Domáci čerstvý mäkký syr fotorecept

niniatko - bez fotkyniniatko, 14. februára 2012 17:49
Ďalšie recepty »
Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept)Foto: niniatko

Recept je na domáci čerstvý syr, ktorý som sa naučila v škole. Okrem toho, že je chutný, je aj skvelý na vysmážanie.

70 min
príprava

Suroviny

TIP: Internetová televízia o varení - TV Varecha

Postup prípravy

  1. 1

    Nachystáme si suroviny. Zakysanku, mlieko vrecúšku (UHT mlieko /v krabici/ sa nevyzráža a aj s mliekom v plastových fľašiach môže byť problém), syridlo a chorid vápenatý (syridlo sa dá vraj zohnať i u mäsiara, ja ho mám spolu s chloridom objednané z internetu).

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mlieko zohrejeme na 28°C. Treba dávať pozor, lebo mlieko veľmi dobre vedie teplo. (obr. 1) Pripravíme si zakysanku. Buď 10 ml alebo 1-2 PL a pridáme k mlieku. Zamiešame. (obr. 2) Pripravíme si do hrnca vodu o teplote približne 32°C a hrniec s mliekom do nej vložíme. (obr. 3)

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme chlorid vápenatý o množstve 4 ml (2 ml na 1 l mlieka) a premiešame. (obr. 1) Pridáme syridlo podľa sily syridla, resp. stačí pridať 0,4 ml. Syridlo pridávame cikcakovito, pokiaľ sa dá. (obr. 2) Poriadne premiešame. (obr. 3) Prikryjeme a necháme syriť 50 minút. (obr. 4)

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po 50 minútach urobíme pokusný zvislý rez.

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Syrárska šabľa (inak tortový nôž, resp. akýkoľvek nôž) by mal po reze zostať mokrý, ale nemala by ostávať "špinavý". Syrenina má šable ustupovať.

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Syreninu nakrájame na kocky cca 5x5 cm.

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Necháme 5-10 minút "oddychovať". Srvátka vystúpi.

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Následne kocky poprevraciame a začneme premiešavať.

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Syreninu rozdrobíme na syrové zrno veľkosti približne lieskového oriešku.

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ešte chvíľu premiešavame, až nám vznikne takéto syrové zrno.

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Syrové zrno spolu so srvátkou vlejeme do plachtičky. Pokiaľ nie sú okolo mňa ľudia, ktorí by mi podržali plachtičku (utierku čistú), tak to robím tak, že do hrnca vložím sitko, naň plachtičku a tak opatrne vlievam do plachtičky. Rohy plachtičky do kríža zviažeme.

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    V chladnejšej miestnosti necháme odkvapávať do druhého dňa. (patent môjho otca)

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na druhý deň vyberieme s plachtičky a nasolíme a odložíme do chladničky (tak na pol dňa).

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Môžeme namiesto nasolenia použiť i rôzne korenie. Ja som skúšala gyros (to je najlepšie), korenie na grilovaný syr a štipľavú papriku.

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Alebo sa dá spraviť aj syr s bylinkami v ceste. Použila som sušené provensálske korenie. Ešte pred syrením sa nasypú do mlieka a potom sa postupuje rovnako.

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 15
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist