Domáce škvarky
Domáce škvarky

Domáce škvarky

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 7. februára 2024
Domáce škvarky
Foto: Jana Štrbková

U mäsiara si objednajte surové sadlo, na skúšku aspoň kilogram, ale podľa mojich skúseností vám to stačiť určite nebude. Pôvodne sa robili škvarky Zobraziť celý popisU mäsiara si objednajte surové sadlo, na skúšku aspoň kilogram, ale podľa mojich skúseností vám to stačiť určite nebude. Pôvodne sa robili škvarky v kotle na dvore či v záhrade, ale môžete si ich pripraviť pokojne aj doma na sporáku.

30 minút
príprava
60-90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
150 ml
100 ml




Postup

  1. 1

    Sadlo zbavíme hrubej kože a nakrájame ho na kocky s hranou 1,5 až 2 centimetre.

  2. 2

    Do širokého hrnca s dvojitým dnom dáme nakrájané sadlo, pridáme vodu, prikryjeme pokrievkou a necháme asi 15 minút prehriať na miernom ohni.

  3. 3

    Potom hrniec odokryjeme, varíme, škvarky miešame varechou. Keď sa objem škvariek zmenší o polovicu, pridáme do hrnca mlieko, vďaka tomu budú zlatisté a nie spálené.

  4. 4

    Keď už škvarky takmer nepúšťajú masť a majú zlatistú farbu, vyberieme ich sitkom z masti a necháme odkvapkať. Škvarky osolíme a ochutíme čerstvo mletým čiernym korením.

Diskusia k receptu

evanaaa
Sadlo, alebo slanina? Myslím si, že to nie je jedno, sadlo je iné, a neviem, či sa dajú z neho robiť aj oškvarky, neskúšala som.....
chemik
Mně se osvědčilo po povaření než se začne tavit sádlo, zcedit vodní vývar obsahující bílkoviny, které se jednak přichycují na dno a též slepují při tavení škvarky navzájem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia