Foto: hviezdickaz
:-)
90 minút
príprava
príprava
20 minút
na 180 °C
na 180 °C
Postup
-
1
Z vlažnej vody,cukru a droždia si pripravíme kvások. Do misy dáme preosiatu múku, soľ, olej a vykysnutý kvások. ( pozn. ja som použila celú kocku kvasníc, no bolo mi doporučené dať polovicu kocky,čiže 20g )
-
2
Dobre vymiesime cesto a necháme ho vykysnúť 1 hod.
-
3
Cesto krásne nakyslo.
-
4
Pomocou väčšieho pohára vykrojíme žemle a ukladáme ich na plech - na pečiaci papier. Žemle nakrojíme do kríža, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a posypeme - ja som dávala mak, sezamové semiačka a rascu. Na plechu ich necháme podkysnúť ešte 20 min.
-
5
Žemle dáme piecť do vyhriatej rúry - 180 st. / 20 min.
-
6
:o)
-
7
Žemle sú úžasne chrumkavé :o) Dobrú chuť !
Mne však chutí pečivo ešte z menšieho množstva droždia - cesto je lahodnejšie, menej prekyslené, trvanlivejšie. Vyskúšajte, len mu treba dať viac času - oplatí sa!
Diki za recept
recept je dokonaly, cesto si vymiesajte vo velkej mise ..recept je tak jednoduchy, ze ho zvladne aj male dieta :-)
Ja som ich nechala tych 20 minut podkysnut uz natrete vajickom :) a cesto som si spracovala normalne na pomucenej doske