Foto: tatranka
Recept som našla na internete.Mám niečo podobné,volá sa to vyskoč z vody,ale tento recept sa mi páči viac. Síce doba prípravy sa predĺži o 24 Zobraziť celý popisRecept som našla na internete.Mám niečo podobné,volá sa to vyskoč z vody,ale tento recept sa mi páči viac. Síce doba prípravy sa predĺži o 24 hodín,lebo cesto musí odpočívať.No niekedy to môže byť aj ako výhoda.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
3 hrnčeky / 3dl |
|
250 g |
|
3 ks |
|
180 g |
|
1 ks na šťavu aj kôru |
|
1 bal. |
|
na posypanie |
|
na naplnenie |
|
štipka |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Potrebné ingrediencie.
-
2
Maslo izbovej teploty, spojíme so žĺtkami, smotanou, citrónovou šťavou a nastrúhanou citrónovou kôrou.Všetko dobre našľaháme,do hladka.
-
3
Pridáme múku so štipkou soli.
-
4
Spracujeme.
-
5
Vyberieme na lopár a dobre vymiesime.
-
6
Z daného množstva sa snažíme rozdeliť na 8 rovnakých dielov.
-
7
Tie spracujeme do guliek.Každú osobitne vyváľame na veľkosť malého tanierika.Každé koliesko prekrývame potravinárskou fóliou. ,aby sa nedotýkali.
-
8
Kolieska sú prekryté fóliou,každé osve.
-
9
Takto upravené cesto a zabalené,odložíme na 24 hodín do chladu.
-
10
Na druhý deň-po 24 hodinách cesto z chladu vyberieme a radielkom rozdelíme na 8 dielov.
-
11
Na širšiu časť dielika naložíme nejaký lekvár.Ja som použila čučoriedkový.
-
12
Trojuholníček uzatvárame takto,že boky cesta zatlačíme okolo lekváru,aby nám pri pečení nevytiekol. Tak stočíme k užšej strane.Konce potrieme bielkom,aby sa cesto pri stočení neotvorilo,ale spolu zlepilo.Takto získame malé hrubšie,rovné kúsky.To je jeden variant.
-
13
Ak chceme tvoriť rožteky,trojuholníčky rozválkame.Získame tým asi 2x väčšie cesto. Špičky trojuholníkov potrieme bielkom a na širšiu časť dáme lekvár.Pokračujeme ako je uvedené na obrázku č.12. Stočíme a po stočení ho v prostriedku trochu ohneme na spôsob rožkov.Pečiem na pečiacej fólii. Vrch pečiva ničím nepotierame ! Pečieme na 170 0C asi 15-17 minút,vo vyhriatej trúbe.
-
14
Po upečení,pečiva ho poukladáme ešte horúce na pripravené miesto.To je posypané práškovým cukrom aj s vanilkovým.
-
15
Vrch koláčikov posypeme bohate tiež touto istou zmesou.Keďže v ceste nie je ani štipka cukru, je nutné to takto spraviť.
-
16
Z tohto množstva urobíte 64 kúskov,ktoré v krabici si môžete v chlade uchovať.Sú stále chutné.
-
17
Myslím,že to stálo za to.
5*
Len ma upútalo, že tam v ceste nie je kypr. prášok. Ukladám do KK.
:-)
ale vrta mi v hlave, ci by sa to dalo aj na slano? aka plnka by vydrzala dlhsi cas? slaneho chrumkania nikdy nieje dost :-)
No je to maslové cesto a to ťa asi pomýlilo.
Pýtaš sa,či by sa nedalo na slano.Asi dalo,len by to nesmela byť maslová plnka s niečim.To by sa pri pečení roztiekla.Radšej asi syr a pomletá šunka.Ono sa dá na slano prichutiť rôzne.Skús !
Do tohto smotanového pečiva by som volila radšej len sladké plnky.Orechovú,makovú,tvarohovú....a iné kombinácie.
@mesiar50 @kukulienka71 @atafaga ďakujem za povzbudenie a podporu.
niečo podobné v slanej verzii: varecha.pravda.sk/recepty/nekysnute-syrove-spiralky-fotor...
ja som presne ten typ, ako spominala martinka - nie je v mojich silach spravit dva krat presne to iste :-)))
takze ked je v jednom recepte muka, smotana a tuk a v druhom tiez, mne to uz pride podobne :-)))))
tak este raz prepac, ja som to v dobrom myslela :-)
a tebe dakujem za link, @radost :-)
majme vsetci krasny den :-)
varecha.pravda.sk/recepty/dennik/...