Foto: tejaja
Keď som pred rokmi uvidela v obchode pomocníka na domáci syr, bolo rozhodnuté. Toto musím mať. Odvtedy robím syr doma pravidelne a všetci sú Zobraziť celý popisKeď som pred rokmi uvidela v obchode pomocníka na domáci syr, bolo rozhodnuté. Toto musím mať. Odvtedy robím syr doma pravidelne a všetci sú spokojní. Chce to len jedno - poctivé mlieko, podľa možnosti z farmy.
príprava
Postup
-
1
Mlieko zohrejeme na 90 °C a odstavíme. Vmiešame doň citrónovú šťavu alebo ocot, premiešame a zakryté necháme 30 minút odpočívať.
-
2
Ak chceme syr ochutený, vmiešame prísady na dochutenie a všetko precedíme cez gázu. Syrovátku zachytíme a buď vypijeme alebo použijeme do cesta na chlieb, alebo iných slaných jedál. V žiadnom prípade ju nevylievame.
-
3
Cedidlo z prístroja vyložíme priloženým plátnom, vložíme do dózy a premiestnime tam syrovinu. Zaťažíme lisovacím kotúčom.
-
4
Dózu zavrieme.
-
5
Vložíme do chladničky a necháme odtekať podľa toho, aký tvrdý syr chceme. Čím dlhšie, tým pevnejší je syr. Potom syr vyberieme. Syr môžeme urobiť aj bez tohto "prístroja" použitím sitka, plátna a zaťažením napr. hrnčekom.
Diskusia k receptu