Domáci biely chlieb fotorecept

pierre - bez fotkypierre, 7. januára 2013
Domáci biely chlieb (fotorecept)
Foto: pierre

Tento chlieb ma naučila piecť moja prababička. Za tie roky prešiel drobnou úpravou ale inak je stále rovnaký, ona ho mala od svojej mamy Zobraziť celý popisTento chlieb ma naučila piecť moja prababička. Za tie roky prešiel drobnou úpravou ale inak je stále rovnaký, ona ho mala od svojej mamy takže tento recept je v našej rodine poriadných pár desaťročí. Mna ho prababička učila robiť v čase keď mala úcty hodných 92rokov takže recept je naozaj starý. Dúfam že vám bude chutiť rovnako ako nám...

75 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

1000 g
32
600 ml
2,5 KL
2,5 KL
2 PL
2 PL
2 ks
 na vymastenie pekáča
 na vysypanie




Postup

  1. 1

    Do neosolenej vody dáme variť zemiaky. Ja som ako vidíte tentokrát použil 3ks ale len preto že boli maličké, inak stačia 2 stredne velké zemiaky.

    Domáci biely chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ked máme zemiaky uvarené a ošúpane a chladia sa nám, pripravíme si všetky potrebné suroviny a začneme ich postupne všetky dávať do misky, je jedno aký postup si zvolíte, ale pametajte že soľ a droždie sa nesmú priamo stretnúť. (Soľ by zabila driždie)

    Domáci biely chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď máme všetko pekne pokope v miske, pridáme postrúhane uvarené zemiaky. Strúhame ich na čo najmenšom strúhadle aby sa nám pekne zapojili do cesta. Cesto poriadne vymiesime, je lepšie urobiť to mixérom na POMALEJ rýchosti, lebo ručne to je dosť pracné. Ja som človek lenivý natolko že som si dodnes mixer nekúil a tak to miesim ručne a nadávam sám sebe pritom :) Pozor na teplotu cesta, nesmie sa nám moc zohriať, ak sme dali zemiaky ešte teplé, vodu treba dať chladnejšiu, cesto by ideálne malo mať 33 stupňov ale merať na presne to netreba.

    Domáci biely chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto je vymiesené ked sa nám krásne odlepuje od misky. Ak sa vám zdá riedke, dali ste moc vody alebo menej múky, teraz je vhodný čas pridať múku, ak je husté pridáme vodu ale opatrne. Správnu konzistenciu cesta sa nedá napísať, to musíte cítiť v ruke, že je akurát.

    Domáci biely chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vymiesené cesto necháme kysnúť v miske zakryté utierkou na teplejšom mieste v miesnosti po dobu 45 minút. Potom cesto ešte raz premiesime, vyválame a vytvarujeme do želenej podoby. S tohoto kroku nemám foto, lebo som mal špinavé ruky :D :D Vytvarovaný chlebík alebo takzvanú veku, dáme na maslom potretý pekáč vhodého tvaru a velkosti ktorý sme vysypali hladkou múkou. Veku opäť zakryjeme utierkou a necháme kysnúť ďalších 20 minút, zatial zapneme trúbu a vyhrejeme na 200 stupňov.

  6. 6

    Po uplynutí 20 minút, cesto narežeme nožom velmi jemne a plytko na povrchu a postriekame ho vodou ak nemáme rozprašovač potrieme ho jemným štetcom a šup sním do trúby. Po 15 minútach znížime teplotu z 200 na 180 spuňov a pečieme ešte 45 minút. Toť vše. Dobrú chuť...

    Domáci biely chlieb (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

violetacamorova
Krasny chlebik sa ti podaril a ten zemiakovy je najlepsi aj moja mama ho pecie, ale mne sa v Skotsku nedari uz dvakrat som ho musela vyhodit, neviem, ci muka nie je dobra ale ani ruru nemam vydarenu.
zelovoc
aku muku pouzivas? obycajna hladka to nemoze byt, ale chlebova hladka T650 a trochu zitnej. ak mas zitnu muku, mozes si spravit aj kvasok, trva to sice 3-4 dni ale chut je daleko lepsia nez z drozdia. pripadne chekni skotske eshopy alebo google.
pierre
Neviem aká múka je k dostaniu v škótsku, ale ja som tento chlebík piekol aj v kanade s ich polohrubej múky, ktorá nebola až taká vhodná ako naša slovenská, ale chlebík sa vždy vydaril. Raz som ho piekol keď bol v kanade slovenský deň v jednej malej pekárni ktorú vastnil jeden kanaďan. Napiekli sme 40ks a rozdávali ho tam. Slovákom ale aj ostatným kultúram naozj chutil a nestíhal som písať recepty. :) Som rád že sa vám páči, vyskúšjte ho.
sovka62
@rybarkuchar , taká pec by ma zaujímala, na chalupe by na ňu bolo miesta dosť. Pamätám si síce, ako vyzerala tá u starých rodičov, ale detaily mi unikajú. Šamotové tehly máme, ak by bol nejaký zrozumiteľný návod, asi by sme sa do nej pustili. Ak môžeš, poraď. Ďakujem.
helca103
chlebík vypadá úžasne a verím,že aj chuťovo je výborný, ako všetko čo si urobíme doma .
rela
@Pierre , prosím poradiť prečo sa do cesta na chlieb dáva ocot?
denyany
chlebík vyzerá krásne, iste aj chutí dobre, možno skúsim tvoj recept, ukladám do kk.
anina6
už dlho sa odhodlávam k upečeniu domáceho chlebíka, tak asi vyskúšam ten tvoj recept. len neviem či k tomu ptrebujem nejakú špeciálnu nádobu na pečenie, alebo to risknem a upečiem v miske z jenského skla.
gordonko
@Pierre zvonku je pekný , škoda že ho nevidno v reze , už dlho hladám recept podla ktorého moja mama upiekla chlieb ( až 2x ) , bol dobrý , žltý a pamätám sa na malé kúsky zo zemiaku vňom .... bohužial recept som ponej nenašiel
frezia68
Biely nerobievam,ale vyskúšam niekedy z polovičnej dávky,lebo polohrubú múku tiež nepoužívam a škoda,že si nepridal rez,ako nakysol :-)
pierre
rela: oco sa do chleba dáva preto, aby mal svoju kyslosť ktorá mu dáva chuť.
Pre ostatných, pridávam foto prerezaného chlebíka. Ja som ho piekol v kockatom pekáči, nieje to zrovna vhodná forma lebo potom ide chlebík viac do strán, ale iný som nemal. Inak ho pečiem v pekáči ktorý je užší a vtedy má krásny tvar. Myslím že by to išlo aj v dostatčne velkom janskom skle.
nazarboncuk
ja som počula že ocot sa do chlebového cesta dáva preto, aby dlhšie vydržal. "Kysnutie s kvasnicami neprodukuje kyselinu mliecnu, ktora je prirodzene antibakterialna a zabranuje plesniveniu chleba"
evanaaa
Chlebík je ozaj krásny, kedysi by som sa ním aj zadrhla, no teraz už len tmavý. Ale múka T650 je myslím obyčajná hladká, chlebová je iná, to pre @zelovoc. A @pierre použil polohrubú. Ten ocot ešte viac skyprí cesto, a bude aj vláčnejšie.
alexa73
chlieb som piekla , dostala som pochvalu od celej rodiny. bol výborný. Tvoja prababička urobila radosť nám všetkým , keď ťa ho naučila piecť !
rutlik
V Kanade mame problem z mukou posledny rok.GMO? neviem.len sa to nechce vykvasit na lahky chlebik.
Tak na opravu sme pridali 2 vyrobky:na jeden bochnik0
1 pl gluten
2spetky "yeat nutrient" (vyzivny prasok pre kvasnice co sa pouziva v robeni vina).rozpustit v 1 stamperliku vlaznej vode
Vysledok:lahky chutny chlebik,
pierre
@violetacamorova (7.1.2013 14:13)

Ahoj, reagujem po rokoch, ale ma to zmysel. Kedze ma zivot zavial do Skotska. Rovnaky recept pouzivam stale, muku kupujem strong bread flour. Inak je vsetko ako v recepte. Chlieb sa vzdy podaril a dokonca si dovolim tvrdit, ze je chutnejsi ako zo slovenskej polohrubej muky. Good luck