Domáce žemle fotorecept

hviezdickaz - fotkahviezdickaz, 16. apríla 2012

:-)

90 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
70 ml
1 ČL
1 ČL
3-3,5 dl vlažná
20 g čerstvé
1 ks na potretie
na posypanie:




Postup

  1. 1

    Z vlažnej vody,cukru a droždia si pripravíme kvások. Do misy dáme preosiatu múku, soľ, olej a vykysnutý kvások. ( pozn. ja som použila celú kocku kvasníc, no bolo mi doporučené dať polovicu kocky,čiže 20g )

    Domáce žemle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dobre vymiesime cesto a necháme ho vykysnúť 1 hod.

    Domáce žemle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto krásne nakyslo.

    Domáce žemle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pomocou väčšieho pohára vykrojíme žemle a ukladáme ich na plech - na pečiaci papier. Žemle nakrojíme do kríža, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a posypeme - ja som dávala mak, sezamové semiačka a rascu. Na plechu ich necháme podkysnúť ešte 20 min.

    Domáce žemle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Žemle dáme piecť do vyhriatej rúry - 180 st. / 20 min.

    Domáce žemle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    :o)

    Domáce žemle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Žemle sú úžasne chrumkavé :o) Dobrú chuť !

    Domáce žemle (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

cica2
ja som sa už odhlásila a ako som zbadala tieto krásne žemle, tak som sa prihlásila aby som si mohla recept uložiť :-))...vďaka za inšpiráciu!
evilauri
Mnam,vyzeraju lakavo! @hviezdicka ,pozeram,ze si dala na 500g muky cele drozdie (väcsinou sa dava len polovica), v com je lepsie dat drozdia viac? Budu potom jemnejsie a nadychanejsie? Pretoze ja taky recept uz dlho dlho hladam a este sa mi take nikdy nepodarilo urobit.Velmi by som chcela,aby boli take ako napriklad kupene pletenky, vo vnutri jemne :-)
hviezdickaz
@evilauri - ahoj,co som si parkrat pozerala recepty,tak som si vsimla,ze sa dava polovica drozdia.Ja som dnes vsak dala celu kocku (aj to preto,lebo som sa pozabudla - a asi je totiez nieco ako system - pokus a omyl :- ) ),no a vobec nebanujem,zemle su uzasne makkulinke a chrumkave. Kedysi davno som robila zemle s polovicou drozdia,podla niektoreho receptu z varechy,ale tie mi bohuzial nevysli,boli hrozne (tvrde - netusim,kde som urobila chybu ) ... takze treba asi len skusat ... nech sa ti vydaria,ak ich budes skusat podla mojho receptu :)
1x rona33
modrykamen
Žeby som skúsil? Mám žemle strašne rád. Takéto robila moja starká.
mariaklara
Ja chlieb nekupujem asi päť rokov, vianočku asi dva roky a pečivo, ako žemle a rožky asi rok a pol, som sebestačná, všetko pečiem doma. Tvoj recept si ukladám, máš ich krásne.
bahadur
Kdysi dávno jsem někde četl,že kostka droždí tj.42gr. je na půl kg.až 1kg.mouky.Záleží asi i na tom co se z toho těsta dělá.
marianne69
Su velmi pekne,peciem pecivko a chlieb casto, davam menej drozdia na 1/2 kg ani nie polovicu drozdia,vzdy nakysne krasne.Ale aj dokupujem,lebo u nas su chlebovi a to by som len pri peci stala...
hviezdickaz
@marianne69 ,a ked davas len polovicu drozdia,tiez to kysne zhruba tu hodinu a cely postup uz zostava? Mne sa to tak kedysi nepodarilo ( v mojich zaciatkoch :-D ) ,vsetko bolo tvrde...
marianne69
@hviezdickaz ano,zhruba hodinku,mam misku-rychlokysku:-) s dobre uzatvaratelnym vrchnakom do hodinky krasne vykysne.Kedze teraz peciem casto,tak si kupim kvasnice aj do zasoby a hodim do mraziaku,ale raz mi chybovalo a mala som poslednu 1/3 z kocky a piekla som chlebik z 1kg muky,obchody uz zavrete,do vecierky sa mi nechcelo,co uz a vykysol pekne aj s malom ...mne tie kvasnice tam razia ak ich je moc...
janocka77
mojej babicke prezradila tajomstvo znama, ktora robila cely zivot v pekarni a tak ak chcete skutocne take ako z pekarne tak na pol kg muky okrem kvasnic ide aj 1 prasok do peciva! Su dlho fajnovo makkunke :) stale zdravsie ako z obchodu kedze doma vynechame vsetky ecka... Odporucam vyskusat :)
tinca
to je tvar vlastne kaiseriek, krásne ti vyšli:)
janadelfi
Už mám uložené v K.K. a iste skúsim. Osobne si myslím, že záleží aj na múke. Niekedy sa môžete zblázniť a nevybehne a nevybehne..... a hen, múka že pol roka po záruke.... NO NEKÚP TO....
lyali
Žaňa, ja sa nečudujem, ak tí Tvoji traja fešáci nebudú už chcieť kupované žemle, ale len tie Tvojimi rúčkami miesené :-) Nechávam sa na ne pozvať najbližšie :-) Pre istotu keby sa Ti minuli, ukladám, nech upečiem a urobím si tak aj ja doma "očko" :-)
janger
Recept na tieto zemlicky si odkladam, domace su fakt asi najlepsie. Fajn aj vsetky tie rady ohladom kvasnic.
nesi
už si pečieme s manželom celozrný chlebík a bol by v tom čert aby sme si nenapiekli aj čerstvé žemle dík za recept ukladám do kk
strecko
no a ja som si prave nieco taketo hladala... mnaaaaaaaaaaaaaaamm!!! a mam na zjatra o desiatu postarane :)
lorain20
Akurat som ich vybrala z rury a isli na dracku. Len som musela trochu dlhsie piect a pouzila sok kokosovy olej a pol pr. do peciva.
Diki za recept
pom1
ahoj Hviezdickaz,trosku nerozumiem ako tie buchty vykrajujes,cesto si rozvalkas na urcitu hrubku ? a potom ich s pomocou pohara vykrajujes ? dakujem :-)
hviezdickaz
@pom1 ,ano,mozes aj tak,naposledy ked som ich piekla, tak som si vygulala v ruke gulku,trosku som ju roztlacila a nechala podkysnut.
olusci
Tak a teraz by som sa chcela podeliť s 1 experimentom, ktorého výsledok som sa práve dočkala. Mala som kúpenú chlebovú múku. Dnes ma napadla skvelá myšlienka- urobiť si doma nejaké žemličky. A tak som všetko urobila podľa receptu na sáčku- lenže potom som cesto rozdelila na menšie kúsky a vygúľala mokrými rukami krásne guličky, obalila som ich do šupiniek z preosiatej múky. Chytilo to super. Potom som ich dala na plech a našla som si recept "domáce žemle"-kvôli dľžke pečenia. Takže som ich nechala podľa vášho receptu 20 minút kysnúť na plechu, urobila čiary na kríž, potom dala na 20 min. do trúby na 180-tku. Neuveriteľne ešte v trúbe kráááasne narástli a ľudia- tááá nádhernááá pečivková vôňa v bytíku... Sú chrumkavučké, dobručké-fantázia !!! Nabudúce robím celý recept podľa vás. Díííky moc "hviezdickaz".
olusci
Dnes hnedˇ ráno som si všetko pripravila a zamiesila podľa vášho receptu. Sú krásne nakysnuté, teraz ich idem vykrojiť podľa pohára a koniec receptu som už minule robila podľa vás. Predtýmto som cesto rozdelila na menšie časti a vytvarovala žemličky. Rada experimentujem... a hovorí sa: čo si navarím, to si aj zjem. A tak je to správne.
chrobak
dobry den dnes som ich robila ale nevykysli preto sa pytam cesto ak je hotove rovno s poharom len vykrajujete alebo ho aj rozvalkate hlupa otazka ale pytam sa ci to bol dovod mojho nezdaru dakujem za odpoved a prajem pekny den
chrobak
dobry den dnes som ich robila ale nevykysli preto sa pytam cesto ak je hotove rovno s poharom len vykrajujete alebo ho aj rozvalkate hlupa otazka ale pytam sa ci to bol dovod mojho nezdaru dakujem za odpoved a prajem pekny den
anett91
hneď ako som videla tento recept sa mi zapáčil a už som ich aj zo trikrát piekla, sú výborné :)
suly
pod bodom 4 nepíses ci sa má cesto vymiesat na doste alebo nie! Potom nepíses ci tie zemle sa majú potriet vajickom az po 20-minútách alebo hned! A dajej ci tá rúra má bit atatická alebo normálná. Tvoj recept nie je dokonalý a ja nemám chut robit jeden recept kde nakoniec tie zemle budú nedokonalé! Dúfam ze mi odpovies s pozdravom Silvia
mirovido
@suly (16.4.2020 18:17)

recept je dokonaly, cesto si vymiesajte vo velkej mise ..recept je tak jednoduchy, ze ho zvladne aj male dieta :-)
jahodka21
Zaregistrovala som sa len kvôli tomuto receptu aby som mohla zanechať komentár :-) Tento recept je perfektný! Robila som dvojitú dávku a vyšlo mi 27 žemliciek a ešte jedna malá pletenka zo zvyskov :-) cesto krásne narástlo, a veľmi dobre sa s ním pracovalo :-) ďakujem a odkladám :-)
jahodka21
@suly (16.4.2020 18:17)

Ja som ich nechala tych 20 minut podkysnut uz natrete vajickom :) a cesto som si spracovala normalne na pomucenej doske




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia