Domáci chlieb

frezia68 - fotkafrezia68, 21. februára 2010

Keď ešte neboli domáce pekárničky a lekár mi zistil vysoký cholesterol a doporučil len celozrnný chlieb ( kúpený mi nechutil-samé éčka),začala som doma piecť Zobraziť celý popisKeď ešte neboli domáce pekárničky a lekár mi zistil vysoký cholesterol a doporučil len celozrnný chlieb ( kúpený mi nechutil-samé éčka),začala som doma piecť podľa vraj starého receptu od kolegyni Hanky.

180 minút
príprava
6O minút
na 190 °C

Suroviny

60 dkg
30 dkg
5 dcl
3  káv.lyž.
1 káv.lyž.
1  káv.lyž.
2 hrste




Postup

  1. 1

    Droždie zmiešam s lyžičkou medu a vlažnou vodou a všetky prísady sa dobre spracujú,až má cesto bublinky(ale to každý vie).Voda sa pridáva podľa potreby a tiež podľa chuti ďaľšie prísady,napr.ľanové semienka,slnečnica,sezam,pridala som aj mleté vlašské orechy(znižujú cholesterol).Cesto sa nechá asi 1 hod.kysnúť,vykysnuté trocha rozvaľkať, 2 krát preložiť ( ako pagáče),na záver sa stočí a dá na pomastený plech-nechá sa kysnúť cca 20-30 min.(podľa vizuálneho hodnotenia aj viac).Pred vložením do vyhriatej rúry cca 22O st.sa chlebík potrie slanou vodou,ja urobím na vrchu aj 3 dierky,ako niekedy pekári a pečie sa cca 45-55min. a nechá sa dôsť v rúre po vypnutí asi 5 min.Potom sa znava natrie slanou vodou a dobrú chuť!

Diskusia k receptu

sracz
No ciao dzifče! Už mi Tvuj chľebiček kyšne v ceplym špajže! Zamešal som cesto so slunečnikovymi šemjačkami a s orechami. Kedz budze fajny pošľem ci par receptoch na domaci chlebik aj ja! Bars šumňe dzekujem za napad i za pozdrav. Sciskam ce o bočkam na obidva ľička! Ferry_srácz - vnuk Tatuša Fera z vachtarňi medzi Šariš Hradom a Šarišskými Michaľanami.
frezia68
Ale ši me pocešil,Sracz :-) lem še ci dzivim,nepredavaju tam lepši chlebik,abo ci smutno za domovom? Ale radšej budem pokračovať v rýdzej slovenčine.Zabudla som tam napísať,že pridávam aj pšeničné otruby,u nás dostať v BIO potravinách,len neviem,či aj " za morom " sú k dispozícii?Posielam Ti krásny pozdrav,aj celej rodine a želám všetko naj.....majte sa tam všetci naši dobre !
frezia68
A ešči ci chcem pochvaľic motto pri Tvojej adrese-bars šumne,ta še tam šicke trimce a pošilaj receptiky!
bozulka
Chlebík je určite dobrý a čo ma potešilo je aj vaša vychodniarska korešpodencia na tú " veľkú diaľku"
Načo všetko je varecha dobrá.
frezia68
Aj mňa ten pozdrav ( a každý) potešil.Neovládam dobre šarištinu,ale niečo sa na mňa nalepilo a viem,že sa nepoužívajú dľžne ,aj Y málokedy.Veru,aj ja som tu rada,mám dojem,že sa tu sústreďujú najlepší ľudia.
sracz
No ciao šicke dzifky a delo del hepro čaládis (to iba tak na okraj, keby ste mi chceli napísať receptík na origo cigánsku góju)! Frezičko, pysky mojo prešumne = f a n t á z i a = chľebičok še vydarel jak cumeľ -superfasaextraprímaultravagáňšpeciálny. Foto mám iba s polaroidom a ak mi napíšeš E-mail adresu, tak Ti ju pošlem. Ale pod Tvojim vplyvom šetrím na nový digitálny foťák a potom budem dokumentovať jedna radosť. Sľúbené recepty na "moje" chlebíky napíšem a uverejním na mutevke, och pardón vareche. Ináč pravdou je, že v USA, teda aspoň v Des Moines poriadny chlieb nedostaneš (a aj múka je tu na dve veci: na h .... no a na nič), trošku kritiky znesú iba dva druhy - Country Italien a Turanos a aj ten je taliansky; všetko ostatné je mäkké, presladené, bľato a maglajz. Našťastie viem zohnať múku v ruských a poľských obchodoch, z Chicaga a N.Y. poštou aj našu slovenskú a tak si chlebíky robím sám. Samozrejme, že šarišskomichaľanský, ani barčanský a ani gazdovský z Garbiarskej ulice v Košiciach, to nie sú, ááále ....... i tak še da, aj tak še da, jak zvykol hutorec neboščik Paľko Mikulík, slávny to Prešovšan, naj mu da Panboško slávu nebecku! Takže ešte raz vďaka, jemné medvedie objatie a fúzatomľaskavú pusu na obidva ľička! Ferry, srácz_F(S)VK
frezia68
No ta to Ty tu ši nas tak šumne pozdravil,Sracz?Cešim še,že chlebik še ci vydaril a pripomnul ci rodnu hrudu.Lem ce pytam,na fuzatomľaskavu pusu zapomni,bo še tu budu rumeňec ňe ľem opekane bandurečky,aľe aj ľička mladšim dzifkam.A ňeznam,či nas ňevymažu z registra,ket mesto mutevky použivame jazyk,aj to ňedokonale vychodňarsky.Budze ľepše-ruc do pľacu dajaky receptik,zažitek,abo diskuziu a tam ce budu chvaľic šicke dzivočky,bo tu dajak ňezabludzili.Chľebik ňezaujimavy-každa zna.Ta ce šumňe pozdravujem,naj še ci bars dobre dari a trim še!!!!!!!!!
glosterka
Včera som skúsila upiecť tento chlebík. Cesto bolo fantastické, nadýchané a ľahučké ako páperinka. Chlebík sa do chrumkava upiekol a krásne rozvoniaval po celom dome. Všetko tak krásne chrumkavé a voňavé (chlebík a pečivo) ma veľmi láka, no žiaľ nemôžem papať čerstvý chlieb ani pečivo. :-( Ani kúsok! Ešte večer bol chlebík tak mäkkučký! No a dnes už o niečo stuhol... je to asi normálne. Dala som si z neho kúštiček na koštovku.

HODNOTENIE? Myslím si, že je tam na môj vkus priveľa celozrnnej múky. Chlebík je na druhý deň potom taký ťažký. Takýto chlebík nie je vhodný pre ľudí, ktorí majú problémy s črevami - hlavne po operáciách. Ťažšie to potom trávi... a nafukuje...:-(

Ja keď si robím grahamový chlebík, dávam tam oveľa menej grahamky (múky). Chlebík je tak jemnejší a chutnejší, i ľahšie stráviteľný. A na druhý deň nie je ťažký. Podobne si robím aj domáce rožky (biele alebo grahamky).
frezia68
@glosterka ,máš pravdu,aj v obchode kupovaný celozrnný chlieb je ťažší,hutný.Dňa 21.6. som pridala ďaľší recept a ten je ľahší a tiež zdravý.Skús tento,alebo si uprav podľa seba :-))Myslím že po operácii by si mala papať ľahký biely a starší chlieb,nie čerstvý.
slnecnicovka
včera som piekla a je to môj prvý chlebík vôbec...s cestom sa veľmi dobre pracovalo a chlieb sa pekne do chrumkava upiekol...aj dnes je mäkký a voňavý...ďakujem za recept:)