Trdelníky

Domáce trdelníky

Autor receptu: mysiacik

70 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Postup

  1. Zo surovín na cesto si vypracujeme hladké nelepivé cesto a necháme na teplom mieste vykysnúť aspoň hodinku.
  2. Keď máme cesto vykysnuté, umyté a usušené zaváraninové poháre s objemom 7 dcl si natrieme zvonka olejom. Cesto si vyklopíme na pomúčenú dosku a postupne si nožom odkrajujeme kusy z cesta a naťahujeme ho na dlhšie pásy, ktoré pomaly namotávame na pohár, ak sa nám aj odtrhne, vôbec nevadí, jednoducho napojíme ďalší. Takto si omoceme všetky poháre. Keď máme hotovo, vo väčšej miske, do ktorej sa nám zmestia aj poháre, vysypeme asi 4 balíčky škoricového cukru, 4 balíčky vanilkového a dve lyžičky škorice, premiešame.
  3. Cesto na pohároch natrieme olejom a zo všetkých strán ho obalíme posýpkou v miske tak, že môžeme poháre aj troška popritláčať. Takto hotové omotané poháre postavíme na plech a šup do rúry, pečieme asi na 170 až 180 stupňoch radšej troška dlhšie, aby sme nemali cesto surové..pribl 20 až 25 min., ale radšej sledujte. Ak je hotové, vytiahneme a ešte za tepla sťahujeme z pohárov, nakoniec ešte posypeme škoricovou zmesou a práškovým cukrom, uvaríme kávičku a môžme maškrtiť :D samozrejme, kto má rád trdelníky inej chuti, može si ich pripraviť s mletými orechmi, kokosom a pod.