Domáci chlieb

Autor receptu: frezia68

Keď ešte neboli domáce pekárničky a lekár mi zistil vysoký cholesterol a doporučil len celozrnný chlieb ( kúpený mi nechutil-samé éčka),začala som doma piecť podľa vraj starého receptu od kolegyni Hanky.

180 minút
príprava
6O minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Droždie zmiešam s lyžičkou medu a vlažnou vodou a všetky prísady sa dobre spracujú,až má cesto bublinky(ale to každý vie).Voda sa pridáva podľa potreby a tiež podľa chuti ďaľšie prísady,napr.ľanové semienka,slnečnica,sezam,pridala som aj mleté vlašské orechy(znižujú cholesterol).Cesto sa nechá asi 1 hod.kysnúť,vykysnuté trocha rozvaľkať, 2 krát preložiť ( ako pagáče),na záver sa stočí a dá na pomastený plech-nechá sa kysnúť cca 20-30 min.(podľa vizuálneho hodnotenia aj viac).Pred vložením do vyhriatej rúry cca 22O st.sa chlebík potrie slanou vodou,ja urobím na vrchu aj 3 dierky,ako niekedy pekári a pečie sa cca 45-55min. a nechá sa dôsť v rúre po vypnutí asi 5 min.Potom sa znava natrie slanou vodou a dobrú chuť!