Keď ešte neboli domáce pekárničky a lekár mi zistil vysoký cholesterol a doporučil len celozrnný chlieb ( kúpený mi nechutil-samé éčka),začala som doma piecť Zobraziť celý popisKeď ešte neboli domáce pekárničky a lekár mi zistil vysoký cholesterol a doporučil len celozrnný chlieb ( kúpený mi nechutil-samé éčka),začala som doma piecť podľa vraj starého receptu od kolegyni Hanky.
príprava
na 190 °C
Postup
-
1
Droždie zmiešam s lyžičkou medu a vlažnou vodou a všetky prísady sa dobre spracujú,až má cesto bublinky(ale to každý vie).Voda sa pridáva podľa potreby a tiež podľa chuti ďaľšie prísady,napr.ľanové semienka,slnečnica,sezam,pridala som aj mleté vlašské orechy(znižujú cholesterol).Cesto sa nechá asi 1 hod.kysnúť,vykysnuté trocha rozvaľkať, 2 krát preložiť ( ako pagáče),na záver sa stočí a dá na pomastený plech-nechá sa kysnúť cca 20-30 min.(podľa vizuálneho hodnotenia aj viac).Pred vložením do vyhriatej rúry cca 22O st.sa chlebík potrie slanou vodou,ja urobím na vrchu aj 3 dierky,ako niekedy pekári a pečie sa cca 45-55min. a nechá sa dôsť v rúre po vypnutí asi 5 min.Potom sa znava natrie slanou vodou a dobrú chuť!
Načo všetko je varecha dobrá.
HODNOTENIE? Myslím si, že je tam na môj vkus priveľa celozrnnej múky. Chlebík je na druhý deň potom taký ťažký. Takýto chlebík nie je vhodný pre ľudí, ktorí majú problémy s črevami - hlavne po operáciách. Ťažšie to potom trávi... a nafukuje...:-(
Ja keď si robím grahamový chlebík, dávam tam oveľa menej grahamky (múky). Chlebík je tak jemnejší a chutnejší, i ľahšie stráviteľný. A na druhý deň nie je ťažký. Podobne si robím aj domáce rožky (biele alebo grahamky).