Rezance s tvarohom
Rezance s tvarohom

Domáce tvarohové rezance s pažítkou fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 12. júna 2018
Domáce tvarohové rezance s pažítkou (fotorecept)
Foto: Olinecka

Rýchle a jednoduché jedlo, ktoré milujú veľkí aj malí.

40 minút
príprava
3-4 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
3 ks (najlepšie domáce)
250 g
1/2 ČL
Dokončenie:
3-4 PL (rozpustené)
 na dochutenie
250-300 g
2-3 PL
 (alebo vňať z cibuľky)




Postup

  1. 1

    Na pracovnú dosku preosejeme múku, pridáme soľ, vajíčka a vypracujeme cesto.

    Domáce tvarohové rezance s pažítkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto rozvaľkáme natenko a necháme ho na pracovnej doske uschnúť , asi 1-2 hodiny.

    Domáce tvarohové rezance s pažítkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto zrolujeme a nakrájame na rezance.

    Domáce tvarohové rezance s pažítkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do väčšieho hrnca pridáme vodu, soľ a olej, necháme zovrieť. Postupne dávame do vody rezance, povarime 3-4 minút za občasného miešania. Uvarené scedíme, necháme odkvapkať. Maslo rozpustíme, pridáme pokrájanú pažítku alebo cibuľku. Prelejeme rezance, pridáme tvaroh, soľ podľa chuti a premiešame. Dobrú chuť.

  5. 5

    Taktiež som si urobila aj domáce cestoviny do nedeľnej polievky.

    Domáce tvarohové rezance s pažítkou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

evelynba
Fantázia, to ja môžem, hneď by som sa napchala, až by som dýchať nemohla... všetky hviezdičky. Obdivujem vás všetky, ktoré robíte domáce rezance, ja to proste absolútne nechápem - keď som bola na materskej a v podstate nevedela čo skôr, robila som aj domáce cestoviny. Teraz, keď som na dôchodku a mala by som mať času habadej, nič nestíham.... :-)
torticka
Olinecka, to je basta, toto mame velmi radi. Zajtra budeme mat na obed. A este k tomu zeleninkovu polievocku. Toto je dobry napad. Dakujem.
haji
Hmm, bych si dala jeden díl na slano a druhý díl na sladko. Jen nevím, který bych jedla první. Krásná fota, obdivuji ruční krájení, to se musí umět!
radost
@Evelynba (12.6.2018 18:48)

my s mužom rovnako..nestíhame..čas nemáme..:-)
zamlada deti..práca..pletenie..háčkovanie..čítanie..turistika..bicykel..plávanie..aktivíííít..
a teraz..??
vraveli sme si-že prečítame znova knihy naše z knižnice domácej..kedy..??
poraďte..:-)
atina47
Domaci jsou nejlepsi, koupene varim jen v krajnim pripade.
olinecka
@Evelynba (12.6.2018 18:48)

Ďakujem za komentik u nás vždy domáce rezance.Keď prídu naše vnúčatá ony vždy si prosia do polievky domáce . Keď som robila svadbu v októbri tak veľkú škatuľu cestovin sme viezli do Nemecka.Mali by ste to vidieť,ako sa olizovali.Pozdravujem.
olinecka
@Haji (12.6.2018 20:46)

Vidíš aj som taká nerozhodne,ale včera vyhral manžel.Orechová, maková posypka, fajnota.Krasny dník, ďakujem.
olinecka
@Radost (12.6.2018 20:56)

Ja teraz vždy raz v záhradke jahody ,zelenina .Potom varenie pečenie.Na toto musím nájsť čas moja obľúbená hlavne keď poteší.Pozdravujem.
jujoska
@Kimlo (12.6.2018 20:40)

tvaroh sa da urobit len z nepasterizovaneho mlieka, ktore vie skysnut. Nechas ho pri izbovej teplote aby skyslo (2 az 3 dni) a potom v hrnci ohrievas ale nesmie byt prilis horuce a uz vobec nie vriet. Postupne sa zacne mlieko zrazat do hrudiek a navrchu sa oddeluje srvatka. Cim dlhsie ho ohrievas tym tvrdsi tvaroh bude. Nakoniec cez platienko srvatku precedis (skoda ju vyliat, treba vypit alebo inak vyuzit) a poriadne nechas odtiect, aj niekolko hodin. Mozes tomu pomoct silnejsim utiahnutim platna okolo tvarohu resp. vyzmykanim. Ak chces presnejsiu teplotu, urcite najdes niekde na internete. Ja som robievala od oka
evanaaa
Kedysi sme si doma nechávali skysnúť mlieko a len tak ho pili, mama to robievala častejšie k tomu si dala maslový chlebík.....alebo sa spravili zemiaky na cibuľke zapíjali kyslým mliekom, a keď piekla buchty, tak si z kysnutého jednoducho spravila tvaroh. No niekedy sa spravil (tvaroh) aj nechtiac, keď som si zohrievala na niečo mlieko a zrazilo sa, mala som z neho hneď aj tvaroh. Ešte sa dá kúpiť aj čerstvé mlieko, teda nie úplne z toho dňa, ale stálo by to za pokus, je 3,5%-né.
evelynba
Ach jaj, taký jednoduchý recept (ale krásny) a koľko príjemných spomienok vyvolal .... Aj u nás sa robilo kyslé mlieko, všelijaké acidká, zakysanky a pod. neexistovali, to mlieko keď skyslo, to sa dalo normálne krájať lyžicou. Aj sme to vždy skúšali, mama nás od toho hnala. Potom sa to rozmiešalo a pilo sa so všeličím, ja som ho mala najradšej len tak s čistým (bez ničoho) tmavým chlebíkom alebo s varenými alebo v rúre v šupke pečenými zemiakmi so soľou a maslom. To maslo sme si po malých plátočkoch nakladali na kúsky zemiakov a posolili, dodnes cítim to nebíčko v papuľke - horúci zemiak a studené lahodné masielko.... No a robil sa často aj tvaroh, tak, ako píše Jujoska, každý týždeň visel taký batôžtek na špagáte na dverách medzi kuchyňou a predsieňou (ktoré sa vtedy samozrejme nezatvárali :-) ) a pod ním bol hrniec, do ktorého kvapkala srvátka. Jaj, jaj, ako hovorieval môj starý otec "chudobní sme, ale dobre žijeme". Tak to bolo. Pekný večer všetkým.
torticka
Vyborny bol obedík. Mama mala na sladko - slano, a ja s muzom na slano. :-)
frezia68
@Kimlo : chcela som pridať recept,ale máš už pridané.A zvyšnú srvátku popíjam celý deň,ak zvýši,tak aj ďaľší a neponúknem nikomu.Fajnotka :-).
kimlo
@Frezia68 (13.6.2018 18:22)

A treba to surové mlieko pasterizovat alebo prevariť?
frezia68
@Kimlo :Nie,necháš mlieko z automatu skysnúť a pokračuješ s kyslého mlieka.....ako je v recepte.Recept pridala @Rados ť,je tam jasný opis.
marienka44
Do cesta na rezance, ktoré nie sú určené do nedeľnej polievky, dávam aj vlažnú vodu a netreba toľko vajec. Stačí 1-2 vajcia. Do rezancov uršených do polievky samozrejme nepridávam vodu, veď sa budú sušiť. Ak niekto chce urobiť do zásoby.
Toto jedlo milujem, môže sa daž aj opraťená údená slaninka. Mňam ...