Domáci jogurt z teplovzdušnej rúry

diabambulka - fotkadiabambulka, 12. novembra 2011

Už je tu veľa receptov na domáce jogurty, ale myslím, že pripravovaný v teplovzdušnej rúre ešte nie :-) tak sa chcem s Vami podeliť Zobraziť celý popisUž je tu veľa receptov na domáce jogurty, ale myslím, že pripravovaný v teplovzdušnej rúre ešte nie :-) tak sa chcem s Vami podeliť o jednoduchú prípravu, ľahšie to už ani nejde...

5
porcií

Suroviny

1 l
1 ks (Activia)
sladká varianta :
1 ks
  podľa chuti




Postup

  1. 1

    Mlieko dáme zvariť, tak aby nevrelo, len aby sa nám urobila na povrchu pena - na teplotu približne 80°C. Miešame, ale nie drevenou vareškou ! Dáme chladiť, a občas premiešame, aby sa nám na povrchu nevytvorila kožka. Troška teplého, ale nie horúceho mlieka odoberieme do misky a tam zmiešame s bielym jogurtom ( použijeme biely jogurt aký má kto rád ). Dobre premiešame a vylejeme k zvyšku mlieka. Opäť premiešame a plníme do fliaš. Poháre dobre uzavrieme a vložíme do rúry , ktorú sme si vyhriali na 50 °C. Po vložení pohárov rúru ihneď vypneme. Zhruba po hodine rúru opäť zapneme na 50°C vyhrejeme a opäť vypneme. (Poháre nevyberáme ). Jogurty necháme v rúre z večera do rána a ráno máme krásny hustý jogurt hotový:-)

  2. 2

    Tip : Jogurty si môžeme pripraviť hneď aj ovocné a to tak že na dno pohárov si dáme obľúbený džem a zalejeme zmesou na jogurt a tak dáme rúry. Kto má rád kávové jogurty, tak si pridajte do mlieka nesca-kávu, prípadne vanilkový cukor už podľa chuti.

Diskusia k receptu

mijaita
Priprava jogurtu, ktera se mi hodne libi, horkovzdusnou troubu mam, tak vyzkousim a napisu jak to dopadlo!
mijaita
Rikala mi kamaradka, ze nejlip "jogurtuje" Dannone . O moc levnejsi ty jogurty domaci nebudou pri dnesnich cenach mleka a el ....
dorisa
Treba na jogurt použiť kravské mlieko z automatu, alebo je to jedno?
vierik
Doma som jogurt ešte nerobila,a veru ich nakúpime hodne.Páči sa mi preto,že to vyzerá také jednoduché,vyskúšam.Díky za nápad :-)
akeber
aj ja robievam doma občas jogurt a robila som aj z kravského mlieka z automatu....dorisa nemusíš sa obávať
marianne69
parada,robievam domaci,vyskusam aj na Tvoju notu,niekedy sa mi zda,ze ho mam pririedky,tak skusim aj tento
diabambulka
ďakujem všetkým za milé komentíky.
mijaita držím palce a teším sa na odpoveď.
dorisa ahoj netreba použiť mlieko z automatu, ja používam plnotučné-klasika z krabice.
marianne69 tak skús jogurt urobiť zo smotanového bieleho, či nebude hustejší, ja som ho robila z activie a tak mal aj presne takú konzistenciu ako activiu, v zaváraninovej fľaši super-jedla som to rovno z nej a veľmi chutilo, ale keď som synčekovi chcela urobiť musli s jogurtom a ovocím, tak to zredlo:-(
tak si radšej už pripravujem buď ovocné, alebo biele hneď do pohárov.
julica
Ja mlieko s jogurtom nechám "zjogurtovať" jednoducho na sporáku, keď niečo varím, alebo hrniec (predtým vyvarený aj s mliekom a lyžicou) s jogurtovým mliekom nechám na teplom radiátore - o 5 hodín je hotovo :) @mijaita , tu nejde o cenu, ale o radosť. Ako bázu používam hociaký smotanový jogurt, napríklad aj tesco, danone nie, lebo sa mi zdajú riedke a umelé. a vy?
hubata
Ak sa vám zdá riedky môžte tam dať za lyžičku kondenzovaného mlieka (kakaa), napraví to chuť. Len teraz rozmýšľam: ja som to tak nerobila v mikrovlnke, vtedy neboli, ale len v rúre. Myslíte že by to mohlo mať vplyv a zraziť sa? Radšej hádam skúsiť dať len do jedného pohárika pre istotu ......
eva53
výborný je aj,ak sa miesto jogurtu použije Actimel - 1 malá fľaštička na liter mlieka, postup rovnaký, chutí vynikajúco a trocha inak ako biely jogurt
bonka6
taaaak a uz je v rure:-) dufam ze z toho nieco bude.potesilo by ma to.aj priatel ma rad jogurty a do roboty su super.takto nemusim letiet do obchodu kupovat, staci mat mlieko a trochu jogurtu a spravim si vela vela.Dakujem za recept:-)
bonka6
rano som nabehla do rury pozriet co v nej je...a bol tam krasny biely a husty jogurt.a aky dobry, mnam mnam podaril sa :-) velmi sa tesim.
diabambulka
bonka6 :-) rado sa stalo som rada, že sa podaril a ešte viec že chutil, ja aj moja rodinka sme jogurtíkový :-))) pekný deň a príjemné a navyše zdravé mlsanie...
helga2
Aj ja som robila tak ako ty ale som si to trochu vylepšila.Urobím presne ako ty,len ho nedávam do rúry ale keď ponalievam do fľaštičiek ešte teplé zabalím do deky a nechám do druhého dňa.Je perfektný.A mlieko? Robila som z polotučného aj plnotučného.Myslím,že z plnotučného je tuhší.
diabambulka
helga2, ďakujeme že si sa s nami podelila o svoje skúsenosti, vrátane toho aké mlieko si použila a akú máš skúsenosť :-)
s tou dekou je to tiež dobrý nápad, ja keď zaváram tak poháre balím do deky :-)))pekný deň
luckaprima
No poslednu dobu kupujeme biele jogurty po kartonoch, takze toto mi prislo celkom vhod, vyskusam tento sposob, doteraz som robila radiatorovy, ale zdalo sa mi to viac slizke ako jogurtove. Tak skusime v rure :)
bonpari
myslite si, ze by to islo aj z bezlaktozoveho mlieka? pretoze mam intoleranciu na laktozu, jogurty vobec nejem.. no ak by sa dali vyrobit takymto sposobom aj z bezlaktozoveho mlieka, bolo by to super..
diabambulka
tak to netuším, ak je nejaký bezlaktózový jogurt a aj mlieko bezllaktózové, myyslím že by to šlo, ide tam hlavne o tú jogurtovú kultúru, ktorá sa tam množí a vlastne pri teple sa vytvorí jogurt. Normálne sa pozriem na budúce v obchode či také niečo je a na zloženie:-)pekný deň
maminka1
jogurtova zmes uz je v rure, snad bude husty, pouzila som biely smotanovy jogurt z coop jednoty tak snad to bude dobre ;-) uz sa tesim na rano ... a este otazocka...da sa hotovy jogurt pouzit znova na vyrobu noveho jogurtu? dakujem
maminka1
takze jogurt sa vydaril ;-) rano som flasku otvorila a 'okostovala' bol chutovo velmi dobry, len sa chcem este opytat, ze ta konzistencia hustejsia s natahovanim ako ked je rotopeny syr je normalna? ci som urobila nieco zle...chut je dobra len to natahovanie za lyzickou.... vdaka ;-)
diabambulka
maminka1, konzistencia jogurtu nieje úplne taká ako v obchode, je troška redší, myslím si že výrobcovia pridávajú nejaké stabilizátory, preto tie jogurty majú aj takú dlhú životnosť :-) ale domáci je domáci, výborný je ak si do neho primiešate lyžičku medu, mňamka, vyskúšaj ...
beatacsontosova
ja som skúšala včera pomer 1 liter mlieka a cca 150g jogurtu, do jednej fľaštičky som dala čistý zamiešaný jogurt, do zvyšného som dala ešte 2 ks vanilkový cukor, do fľaštičiek som dala džem, zaliala jogurtom a šupla do rúry ako píše @diabambulka , ráno som mala nádherný hustý jogurt, ten čistý použijem pri ďalšej výrobe jogurtu (a teda bude to skoro, ja si dávam teraz každé ráno môj jogurt na raňajky do práce:-)) predtým som spravila z litra mlieka a cca 80g jogurtu čo mi ostal, chuťovo tomu nič nechýbalo, len bol dosť riedky, ten druhý pokus už stál za to :-) a keďže sa blížia sviatky a príde aj rodina, tak si pošmáknu na mojom domácom jogurtíku a ktomu spravím nejakú dobrotu, možno domáci chlebík :-)
amata
jogurt robim presne takto..je vyborny a inak nejde mi ani o radost ani o peniaze, ale o to ze viem co jem,ze tam nie su ziadne ochucovadla umele,alebo stabilizatory.myslim ze to je na tom najcennejsie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia