Domáci chlieb

iplusr - bez fotkyiplusr, 25. decembra 2009
Domáci chlieb
Foto: iplusr

Chutí ako pravý slovenský chlebík, ktorý mi tu v Anglicku veľmi chýba.

150 minút
príprava

Suroviny

500 g
50 ml
2 ks
250 ml




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások z mlieka, kvasníc a cukru.

  2. 2

    Zmiešame múku s rascou, soľou, pridáme nastrúhané zemiaky a kvások a postupne pridávame vodu. Miesime, až nám vznikne vláčne cesto.

  3. 3

    Cesto prikryjeme utierkou a necháme ho kysnúť na teplom mieste asi hodinu.

  4. 4

    Cesto zľahka premiesime a bochníček pečieme asi hodinu. Prvých 10 minút na teplote 220C a zvyšných 50 minút na 190C. Pod chlebík do rúry dáme aj nádobu s vodou, aby pri pečení nevysychal.

  5. 5

    Hneď po vybratí z rúry chlebík potrieme studenou vodou.

  6. 6

    Chlebík je vo vnútri mäkučký a voňavý s chrumkavou kôrkou - ako má byť.

Diskusia k receptu

sovka62
To veru verím, že ti náš chlebík v Anglicku chýba. Boli sme tam len osem dní, ale z toho ich chleba som už bola zúfala. Skúšali sme ho jesť čerstvý, skúsili opečený v hriankovači, nakoniec sme obkladali jeden opečený a prilepili jeden čerstvý, ale i tak to bolo hnusné. Čerstvý chutil ako vata a opečený ako kartón. Si šikuľka, že si napečieš vlastnoručne. I ja som dávala recept na chlieb mladému mužovi, ktorý tri roky pracoval v Dubline, ale skúsil ho len raz a keď sa mu nevydaril, tak to vzdal. Pekávam rôzne druhy chlebík ale i tento recept určite vyskúšam.
tataika
PROTOŽE ,MŮJ MANŽEL TAKY POCHÁZÍ ZE SLOVENSKA A JÁ MÁM TAKY GENY SLOVENSKÉ ,PEČEME CHLEBA PODOBNÝ SLOVENSKÉMU .ČESKÝ CHLEBA JE PRÝ KYSELÝ PRO MANŽELA.JE TO VELMI JEDNODUCHÝ RECEPT :1KG MOUKY HLADKÉ 1/2L VODY 2LŽIČKY SOLI 2-3 LŽÍCE OLEJE A JEDNA KOSTKA DROŽDÍ OPRAVDU JEDNODUCHÝ A DOBRÝ !!!!!
nyja
Tak to je super, že som tu natrafila na chlebovopekársku komunitu :-)) Tiež občas zvykneme piecť chlebík, ale aj dáke to pečivko.
Len sa čudujem, lebo som počula, alebo to bolo v knihe J. Olivera, že v UK nemajú hladkú múku? ( Jamie píše, že robí z polohrubej a hrubej).
honestka
A my v Canade nemame hrubu muku (iba ak z hladkej zase procesom a upravou urobia hrubu, dostat v kg prevedeni) a vsetko teda pecieme z hladkej.
Treba si troska prisposobit recepty, ale nakaoniec je vsetko velmi chutne a hruba muka mi po rokoch vobec nechyba. Ak nahodou niekomu ano, pridajte si do receptu detsky grisik (par lyzic).
prezyvka
Vôbec sa nepečie 30 minút. 15 minút sa pečie vo veľmi teplej rúre, potom sa stiahne teplota na minimum a ešte pečieme 45 minút.
ejanka
Chlebík si už rok pečiem sama v pekárničke (dostala som ju na Vianoce pred rokom), ale vždy pridávam do hladkej múky aj celozrnnú - keď robím z 500 g, tak 300 g hladkej a 200 g celozrnnej buď pšeničnej alebo ešte pomiešam aj s ražnou celozrnnou. Chutí výborne...
tataika
PEČE SE 30MINUT, PROTOŽE TO VÍM, S URČITOSTÍ ,CHLEBA PEČU DOBRÝCH 8ROKŮ TĚSTO ZAMÍCHÁM V PEKÁRNĚ, POTOM TĚSTO VYTÁHNU, UDĚLÁM 1 NEBO 2BOCHNÍKY A PEČU V HORKOVZDUŠNÉ TROUBĚ!!!!PEČENÝ CHLEBA MI NECHUTNÁ PŘIPADÁ MI DIVNÝ ,TĚŽKÝ A I CHUTˇZ PEKÁRNY JE ŮPLNĚ JINÁ !!!! A SAMOZŘEJMĚ ,ŽE SE MUSÍ NECHAT KYNOUT !!!PRO: PREZYVKU
olinka12
ejanka súhlasím ja tieto múky miešam na poly 250 a 250 g pridávam 2 PL oleja vydrží niekoľko dní ako čerstvý a nemrvý sa a hladkú múku T650




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia