Drobné smotanové pečivo (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Recept som našla na internete.Mám niečo podobné,volá sa to vyskoč z vody,ale tento recept sa mi páči viac. Síce doba prípravy sa predĺži o 24 hodín,lebo cesto musí odpočívať.No niekedy to môže byť aj ako výhoda.

64
porcií
40+24 hodín minút
príprava
15-17 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Potrebné ingrediencie.
  2. Maslo izbovej teploty, spojíme so žĺtkami, smotanou, citrónovou šťavou a nastrúhanou citrónovou kôrou.Všetko dobre našľaháme,do hladka.
  3. Pridáme múku so štipkou soli.
  4. Spracujeme.
  5. Vyberieme na lopár a dobre vymiesime.
  6. Z daného množstva sa snažíme rozdeliť na 8 rovnakých dielov.
  7. Tie spracujeme do guliek.Každú osobitne vyváľame na veľkosť malého tanierika.Každé koliesko prekrývame potravinárskou fóliou. ,aby sa nedotýkali.
  8. Kolieska sú prekryté fóliou,každé osve.
  9. Takto upravené cesto a zabalené,odložíme na 24 hodín do chladu.
  10. Na druhý deň-po 24 hodinách cesto z chladu vyberieme a radielkom rozdelíme na 8 dielov.
  11. Na širšiu časť dielika naložíme nejaký lekvár.Ja som použila čučoriedkový.
  12. Trojuholníček uzatvárame takto,že boky cesta zatlačíme okolo lekváru,aby nám pri pečení nevytiekol. Tak stočíme k užšej strane.Konce potrieme bielkom,aby sa cesto pri stočení neotvorilo,ale spolu zlepilo.Takto získame malé hrubšie,rovné kúsky.To je jeden variant.
  13. Ak chceme tvoriť rožteky,trojuholníčky rozválkame.Získame tým asi 2x väčšie cesto. Špičky trojuholníkov potrieme bielkom a na širšiu časť dáme lekvár.Pokračujeme ako je uvedené na obrázku č.12. Stočíme a po stočení ho v prostriedku trochu ohneme na spôsob rožkov.Pečiem na pečiacej fólii. Vrch pečiva ničím nepotierame ! Pečieme na 170 0C asi 15-17 minút,vo vyhriatej trúbe.
  14. Po upečení,pečiva ho poukladáme ešte horúce na pripravené miesto.To je posypané práškovým cukrom aj s vanilkovým.
  15. Vrch koláčikov posypeme bohate tiež touto istou zmesou.Keďže v ceste nie je ani štipka cukru, je nutné to takto spraviť.
  16. Z tohto množstva urobíte 64 kúskov,ktoré v krabici si môžete v chlade uchovať.Sú stále chutné.
  17. Myslím,že to stálo za to.