Domáci nevarený ovocný sirup

natali711 - fotkanatali711, 27. júla 2013

Tak, pridávam sľúbený recept na nevarený sirup. Mama ho má robený z malín, ten mi chutí najviac. Ovocie môže byť ale rôzne, ja som Zobraziť celý popisTak, pridávam sľúbený recept na nevarený sirup. Mama ho má robený z malín, ten mi chutí najviac. Ovocie môže byť ale rôzne, ja som robila minulý rok z červených ríbezlí. Iba malé upozornenie, ríbezle dosť želírujú, tak sa na povrchu sirupu urobí taká rôsolovitá hmota, takže ťažko vylieza z fľaše a potom sa to usadí na dne pohára. Ale je to taký chutný sladučký rôsol :-)

Suroviny

1 l
1 kg
1 ČL
štipka
0,6 l




Postup

  1. 1

    Pripravíme si dostatočne veľkú nádobu do ktorej nasypeme umyté ovocie. Ovocie popučíme a zalejeme 0,6 l vody. Pridáme 1 čajovú lyžičku kys.citrónovej. Zakryjeme gázou a necháme na teplom svetlom mieste stáť 24 hodín.

  2. 2

    Masu precedíme a vytlačíme (pri ríbezliach práve s toho "vytlačíme" vzniká ten rôsol ). Zachytenú šťavu odmeriame, na 1 liter pridáme 1 kg cukru a štipku kys. sorbovej ( to dáva moja mama pre istotu, aby sa tá dobrota nepokazila). Ak máme menej, alebo viac šťavy, vezmeme kalkulačku a vyrátame pomer:-) Miešame až pokiaľ sa cukor nerozpustí.

  3. 3

    Hotovo! Plníme do čistých suchých fliaš a dobre zatvoríme. Sirup môže byť odložený ako kompóty, v komore. Vydrží celú zimu, pokiaľ ho teda nevypijete. Mám ho odskúšaný z malín a z ríbezlí - mix červených a bielych. Z čiernych nie, príliš želírujú, to radšej urobiť z nich nevarený "lekvár".

Diskusia k receptu

sovka62
@natali , tá zátka sa ti tam robí preto, že ovocie popučíš a vytlačíš. Ja ho len vložím do vody s kyselinou, nechám stáť 24 hodín. Na nohy obrátenej stoličky priviažem plátenko, podložím nádobu, do plátenka vylejem ovocie s vodou a nechám odtiecť. Nič nevytláčam, ani trochu. V ostatnom postupujem ako ty a sirup mám úplne číry.

babidka
Vsetky su dobre :-) Aj tento ! Ja som taky chronicky ochutnavac ....:-) A zatial ma ani jeden nesklamal....
natali711
sovka, a čo urobíš s tým zbytkom ovocia? mne je ho ľúto vyhodiť, tak si radšej tú želatínku spapkám :-)
nojaadka
@natali711 - ja som tuším niečo podobné robila minulý rok zo sliviek (podľa rcp tu na Vareche) a zvyšné slivky som veru nevyhodila, ale urobila som z nich slivkový džem :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia