Domáce tagliatelle so syrom

Marcel Bugaj
šéfkuchár Hotela Pod lipou v Modre–Harmónii, 2. septembra 2021
Domáce tagliatelle so syrom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie

Suroviny

Tagliatelle:
300 g
3 ks (ideálne domáce)
60 ml
Omáčka:
140 g
3 ml
60 g (alebo parmezán)
Navrch:
60 g (alebo parmezán)
10 g (nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Múku nasypeme na dosku, urobíme v nej priehlbinu. Do nej rozbijeme vajíčka, pridáme olivový olej, štipku soli a spracujeme cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme asi hodinu odpočinúť v chladničke.

  2. 2

    Cesto rozdelíme na niekoľko častí a vyvaľkáme na 1 mm hrubé pláty. Tie, s ktorými nepracujeme, prikryjeme utierkou, aby nevyschli. Ak máme stroj na cestoviny, tak pláty spracujeme v ňom. Ak nie, krájame na približne 1 cm široké rezance, dlhé ako špagety. Cestoviny poprášime múkou, aby sa nezlepili. Varíme 2–3 minúty v osolenej vode.

  3. 3

    Pripravíme omáčku: Z vody, v ktorej sa varili cestoviny, odoberieme asi 100 ml, dáme na panvicu. Pridáme maslo, hľuzovkový olej a nastrúhaný syr, prípadne dochutíme soľou. Do omáčky dáme cestoviny a zamiešame.

  4. 4

    Cestoviny naložíme na taniere, posypeme strúhanou hľuzovkou (ak máme), zvyškom syra a bylinkami.

Diskusia k receptu