Domáci syr
Domáci syr

Domáci syr fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 7. septembra 2023
Domáci syr (fotorecept)
Foto: tejaja

Keď som pred rokmi uvidela v obchode pomocníka na domáci syr, bolo rozhodnuté. Toto musím mať. Odvtedy robím syr doma pravidelne a všetci sú Zobraziť celý popisKeď som pred rokmi uvidela v obchode pomocníka na domáci syr, bolo rozhodnuté. Toto musím mať. Odvtedy robím syr doma pravidelne a všetci sú spokojní. Chce to len jedno - poctivé mlieko, podľa možnosti z farmy.

50 minút
príprava

Suroviny

1 l
z 1/2 citróna (alebo 50 ml octu)
Na dochutenie:
 nasekané




Postup

  1. 1

    Mlieko zohrejeme na 90 °C a odstavíme. Vmiešame doň citrónovú šťavu alebo ocot, premiešame a zakryté necháme 30 minút odpočívať.

    Domáci syr (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ak chceme syr ochutený, vmiešame prísady na dochutenie a všetko precedíme cez gázu. Syrovátku zachytíme a buď vypijeme alebo použijeme do cesta na chlieb, alebo iných slaných jedál. V žiadnom prípade ju nevylievame.

    Domáci syr (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cedidlo z prístroja vyložíme priloženým plátnom, vložíme do dózy a premiestnime tam syrovinu. Zaťažíme lisovacím kotúčom.

    Domáci syr (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dózu zavrieme.

    Domáci syr (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vložíme do chladničky a necháme odtekať podľa toho, aký tvrdý syr chceme. Čím dlhšie, tým pevnejší je syr. Potom syr vyberieme. Syr môžeme urobiť aj bez tohto "prístroja" použitím sitka, plátna a zaťažením napr. hrnčekom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia