Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept)

Autor receptu: niniatko

Recept je na domáci čerstvý syr, ktorý som sa naučila v škole. Okrem toho, že je chutný, je aj skvelý na vysmážanie.

70 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Nachystáme si suroviny. Zakysanku, mlieko vrecúšku (UHT mlieko /v krabici/ sa nevyzráža a aj s mliekom v plastových fľašiach môže byť problém), syridlo a chorid vápenatý (syridlo sa dá vraj zohnať i u mäsiara, ja ho mám spolu s chloridom objednané z internetu).
  2. Mlieko zohrejeme na 28°C. Treba dávať pozor, lebo mlieko veľmi dobre vedie teplo. (obr. 1) Pripravíme si zakysanku. Buď 10 ml alebo 1-2 PL a pridáme k mlieku. Zamiešame. (obr. 2) Pripravíme si do hrnca vodu o teplote približne 32°C a hrniec s mliekom do nej vložíme. (obr. 3)
  3. Pridáme chlorid vápenatý o množstve 4 ml (2 ml na 1 l mlieka) a premiešame. (obr. 1) Pridáme syridlo podľa sily syridla, resp. stačí pridať 0,4 ml. Syridlo pridávame cikcakovito, pokiaľ sa dá. (obr. 2) Poriadne premiešame. (obr. 3) Prikryjeme a necháme syriť 50 minút. (obr. 4)
  4. Po 50 minútach urobíme pokusný zvislý rez.
  5. Syrárska šabľa (inak tortový nôž, resp. akýkoľvek nôž) by mal po reze zostať mokrý, ale nemala by ostávať "špinavý". Syrenina má šable ustupovať.
  6. Syreninu nakrájame na kocky cca 5x5 cm.
  7. Necháme 5-10 minút "oddychovať". Srvátka vystúpi.
  8. Následne kocky poprevraciame a začneme premiešavať.
  9. Syreninu rozdrobíme na syrové zrno veľkosti približne lieskového oriešku.
  10. Ešte chvíľu premiešavame, až nám vznikne takéto syrové zrno.
  11. Syrové zrno spolu so srvátkou vlejeme do plachtičky. Pokiaľ nie sú okolo mňa ľudia, ktorí by mi podržali plachtičku (utierku čistú), tak to robím tak, že do hrnca vložím sitko, naň plachtičku a tak opatrne vlievam do plachtičky. Rohy plachtičky do kríža zviažeme.
  12. V chladnejšej miestnosti necháme odkvapávať do druhého dňa. (patent môjho otca)
  13. Na druhý deň vyberieme s plachtičky a nasolíme a odložíme do chladničky (tak na pol dňa).
  14. Môžeme namiesto nasolenia použiť i rôzne korenie. Ja som skúšala gyros (to je najlepšie), korenie na grilovaný syr a štipľavú papriku.
  15. Alebo sa dá spraviť aj syr s bylinkami v ceste. Použila som sušené provensálske korenie. Ešte pred syrením sa nasypú do mlieka a potom sa postupuje rovnako.