Drobné smotanové pečivo fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 22. mája 2015
Drobné smotanové pečivo (fotorecept)
Foto: tatranka

Recept som našla na internete.Mám niečo podobné,volá sa to vyskoč z vody,ale tento recept sa mi páči viac. Síce doba prípravy sa predĺži o 24 Zobraziť celý popisRecept som našla na internete.Mám niečo podobné,volá sa to vyskoč z vody,ale tento recept sa mi páči viac. Síce doba prípravy sa predĺži o 24 hodín,lebo cesto musí odpočívať.No niekedy to môže byť aj ako výhoda.

64
porcií
40+24 hodín minút
príprava
15-17 minút
na 170 °C

Suroviny

3 hrnčeky / 3dl
250 g
3 ks
180 g
1 ks na šťavu aj kôru
1 bal.
 na posypanie
 na naplnenie
štipka
1 ks

Postup

  1. 1

    Potrebné ingrediencie.

    Drobné smotanové pečivo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Maslo izbovej teploty, spojíme so žĺtkami, smotanou, citrónovou šťavou a nastrúhanou citrónovou kôrou.Všetko dobre našľaháme,do hladka.

    Drobné smotanové pečivo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme múku so štipkou soli.

    Drobné smotanové pečivo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Spracujeme.

    Drobné smotanové pečivo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vyberieme na lopár a dobre vymiesime.

    Drobné smotanové pečivo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z daného množstva sa snažíme rozdeliť na 8 rovnakých dielov.

    Drobné smotanové pečivo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tie spracujeme do guliek.Každú osobitne vyváľame na veľkosť malého tanierika.Každé koliesko prekrývame potravinárskou fóliou. ,aby sa nedotýkali.

    Drobné smotanové pečivo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kolieska sú prekryté fóliou,každé osve.

    Drobné smotanové pečivo (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Takto upravené cesto a zabalené,odložíme na 24 hodín do chladu.

    Drobné smotanové pečivo (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na druhý deň-po 24 hodinách cesto z chladu vyberieme a radielkom rozdelíme na 8 dielov.

    Drobné smotanové pečivo (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na širšiu časť dielika naložíme nejaký lekvár.Ja som použila čučoriedkový.

    Drobné smotanové pečivo (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Trojuholníček uzatvárame takto,že boky cesta zatlačíme okolo lekváru,aby nám pri pečení nevytiekol. Tak stočíme k užšej strane.Konce potrieme bielkom,aby sa cesto pri stočení neotvorilo,ale spolu zlepilo.Takto získame malé hrubšie,rovné kúsky.To je jeden variant.

    Drobné smotanové pečivo (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ak chceme tvoriť rožteky,trojuholníčky rozválkame.Získame tým asi 2x väčšie cesto. Špičky trojuholníkov potrieme bielkom a na širšiu časť dáme lekvár.Pokračujeme ako je uvedené na obrázku č.12. Stočíme a po stočení ho v prostriedku trochu ohneme na spôsob rožkov.Pečiem na pečiacej fólii. Vrch pečiva ničím nepotierame ! Pečieme na 170 0C asi 15-17 minút,vo vyhriatej trúbe.

    Drobné smotanové pečivo (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Po upečení,pečiva ho poukladáme ešte horúce na pripravené miesto.To je posypané práškovým cukrom aj s vanilkovým.

    Drobné smotanové pečivo (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Vrch koláčikov posypeme bohate tiež touto istou zmesou.Keďže v ceste nie je ani štipka cukru, je nutné to takto spraviť.

    Drobné smotanové pečivo (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Z tohto množstva urobíte 64 kúskov,ktoré v krabici si môžete v chlade uchovať.Sú stále chutné.

    Drobné smotanové pečivo (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Myslím,že to stálo za to.

    Drobné smotanové pečivo (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

zuzanka1367
Výborný recept, zas mám do zbierky pomaly kysnutých, deti sa potešia , bude výslužka na internát :) Vďaka za recept.
tatranocka
@tatranka vyzerá to dobre,len v úvode je pečenie 40´na 170°C a v bode 13.) 15-17´na 170°C. (alebo som niečo nepochopila?)
tatranka
@tatranocka 40 minút je príprava a spracovanie receptu.Pečenie sa uvádza zvlášť.Takže si to naozaj zle pochopila.
tatranka
@tatranocka už si to budem pamätať.Vieš,že som si to nikdy nevšimla? To je ozaj z mojej strany nepozornosť.No myslím,že varecháčky ak budú pozorne čítať recept,pod obrázkom č.13 si nájdu správny čas. Len ak by za každú cenu hľadali nejakú chybu v recepte. A to sa naozaj málokedy stáva.
jozka2
Mam podobny recept od jednej pani z Norska.Gulicky sa nechaju stat cez noc a potom sa valkaju su vyborne,preto verim,ze aj tvoje musia byt vyborne.*****
zolik
@tatranka tak to si pis, ze to stalo za to! a mne tenro recept stoji za ulozenie do kk.
babkamt
precízna práca ako vždy, posielam ti zaslúžených 5*
ikosi
Ach, takéto rožteky piekla moja stará mama, len ich plnila slivkovým lekvárom, alebo zmesou maku so slivkovým lekvárom. Až mi slzy vošli do očí, ked som videla ten recept a spomenula si, úplne som na ne zabudla. Ďakujem, musím vyskúšať.
havino
veľmi pekne spracovaný recept, rožteky výborné, mám podobné cesto, piekla som,ale takto som s cestom nepracovala, skúsim ked príde čas hostiny
izabella929
@tatranka , už som pochválila TVOJE krásne a iste veľmi chutné rohlíčky na FB.)krásne sa ti vydarili...už som z podobného cesta niečo piekla, už ani neviem čo to bolo, ale viem, že tá smotana tam bola bingo..
amelie
veľmi pekné rožteky, @tatranka :-))) efektná hlavná fotka, si šikulka:-))) tvoj recept rada vyskúšam, takže si ho dávam do KK:-))) *****
brambora
Krásne... Pripominaju mi sadlovniky. Fotky sú uzasne. Ste veľmi šikovná žena. Lekvár vám nevytiekol? Lebo mne každý jeden lekvár okrem slivkoveho povidla vytecie. Recept si ukladam.
tatranka
Ďakujem za vaše kmentáriky.Recept som robila po prvý krát a nevedela som čo môže byť z neho ako výsledok.Zisťujem,že toto pečivko po vybratí z chladu a uložení na izbovú teplotu,sa veľmi dobre chová.Je krehké a veľmi chutné./ Tým chcem povedať,že čím je relatívne staršie,tak je aj chutnejšie./ @marienka44 nie nejde tam kypriaci prášok.@brambora aj mne vytieklo pár kúskov.Asi som ich zle uzavrela.V ničom inom chybu nevidím.
kukulienka71
smotanové krehké cestá sú chuťovo výborné, tu je to maslo šľahané so žĺtkami osve a potom pridaná múka, trochu iný postup, ale poznám aj takýto, ja len všetko zhnetiem spolu. Dať do chladu sa oplatí, pridá na kvalite. Za pracnosť aj celú prezentáciu 5* zaslúžene, pekne si sa pohrala, trpezlivo. Fotky sú také s vôňou domova u teba vždy:-)
afataga
krasne rozteky, ja by som na to asi nervy nemala :-), ale dala by som sa ponuknut
tatranka
@smejkad najprv odpovedám tebe.Upozornila si ma,že podobný recept už máš a je tu na Vareche.Myslím si,že sú to dva rozdielne recepty.V obsahu ingrediencii aj v postupe práce.Mne sa to aspoň tak javý.
No je to maslové cesto a to ťa asi pomýlilo.
Pýtaš sa,či by sa nedalo na slano.Asi dalo,len by to nesmela byť maslová plnka s niečim.To by sa pri pečení roztiekla.Radšej asi syr a pomletá šunka.Ono sa dá na slano prichutiť rôzne.Skús !
Do tohto smotanového pečiva by som volila radšej len sladké plnky.Orechovú,makovú,tvarohovú....a iné kombinácie.
@mesiar50 @kukulienka71 @atafaga ďakujem za povzbudenie a podporu.
smejkad
velmi sa omluvam,@tatranka
ja som presne ten typ, ako spominala martinka - nie je v mojich silach spravit dva krat presne to iste :-)))
takze ked je v jednom recepte muka, smotana a tuk a v druhom tiez, mne to uz pride podobne :-)))))
tak este raz prepac, ja som to v dobrom myslela :-)
a tebe dakujem za link, @radost :-)
majme vsetci krasny den :-)
marika21
Veľmi pekné, chutné, výborné rožky. Určite vyskúšam. KK5*
aroooo
no a ja som skoro prišla o tento recept, nechodili mi denné výpisy, len dnes, hoci som pozerala novo pridané recepty, toto mi ušlo. Pozerám vyhodnotenie za máj a tak som ich objavila. Krásne pečivko, Martuška aspoň dodatočne samozrejme hviezdne nebo 5* a kk.
andul
Vyzerajú fantasticky a určite tak aj chutia, niekedy ich musím vyskúšať! :)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha