Tak, pridávam sľúbený recept na nevarený sirup. Mama ho má robený z malín, ten mi chutí najviac. Ovocie môže byť ale rôzne, ja som Zobraziť celý popisTak, pridávam sľúbený recept na nevarený sirup. Mama ho má robený z malín, ten mi chutí najviac. Ovocie môže byť ale rôzne, ja som robila minulý rok z červených ríbezlí. Iba malé upozornenie, ríbezle dosť želírujú, tak sa na povrchu sirupu urobí taká rôsolovitá hmota, takže ťažko vylieza z fľaše a potom sa to usadí na dne pohára. Ale je to taký chutný sladučký rôsol :-)
Postup
-
1
Pripravíme si dostatočne veľkú nádobu do ktorej nasypeme umyté ovocie. Ovocie popučíme a zalejeme 0,6 l vody. Pridáme 1 čajovú lyžičku kys.citrónovej. Zakryjeme gázou a necháme na teplom svetlom mieste stáť 24 hodín.
- 2
Masu precedíme a vytlačíme (pri ríbezliach práve s toho "vytlačíme" vzniká ten rôsol ). Zachytenú šťavu odmeriame, na 1 liter pridáme 1 kg cukru a štipku kys. sorbovej ( to dáva moja mama pre istotu, aby sa tá dobrota nepokazila). Ak máme menej, alebo viac šťavy, vezmeme kalkulačku a vyrátame pomer:-) Miešame až pokiaľ sa cukor nerozpustí.
- 3
Hotovo! Plníme do čistých suchých fliaš a dobre zatvoríme. Sirup môže byť odložený ako kompóty, v komore. Vydrží celú zimu, pokiaľ ho teda nevypijete. Mám ho odskúšaný z malín a z ríbezlí - mix červených a bielych. Z čiernych nie, príliš želírujú, to radšej urobiť z nich nevarený "lekvár".
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
moja verzia sirupu, je ozaj dobrý