Foto: pierre
Tento chlieb ma naučila piecť moja prababička. Za tie roky prešiel drobnou úpravou ale inak je stále rovnaký, ona ho mala od svojej mamy Zobraziť celý popisTento chlieb ma naučila piecť moja prababička. Za tie roky prešiel drobnou úpravou ale inak je stále rovnaký, ona ho mala od svojej mamy takže tento recept je v našej rodine poriadných pár desaťročí. Mna ho prababička učila robiť v čase keď mala úcty hodných 92rokov takže recept je naozaj starý. Dúfam že vám bude chutiť rovnako ako nám...
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Do neosolenej vody dáme variť zemiaky. Ja som ako vidíte tentokrát použil 3ks ale len preto že boli maličké, inak stačia 2 stredne velké zemiaky.
-
2
Ked máme zemiaky uvarené a ošúpane a chladia sa nám, pripravíme si všetky potrebné suroviny a začneme ich postupne všetky dávať do misky, je jedno aký postup si zvolíte, ale pametajte že soľ a droždie sa nesmú priamo stretnúť. (Soľ by zabila driždie)
-
3
Keď máme všetko pekne pokope v miske, pridáme postrúhane uvarené zemiaky. Strúhame ich na čo najmenšom strúhadle aby sa nám pekne zapojili do cesta. Cesto poriadne vymiesime, je lepšie urobiť to mixérom na POMALEJ rýchosti, lebo ručne to je dosť pracné. Ja som človek lenivý natolko že som si dodnes mixer nekúil a tak to miesim ručne a nadávam sám sebe pritom :) Pozor na teplotu cesta, nesmie sa nám moc zohriať, ak sme dali zemiaky ešte teplé, vodu treba dať chladnejšiu, cesto by ideálne malo mať 33 stupňov ale merať na presne to netreba.
-
4
Cesto je vymiesené ked sa nám krásne odlepuje od misky. Ak sa vám zdá riedke, dali ste moc vody alebo menej múky, teraz je vhodný čas pridať múku, ak je husté pridáme vodu ale opatrne. Správnu konzistenciu cesta sa nedá napísať, to musíte cítiť v ruke, že je akurát.
-
5
Vymiesené cesto necháme kysnúť v miske zakryté utierkou na teplejšom mieste v miesnosti po dobu 45 minút. Potom cesto ešte raz premiesime, vyválame a vytvarujeme do želenej podoby. S tohoto kroku nemám foto, lebo som mal špinavé ruky :D :D Vytvarovaný chlebík alebo takzvanú veku, dáme na maslom potretý pekáč vhodého tvaru a velkosti ktorý sme vysypali hladkou múkou. Veku opäť zakryjeme utierkou a necháme kysnúť ďalších 20 minút, zatial zapneme trúbu a vyhrejeme na 200 stupňov.
- 6
Po uplynutí 20 minút, cesto narežeme nožom velmi jemne a plytko na povrchu a postriekame ho vodou ak nemáme rozprašovač potrieme ho jemným štetcom a šup sním do trúby. Po 15 minútach znížime teplotu z 200 na 180 spuňov a pečieme ešte 45 minút. Toť vše. Dobrú chuť...
- 6
a od tej doby pečiem každú sobotu
Pre ostatných, pridávam foto prerezaného chlebíka. Ja som ho piekol v kockatom pekáči, nieje to zrovna vhodná forma lebo potom ide chlebík viac do strán, ale iný som nemal. Inak ho pečiem v pekáči ktorý je užší a vtedy má krásny tvar. Myslím že by to išlo aj v dostatčne velkom janskom skle.
Tak na opravu sme pridali 2 vyrobky:na jeden bochnik0
1 pl gluten
2spetky "yeat nutrient" (vyzivny prasok pre kvasnice co sa pouziva v robeni vina).rozpustit v 1 stamperliku vlaznej vode
Vysledok:lahky chutny chlebik,
Ahoj, reagujem po rokoch, ale ma to zmysel. Kedze ma zivot zavial do Skotska. Rovnaky recept pouzivam stale, muku kupujem strong bread flour. Inak je vsetko ako v recepte. Chlieb sa vzdy podaril a dokonca si dovolim tvrdit, ze je chutnejsi ako zo slovenskej polohrubej muky. Good luck