmiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva.

    Dunajské vlny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka vmiešame do cesta.

    Dunajské vlny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plech vyložíme papierom na pečenie 41x31 cm. Polovicu cesta vylejeme na pripravený plech a do druhej polovice cesta vmiešame preosiate kakao, 3 PL marhuľovej šťavy.

    Dunajské vlny (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na svetlé cesto rovnomerne rozotrieme tmavé cesto. Marhuľový kompót scedíme a necháme odkvapkať. Odkvapkane marhule poukladáme na vrch cesta prekrojenou stranou nahor.

    Dunajské vlny (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rúru predhrejeme na 220 stupňov pečieme 20-25 do zlatista. Po upečení necháme vychladnúť, stiahneme papier na pečenie.

    Dunajské vlny (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Šťavu z kompótu, zlatý klas uvaríme hustý ovocný puding, ktorý necháme vychladnúť.

    Dunajské vlny (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Maslo vymiešame do hladka po častiach spojíme s ovocným pudingom.

    Dunajské vlny (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pripravený krém rozotrieme na korpus.

    Dunajské vlny (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dokončený koláč polejeme čokoládovou polevou alebo posypeme čokoládovými hoblinkami.

    Dunajské vlny (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Možnosť výberu aj čokoládová poleva. Smotanu ohrejeme do horúca zalejeme čokoládu, ktorú si polámame na menšie kúsky, miešame kým sa nám nerozpustí. Dobru chuť.

    Dunajské vlny (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

pivonka
@Oline čka, pekný sezónny koláč a určite výborný, ale máš tam drobnú chybu. V bode 6. máš napísané "na tmavé cesto rovnomerne nanesieme tmavé cesto... " To prvé tmavé asi má byť svetlé. Nič v zlom :-))
motyka
Krásny a určite aj vynikajúci. Chcela by som patriť do Vašej rodiny. To by som sa mala. Ukladám na príležitosť.
janikbj
juuuj, toto bol v detstve asi môj najobľúbenejší zákusok. piekol sa len na slávnostné príležitosti, pamätám, že ja som ho mala na 1.sv.prijímanie. teraz ho robievam zvyčajne na Veľkú noc. parádny nesmrteľný klasik :)
haji
Nojo, byť je to stará dobrá klasika, ještě jsem je nedělala. To změním. Díky za recept, pěkný postup, prudce jedlá fota a inspiraci!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia