Marhuľový zákusok
Dunajské vlny (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Obdobie ovocia, marhúľ, broskýň je v plnom prúde a tak som sa rozhodla upiecť
túto dobrotu. Nič zložité, zvládne aj začiatočník.
50 minút príprava |
20-25 minút na 220 °C |
Postup
- Pripravíme si ingrediencie na cesto.
- Taktiež na krém.
- Maslo a cukor vymiešame do penista postupne pridávame žĺtky, vmiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva.
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka vmiešame do cesta.
- Plech vyložíme papierom na pečenie 41x31 cm. Polovicu cesta vylejeme na pripravený plech a do druhej polovice cesta vmiešame preosiate kakao, 3 PL marhuľovej šťavy.
- Na svetlé cesto rovnomerne rozotrieme tmavé cesto. Marhuľový kompót scedíme a necháme odkvapkať. Odkvapkane marhule poukladáme na vrch cesta prekrojenou stranou nahor.
- Rúru predhrejeme na 220 stupňov pečieme 20-25 do zlatista. Po upečení necháme vychladnúť, stiahneme papier na pečenie.
- Šťavu z kompótu, zlatý klas uvaríme hustý ovocný puding, ktorý necháme vychladnúť.
- Maslo vymiešame do hladka po častiach spojíme s ovocným pudingom.
- Pripravený krém rozotrieme na korpus.
- Dokončený koláč polejeme čokoládovou polevou alebo posypeme čokoládovými hoblinkami.
- Možnosť výberu aj čokoládová poleva. Smotanu ohrejeme do horúca zalejeme čokoládu, ktorú si polámame na menšie kúsky, miešame kým sa nám nerozpustí. Dobru chuť.