Domáce škvarky

Domáce škvarky

Autor receptu: redakcia

U mäsiara si objednajte surové sadlo, na skúšku aspoň kilogram, ale podľa mojich skúseností vám to stačiť určite nebude.* Pôvodne sa robili škvarky v kotle na dvore či v záhrade, ale môžete si ich pripraviť pokojne aj doma na sporáku.

30 minút
príprava
60-90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Sadlo zbavíme hrubej kože a nakrájame ho na kocky s hranou 1,5 až 2 centimetre.
  2. Do širokého hrnca s dvojitým dnom dáme nakrájané sadlo, pridáme vodu, prikryjeme pokrievkou a necháme asi 15 minút prehriať na miernom ohni.
  3. Potom hrniec odokryjeme, varíme, škvarky miešame varechou. Keď sa objem škvariek zmenší o polovicu, pridáme do hrnca mlieko, vďaka tomu budú zlatisté a nie spálené.
  4. Keď už škvarky takmer nepúšťajú masť a majú zlatistú farbu, vyberieme ich sitkom z masti a necháme odkvapkať. Škvarky osolíme a ochutíme čerstvo mletým čiernym korením.