Domáce žemle (fotorecept)
Autor receptu: hviezdickaz
:-)
90 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Z vlažnej vody,cukru a droždia si pripravíme kvások. Do misy dáme preosiatu múku, soľ, olej a vykysnutý kvások.
( pozn. ja som použila celú kocku kvasníc, no bolo mi doporučené dať polovicu kocky,čiže 20g )
- Dobre vymiesime cesto a necháme ho vykysnúť 1 hod.
- Cesto krásne nakyslo.
- Pomocou väčšieho pohára vykrojíme žemle a ukladáme ich na plech - na pečiaci papier. Žemle nakrojíme do kríža, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a posypeme - ja som dávala mak, sezamové semiačka a rascu. Na plechu ich necháme podkysnúť ešte 20 min.
- Žemle dáme piecť do vyhriatej rúry - 180 st. / 20 min.
- :o)
- Žemle sú úžasne chrumkavé :o)
Dobrú chuť !