Foto: honestka
Ked si chcem tu upiect mamine dobre slovenske tvarozniky ako ich originalne robila ona, tak si rada urobim aj domaci tvaroh, pretoze ten ktory Zobraziť celý popisKed si chcem tu upiect mamine dobre slovenske tvarozniky ako ich originalne robila ona, tak si rada urobim aj domaci tvaroh, pretoze ten ktory tu dostanem kupit je hrudkovite tvrdy, kysly a treba ho pomliet. Chutove sa vsak k moju neda prirovnat aj tak, naviac ma to vyjde dost lacno.
Postup
-
1
Z mlieka si odoberiem asi tak 1/2/litra, necham troska zohriat iba tak letno a zamiesam do neho kyslu smotanu.
- 2
Toto vylejem do hrnca k ostatnemu mlieku a prilejem ocot a vsetko dobre premiesam. Odlozim na miesto a necham skysnut aspon take dva dni pri izbovej teplote.
- 3
Ked je mlieko hotove prenesieme na sporak a zacneme s robenim tvarohu. Mlieko v hrnci zohrievame pomaly, tak aby sa nezacalo varit a najviac dosiahlo teplotu 90 st.C. Cas sa tu neda urcit, pretoze to zalezi na teplote vasho sporaka, ale ked vidite, ze mlieko sa zacne separovat do hrudiek a zacina sa robit z neho aj 'zltkava' srvatka, sporak vypneme. Vsetko nechame na sporaku stat do skoro vyhladnutia a postupne vidime, ako sa hrudky tvarohu presunu na spodok hrnca a na vrchu zostane len srvatka.
- 4
Takto pripravenu hmotu precedime cez namocenu lanovu utierku a nikede zavesime, nechame uplne odtiect.
- 5
Ked uz nic z tvarohu nekvapka, tento prelozime na tanier, zakryjeme kuchynskou foliou a nechame do druheho dna 'dozriet' v chladnicke.
Z takto pripraveneho tyvarohu mozeme robit vselijake fajnove plnky do kolacov, ci sladke, alebo slane kremy, krore dalej ponukame podala nasich predstav. Takto pripraveny tvaroh je velmi LAHODNY! Z tohto mnozstva som odvazila 1 + 3/4 kg hotoveho tvarohu, takze kolacov bude dost!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Samozrejme niektore putuju aj do mraznicky na "horsie casy"...
Samozrejme ked robis domaci yogurt tak ho pouzijes ako curd, ale do tvarohu nie. Ja radsej pouzivam ocot ako citron kvoli chuti. neskusala som to s citronom, lebo takto to mam roky osvedcene.
Inac keby som nechala nase mlieko len tak bez tej smotany pri izbovej teplote, tak sa len zosmradne a je dobre iba na vyhodenie
Skus najpr v malom mnozstve...
Ja robim toto mnozstvo, lebo mi vystaci na vsetko co mam naplanovane urobit.
Z obchodu kupene mlieko tu (bez smotany) iba zosmradne, ale nikdy neskysne.
aj ja robim tvaroh makky a krasne sa mi rozdlavi iba tak vidlickou. Zatial som mraznicku nepotrebovala, ale viem, ze mas pravdu-tam sa mu nic chutove nestane.
Dakujem za comment.
varecha.pravda.sk/diskusie/moji-predkovia-co-jedli-co-var...
@Sovka , Ked budes skusat to kysle mlieko, chcem ti povedat, aby si uz v zrazenom nenechala tu vodu vsetku, odlej z nej, aby mlieko nebolo velmi vodave.
Ja ked odoberam na kysle mlieko k haluskam, tak vezmem len z vrchu krasne sadnute hrudky a potom vareskou zo spodu prilejem aj tej vody a je fantasticky kremove, lebo co kupime v obchode je taka "brcka" nijakej chute.(manzel pije rad take hrudkove, ja roztrepane).
Kysle mlieko robievam tiez dost casto sama (k halusky, harula).
@Rony : dakujem za linku, zaujimavy clanok, mas velmi dobry zaklad a mozes cerpat skusenosti od babky, tak si to zapisuj.
Ja som sa tiez vela naucila z rozpravania babiek, dozili sa vysokeho veku az do 100 rokov.
Dakujem za pekne comments a Nech sa vam vsetkym zdari, pozdravujem vas!
A paci sa mi tvoja fotka! taku pani turkynu robime tu 2x do roka hoci cim dalej tym mensiu,,,,
... my sme tu roky chodili na farmu a mala som tak aj domace maslo aj vsetko, lebo sme kupovali 10 litrov mlieka... bohuzial uz davno to nefunguje a musime kupovat z obchodu.
Dakujem aj za pochvalu. som velmi rada, ze sa ti recept podaril , tvoj tvaroh vyzera perfect!!- a naviac ma tesi, ze sa ti paci aj chutove. Pravdu povediac, neviem ako dlho moze vydrzat v chlade.
Ja ked ho urobim z celeho galona, tak mam velky tvaroh a rozdelim si jedla a kolace tak, aby som ho do tyzdna minula. Tento Tvaroh sa Da aj zamrazit a dalej pouzit ako cerstvy, len sa potom troska viacej mrvi ,ale chutove sa nezmeni. Ak by si ho nechala dlhsie v chladnicke, urcite sa mu nic nestane, ale chut sa moze zmenit tym, ze dlhsim statim nadobudne zrejme kyslejsiu chut.
foodwishes.blogspot.com/2008/06/you-dont-have-to-be-cheese-whiz...
a dakujem velmi pekne za navrh o pomoc pri kucharskych dilemach.. no nie je to tu vzdy lahke, ale nastastie nedaleko odo mna je jeden obchodik kde predavaju cesko-slovenske potraviny. tam chodim hlavne na nase muky. len mam jeden problem, neviem co pouzit do pecenia namiesto stuzeneho tuku. u nas je to myslim Cera alebo Hera. obycajny margarin nie je vzdy vhodny. mate nejaky navrh? dakujem, prajem pekny den!
== dufam, ze ti toto pomoze, ak mas skype, daj mi adresu (moja je uvedena v profile) a kedykolvek sa mozeme skontaktovat. pozdravujem a zelam dobru pohodu!
ohladom tych much mate pravdu, asi vsetko sa da ked sa chce.. treba len vyskusat.
a to maslo by som za margarin veru nemenila ani ja, ja som ho len parkrat pouzila namiesto stuzeneho tuku, ale samozrejme to co malo stuhnut nestuhlo.. myslim ze sme raz robili grilaz a ta sa nam liala jedna radost, az sme ju museli zamrazit :)
dakujem este raz za rady a rada sa s vami porozpravam aj cez skype (martina.fe.he)
dakujem
@marienka : nie nezberam smotanu, mlieko ktore kupujem nie je take ako bolo pred rokmi z farmy a preto tu trosku smotany radsej v mlieku nechavam.
Co sa tyka srvatky, ta sa da vyuzit velmi siroko v kuchyni. Da sa pit ako osviezujuci napoj /doporucuju ju aj pri chudnuti/ ked je studena; da sa pridat do vsetkych kysnutych ciest /nezalezi ci su to kolace alebo chleby/, robila som z nej aj palacinky ktore sa potom obohacuju ovocim a slahackou a mozem povedat, ze pecenim su lahsie ako tie s mliekom; ja ju aj mrazim.
do google si daj : "srvatka" a vyjde ti iste vela odpovedi; bola tu aj debata: varecha.pravda.sk/diskusie/co-zo-zostavajucou-srvatkou/12...
Prepacte, ze odpovedam tak neskoro.
/ tymto sposobom aj z kefiroveho mlieka je tiez velmi dobry tvaroh/
Asi by som ti dporucila urobit iba z 1 litra na vyskusanie.
Myslim si vsak, ze ine mlieka radsej s pouzitim syridla by si ziskala velmi kvalitny a dobry vyrobok.
pracuje to asi preto, ze tieto zakladne veci v nom a starobyla originalna technika jednoduchosti nemaju preco sklamat/
BIELY OCOT som nazvala preto, ze ludia pouzivaju aj take, ktore si robia z ovocia. Mam vsak dojem, ze ocot je ocot, u nas ho vsak mame len 5% oproti domovu aj preto som zacala pridavat smotanu.
Jas osobne vzdy robim tento zdlhavy proces pretoze z nasho mlieka je tento tvaroh kvalitnejsi ako ho urobit narychlo len s nahriatim mlieka; zrejme mliecne kvasinky urobia za tie dni svoju pracu co doda tvarohu tu dobru chut.
dajte vediet ako sa podaril. dk.
Pouzi aj ocot, neviem kde zijes, my tu mame iba 5 a 7% a je jedno ktory.
Dolezite (!) je proces neurychlovat a nechat ho ten den-dva, /zalezi aj od teploty v kuchyni/ lebo je tu urcite rozdiel v kvalite medzi tymto a takym, do ktoreho 40% tepleho mlieka prilejes ocot alebo citron a zrazi sa ti okamzite a precedis.
daj vediet ak vyskus. dakujem.
Tesi ma, ze tento stary system vyroby pracuje aj v inych krajinach, kde su s kupenskym mliekom maju problemy.
Nech sa ti dari, ako som si stihla vsimnut pridavas velmi kvalitne recepty, ktore su aj u nas casto v repertoari. Ta nasa nahla “zimna nadielka” mi znicila plany s mojou “urodou” takze lozime po farmers markets doplnit, co sa da bio. Pozdravujem.
==
@ ywett: dakujem Ivka budem rada ak si pochutite. Musela som si zvyknut na tento pre mna “iny” system, ale v urcitom styku som aj ked nie vzdy tu viditelne v diskusnych prispevkoch. Pozdravujem ta.
===
@ ewica: Dakujem za ?
po skumani roznych technik sa mi tento sposob tu v pridavku smotany osvedcil zrejme kvoli tomu, ze prida prirodzene kvasinky ineho typu ako len z octu ci citronu aj preto, ze jeho priprava nie je momentalna ako pri “Paneer” ale tym, ze niekolko dni prirodzene kysne kedze inac by sa mlieko iba zosmrdelo.
Jej Mnozstvo totiz velmi kvalitu “tukosti” neovplivni a pridavok yogurtu tu dal skor chut kefiru ako tvarohu pre nas s perfect s chutou.
Toto je hlavne citit vtedy, ak robim z neho plnky do kolacov, nakypov ci palaciniek.
Dufam, ze som ti to zdovodnila, pretoze tunajsie mlieko pokial nie je priamo z farmy a nepasterizovane je uplne ine ako sme boli zvyknuti na nase mlieka kupene bezne v obchodoch v rokoch, ked sme zili v domovine a preto je potrebne pridat tieto “Kyslostne zlozky”.
A tak isto je rozdiel, ak by si ho urobila s pridavkom “Rennet” ktory sa pouziva pri vyrobe syrov, ktore mozes upravovat dalej. Toto je len jednoduchy TVAROH.
==
@ daguska: tvoj koment mi dava perfect zmysel. Aj my po tych dlhych rokoch zivota tu stale hladame tie chute, ktore nevieme zatial dostatocne nahradit, preto si dame tolko roboty a zatial sa mi netazi najst zlozky co najblizsie k tomu aby to chutilo...
Ale tym, ze sme si obohatili jedalnicek objavenim mnoho inych mix jedal, dnes sa nemozeme stazovat na pestrost. Hlavne ked necestujeme spat do domoviny a posielat sem potraviny je dnes nemozne. /ani navstevy uz neriskuju nasich prisnych colnikov/.
Nastastie nase originalne jedla /aj tie starobabickovske z tunajsich ponuknutych receptov/ su uz v oblube aj nasej rozclenenej rodiny-co ma tesi- hlavne u vnucikov.
Dakujem ti a pozdravujem ta v tvojom slnecnom domove oproti nasmu momentalne pochmurnemu.
Nie som snad jedina co ..."neumíte ani po slovensky" ale tebe to zdovodnovat ozaj nebudem.
lol a predsa ti zazelam aj pekny vecer :)