Domáci chlieb biely

sisinka131 - fotkasisinka131, 21. septembra 2011

Tento chlieb mám od mojej sestričky ktorá žije v USA, pečie doma chleba roky ten istý a niekto jej dal iný, z Zobraziť celý popisTento chlieb mám od mojej sestričky ktorá žije v USA, pečie doma chleba roky ten istý a niekto jej dal iný, z českej internetovej stránky a mám pocit, že už iný ani nepečie, tak som ho vyskúšala aj ja. Super, odporúčam...

20min minút
príprava
40 minút
na 230- °C

Suroviny

4,5  šálka
2,25  šálka vlažná
2 plné káv.l
1 lyžička
3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Do múky si večer dáme vodu, kvasnice v prášku, soľ a zamiešame, netrepeme, necháme prikryté 12h. Ráno pridáme cesnak, trošku premiesime a 1x preložíme ako lístkové cesto, necháme 15min, dáme na dosku a preložíme zase ako lístkove cesto 1x,urobíme bochník, zakryjeme utierkou a necháme stáť 2h.Hodinu pred pečením si necháme rozohriať trúbu na 230st.dáme do horúcej trúby pol hod.zohriať liatinový hrniec ( ale mám vyskúšané aj jenské sklo), a do horúcej nádoby "vhodíť" cesto, nechať upiecť 30min. s pokrievkou a asi 5-10min bez, uvidíte podľa upečenia - dobrú chuť

Diskusia k receptu

hviezdickaz
Krasne upeceny chlebik,na mna vsak dost zlozity postup,ja by som si netrufla.Ale raz mozno ;-)
grandma
No recept poriadne zložitý určite by som ho takto nerobila, sú aj iné postupy.
hortenzia51
zaujimavý postup.. a piecť vo vode???.. no to som ešte nepočula..moja babka piekla v peci tak preto sa čudujem,že do vody treba dať piecť chlieb..
jerica
@p áči sa mi Tvoj recept ,krásne foto ale ja si pekne ostanem pri mojom, možno niekto sa odváži a spraví ho ako si ho napísala.Samozrejme nikto ma nenúti robiť podľa Teba,ja si preto robím svoj recept na chlebík že dobrý chlebík sa dá upiecť aj s jednoduchšou prípravou čo mne vyhovuje.Zober to len v dobrom:-))
mamatata2
Mne sa veru tvoj recept páči a foto je nádherné. Mne vyhovuje, že cesto nemusím trepať, určite vyskúšam.
jerica
@sisinka131 nedalo mi to vrátila som sa ešte raz k tomu Tvojmu receptíku,prečítala som si ešte raz , povedala som si že ten recept využijem , skúsim ale spraviť žemle , mne to príde tak lepšie. Hop alebo trop:-)
renama
krásny chlebík.............aj ja vyskúšam, @hortenzia51 ja som pochopila do vrelej nádoby akože do horúcej, či nie? Ani mne nedáva význam piecť chlebík vo vode :)
vierik
Veď tam sa vrelá voda ani nespomína,ale vrelá nádoba :-)
duschko
Chlebik vyzera velmi chutne. Tak ako pisala "remana", vrely ako horuci, aj podla mna. Recept ukladam do MKK, neviem, kedy sa prida.
mojack
skoda, že nie je rozrezaný:-((( ten chlebik
ancicka
Mne pripada ako chlebík bez miesenia.Ja si ho uložím a niekedy vyskúšam.Aj ja by rada vidieť v reze.
dajda
Vyzerá nádherne,piekla som podobný už z tu odkukaných receptov a piekla som v jenskej mise /vrelej - horúcej,ohriatej,prehriatej trúbe/.:):)........vyskúšam aj tvoj chlebik,len asi nedám cesnak-ocot, rascu davam a ešte zemiak uvarený.Tvoj recept sa mi pači je stručne a jasne napísany........
milus
pečiem domáci chlebík ale bez žiadných prísad večer si urobím kvások z múky tep.vody kvasníc 1lyž.ocot 1malý zemiak nechám do rána potom pridám múku a tep. vodu cesto musí byť hustejšie nechám vykysnúť a dám piecť pečie sa viac ako 2.hod
viera1
@dajda ,kde tam je ocot ?Ja som ho robila,je to jednoduché a chlebík je výborný,pre mňa hlavne kvôli mieseniu (nemám silu).
@jerica ,žemle asi neurobíš,cesto je riedke a nedá sa vyformovať.Mne sa chlebík pripiekol na dno a odvtedy ho preložím na papier na pečenie a takto vložím do rozpáleného liatinového pekáča.
dajda
vierka1, myslela som to tak,že cesnak asi nedam a že ocot a ostatne dávam. Mne sa pači tento recept tiež že nemusím miesiť aj mna bolia ruky-nie som najmladšia a že už som piekla taký,ako jerica a bol výborný a bez miesenia
viera1
Mne najviac chutil s ľanovými semiačkami,ale asi prestanem piecť,lebo to začína byť kontraproduktívne (chlebík je výborný a viac sa ho zje) a kvôli zdraviu to musíme obmedziť... a je po radosti z pečenia...Mám takú kontrolku,že nechcem svojim "umením" ničiť zdravie rodiny.
marienka44
@Sisinka131 ,netreba chlebik pred pecením potriet slanou vodou? A este by som chcela vediet, na ktorú šínu v rure treba dat rost a nan liatinovú nadobu? MNe sa paci piect chlebik v rimskom pekaci, ktoryje vopred namoceny vo vode a vystlany peciacim papierom.
frona
no ja tam tiež horúcu vodu nikde nevidím. Chlebík sa mi zdá dobrý a vôbec nie zložitý. Asi ho tiež vyskúšam
orchidea
Ten je krásny! Ja robievam chlieb iba v pekárničke, ale teno ma láka vyskúšať.
babidka
takyto som este nerobila a vyzera zaujimavo a jednoducho .Neviem preco sa niekomu zda zlozity:-) Urcite skusim .
tetrisss
Je to presne recept, ktory som tu uz nedavno dala- domaci chlieb bez miesenia, tento postup je taky jednoduchy a bezpracny a vysledok je uplne uzasny. Peciem uz len doma, chlieb je naozaj dobry aj za 4 dni. Cesnak nedavam, ale zato semiacka a rascu, nebojte sa a skuste.
sisinka131
Ďakujem Vám veľmi pekne za komentáre, Chlieb sa pečie v "horúcej" nádobe, zle som sa vyjadrila, ospravedlňujem sa. A trúba sa má zapnúť pol hoh.pred pečením, aby sa liatinový, alebo jenské sklo veľmi zohrialo a tie dve hod. má po 12h. po znova premiesení stať, čiže kysnúť pod utierkou a kľudne ho môžete pred daním do horúcej formy ešte "urobiť" na chlebový bochník. Môžete zohrievať spodok nádoby a vrch vedľa, aby ste len to cesto vhodili do nádoby a zakryli. Nie je vôbec náročný, akurát si musíte vypočítať čas - chlieb sa musí spraviť od 12-18h. Príprava je 10min. a na druhý deň tiež, len musíte byť doma, aby sa stihol nakysnúť tie dve h. a upiecť. To je všetko, nič zložité na ňom nie je a z vnútra je skutočne nádherný a má aj tie správne "diery" Vopred ďakujem za komentáre tomu, komu sa chlieb bude páčiť. Ste tu všetci úžasní, veľmi rada si čítam Vaše recepty a jasne že ich ukladám, aj robím...
sisinka131
Chlieb sa ničím nepotiera a môže sa do neho, po 12h pridať hocičo, aj ľanové semienka, ba aj orechy, sestrička si ho stále vylepšuje, skúšala som, no nám chutí s cesnakom a aj bez cesnaku, len tak trošičku masla, ani saláma nemusí byť a je po ňom. A tá kôrka je fantastická, nenahováram, treba vyskúšať!
sisinka131
Teraz si čítam, že som tam dala 4x preložíme, to som myslela ako sa prekladá lístkové cesto, ale to spravíte len 1x a necháte kysnúť, a po 12h znova len 1x a pred pečením to môžete urobiť tiež, aby ste vyformovali bochník, ale nemusíte
jerica
@sisinka131 nič si z toho nerob , to sa stáva aj mne keď veľmi chcem a pritom PC naťahuje ako smola na ceste , ešte sa aj ponáhľať, potom to aj trochu pohnojím svojim postupom.
Tak som si povedala, keď nemám dať na 100% fotopostup , mať pripravený recept podľa mojich predstáv , tak sa neodvážim pridávať nič. Ja sa snažím pri varení a pečení alebo pri práci so surovinami dokonca postupovať zakaždým s foto tak aby som vystihla presne kedy a ako čo dávam a robím, idem na istotu pri práci !:-))
sisinka131
Ďakujem Ti jerica veľmi pekne, no som totálny laik, sťahovať z PC foto viem, ale z foťáku to natiahnem aj 5x a zať mi príde "čistiť" počítač, takže takto je to so mnou. Budem sa snažiť polepšiť, alebo nepridávať recepty...
jerica
@sisinka131 a čo si ty myslíš že len Ty si laik , každý musí raz začať , ja som tiež nespadla z neba múdra? tiež som modlikala , prosila vnuka aby sa mi trochu venoval pri práci nahrávania s foto,ale z toho nič nebolo len rýchlo a rýchlo a som tu,tiež sa nedám odradiť s prácou na PC,je to spojívko s celým svetom,nedám na to dopustiť .
Žiadne vzdávanie,len si pridaj recepty ktoré máš odskúšané,nemusíš hneď na začiatku sa s tým trápiť.
Včera sme dojedli chlebík a tak na ráno aby si vedela hoc je toľko hodím mám v rúre chlebík s novou (vylepšenou receptúrou), ale určite nič nové pre tie čo pečú chleby už roky:-)
tetuska
tento chlebík vyzerá ako u nás v hypermarkete, predáva sa pod názvom "tradičný"... veľmi zaujímavý postup pečenia...
julica
Ak je toto zložitý recept, tak potom už neviem, čo je jednoduché. Robievam aj ja takýto, pridávam aj ražnú múku, rascu... čo sa mi zachce, tento chlebík je chutný, mäkký, nie tvrdý, má krásnu kôrku. A nedáva sa do vriacej vody, ale nádoby, no pravda je, že najskôr treba vedieť čítať, až potomk sa púšťať do práce s horúcimi nádobami :)
julica
Ak je toto zložitý recept, tak potom už neviem, čo je jednoduché. Robievam aj ja takýto, pridávam aj ražnú múku, rascu... čo sa mi zachce, tento chlebík je chutný, mäkký, nie tvrdý, má krásnu kôrku. A nedáva sa do vriacej vody, ale nádoby, no pravda je, že najskôr treba vedieť čítať, až potomk sa púšťať do práce s horúcimi nádobami :)
violetacamorova
Tento tvoj chlebík vyzerá zaujímavo, už len tým, že ho netreba miesiť, určite vyskúšam tak na víkend, cez týždeň niet času, páči sa mi tvoj resp. sestričkin recept.:)
janger
Krasny chlebik, az sem mi zavonal :-). A len pekne pridavaj recepty aj nadalej :-). Este otazka o tom jenskom skle. Ked ho das rozohriat do rury a potom do takeho horuceho hodis to cesto, nepraskne to sklo? Ale asi nie...Trosku by som sa toho asi bala...
sisinka131
Nie, určite nepraskne, mám to vyskúšané aj s jenským sklom, dávam vrch zohriať bokom a do spodku hodím bochník, rukavicou to zakryjem a pečiem...vďaka za dôveru, nebudeš sklamaná
jarunka
Vynikajuci chlebik. Bol to moj prvy ale pekne sa mi vydaril. Pacil sa mi, ze netreba miesit.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia