Domáci vermút

mojack - fotkamojack, 16. decembra 2010
Domáci vermút
Foto: mojack

... už je vo fľaši a čaká na Vianoce.

Suroviny

500 g
2 ks
5 ks
1 ks - 5 cm
2 čl
100 g, sušené
1,30 kg
3,5 l




Postup

  1. 1

    Ryžu umyjeme a dáme do veľkej fľaše. / od uhoriek alebo medu - 5 l / . Umyté citrony pokrájame na kolieska, klinčeky, škoricu, droždie a hrozienka pridáme do fľaši s ryžou. Vodu s cukrom prevaríme a necháme vychladnút. Potom ju vylejeme na ryžu. Vrch fľaše prikryjeme celofánom a urobíme doň 15 malých dierok. Fľašu odložíme na 28 dní do tmavej miestnosti. Potom obsah csedíme cez papierový filter a čistú tekutinu necháme odpočívat daľších 5 dní.

  2. 2

    Z tohoto množstva urobíme 3,5 l cinzana

    Domáci vermút - obrázok 2

Diskusia k receptu

alzbetka2
boli časy, keď sme ho aj my robili, nemohla si pripomenúť skôr...:-)))
ela77
Tiež som ho robievala už dávno, ale vždy si naň spomeniem pred Vianocami, ale neskoro, takže už by to nestihlo vykysnúť. A potom zase celý rok zabudnem.Schválne ho teraz pozerám a spomínam, že dať kvasnice za 50 halierov, 10 dkg hrozienka sušené za 4 Kčs. Cukor mám 1,5 kg a ryžu 1 celé kilo. Toto všetko ide tiež do 5 litr. pohara a doleje sa vodou vlažnou.
Ale ja mám to prvé kysnutie až 6 týždňov a po stočení nechať ešte 2 týždne uležať v chlade a znova zliať do čistých fliaš a odložiť do chladu.
remcula
Jééé, to tady mělo být dříve, určitě bych to vyzkoušela na Silvestra!!
etulik
úúau...tak toto som ešte nepočula, super vyskúšam, no bude to na bežný piatkový večer...:-)
mauosko
Jééj, he, he. Keď som našiel tento receptík tak som sa s chuti musel zasmiať. Presne tento vermut som vyrábal ešte ako stredoškolák. Samozrejme potajme, doma v komore. Zrel v starej skrini dokonale ukrytý pred rodičmi. A veruže nám zelenáčom chutil. Myslím že sme ho pili pred imatrikuláciami nižšieho ročníka. Už mi párkrát prišiel na um, ale recept čas odvial. Teraz som sa normálne potešil. Fakt. Už len z nostalgie za tými časmi ho určite vyskúšam. Mojack, fakt si ma potešila :-)))))))
mojack
mauosko, fakt si ma aj ty potešil :-))))))), ach dobré mladé časy :-)))))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia