Domáce šišky nesmažené fotorecept

leja3 - fotkaleja3, 1. augusta 2011
Domáce šišky nesmažené (fotorecept)
Foto: leja3

Tento receptík som vyskúšala a zožal veľký úspech, nakoľko u nás smažené šišky veľmi nejdú, kedže sú plné oleja, ale tieti sú skvelé.

70 minút
príprava
13 minút
na 170 °C

Suroviny

1/2 kg
250 ml vlažné
1
40 g
50 g
 štipka
1 ks
1 ks
 na potretie kúsok
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Z trošky mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások a necháme vykysnúť. Do misy si pripravíme múku, žĺtok, cukor, vanilkový cukor, štipku soli, rozpustené maslo, zbytok mlieka a rozmiešame. nakoniec pridáme kvások a cesto dobre ručne vypracujeme. Necháme 1/2 hodiny vykysnúť.

  2. 2

    Po vykysnúť cesto dáme na pomúčenú dosku, rozdelíme na dve časti. Postupne rozvaľkáme na plát a pomocou pohára vykrajujeme kolieska, ktoré prenesieme na plech s papierom na pecenie. na každé koliesko dáme trochu hustejšieho džemu a prikryjeme druhým kolieskom, kraje poriedne prstami stlačíme. Na plechu necháme ešte 20 min kysnúť.(pred pečenín ničím nepotierame)

    Domáce šišky nesmažené (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po nakysnutí pečieme vo vyhriatej trúbe pri 170 st.C cca 13 min. Po upečení hneď ešte horúce potierame rozpusteným maslom a cukrujeme hrubou vrstvou práškového cukru. Dobrú chuť :o)

    Domáce šišky nesmažené (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

stava
fiiiiiiiiiiiha....ja som skusala sisky asi trikrat...vzdy iny recept a hroza...raz tvrde, raz nedosmazene, raz olejove....no, myslela som, ze uz skusat nebudem....ale tento recept sa mi paci a urcite vyskusam....ukladam do KK a dakujem za recept...:-)
etulik
waw.... tak toto musím vyskúšať, pretože u nás šišky idú ,ale ja nemôžem vysmážané, toto potom bude obľúbené v celej rodinke....:-)
kata50
Cesto na šišky, pečené v rúre, chutí ako veľmi jemné buchty . Je to tiež chutné. Kto aké má rád:-))
1x elena1
babi
Takéto šišky sa mi páčia, lebo ja vysmážané nemôžem ale šišky mám rada. Toto je taký kompromis. Ukladám do KK.
babi
tak ako napísala @kata50 , podobné ako buchty, len tvarovo ako šišky
lubjak
vynikajuci recept,vonku nepohoda,ja ich veru vyskusam
valeri
už niekde mám recept, ale ešte som ich nepiekla. Ale keď ich vidím "naživo" aké sú nádherné, určite ich urobím.
alexdidi
Tie Tvoje šišky-buchty sú krásne a iste chutili, ale skôr ako buchty a iba tvarom pripomínajú šišky, ale prečo nie? Hlavne ak niekto nechce alebo nemôže vysmážané v oleji.....ale musím Ti oponovať v tom, že šišky sú veľmi nasiaknuté olejom alebo masťou....ak sú správne urobené a po vypražení odsatý tuk, tak to nie je tak cítiť....alejedla som už aj také napité masťou a tie sa jesť ozaj ani nedali.....Tvoj recept tiež určite vyskúšam....a skúsim aj ako donut....
macusa
prosim kolko kusov vyjde z tohoto mnozstva cesta? tolko kolko na uvodnom foto? dakujem! ( ja mam malicku mikrovlnko-ruru, tak preto... )
macusa
prosim kolko kusov vyjde z tohoto mnozstva cesta? tolko kolko na uvodnom foto? dakujem! ( ja mam malicku mikrovlnko-ruru, tak preto... )
motamita3
práve hľadám niečo na ľahký obed.Dík pomohla ste mi už sa ide pracovať
babkamt
Tvoje šišky sa mi páčia,že v nich nie je veľa tuku,ukladám do kk,určite vyskúšam.Koncom augusta budem mať v rodine dve oslavy.
leja3
no na pocudovanie chutia ako sisky,ale nie su premastene, cesto je velmi jemne a vlacne, cize sa podoba velmi na sisky, je to super alternativa pre tych, ktori nemaju radi velmi maste veci. dufam, ze a vam vsetkym podaria a budu chutit, tak ako nam :o)
leja3
pre macusa :z jednej davky vyjde cca 15ks, zalezi od velkosti ake sa vykrajuju
janaalizibolenova
skusim Leni podla teba, lebo robila som tiez nesmazene sisky v rure, ale nebolo to ono, skor to boli buchty, proste tam vo velkom absentoval sposob spracovania v oleji a bolo to citit...takze ukladam, vyskusam,...
helca103
šišky som ešte nepiekla ale vyskúšam, som velmi zvedavá na tú chuť
noelia
Velmi pekne dakujem za recept. Uz som skusala vseko mozne, cesto krasne vykysne, ale nikdy sa mi nedari sisky dobre vysmazit.Menim panvice, druhy oleja i masti, ale nic.....toto je vynikajuca varianta, vobec ma to nenapadlo.Takze dik za sikovnost a aj za nas vsetkych, pretoze ak sa mi to vydari, bude u nas radosti ako na vianoce.....a zelam krasne pokracujuce zrele leto vsetkym !
mojack
Skusila som ale mam nechutili. To už nie sú šišky.Noelia ak šišky vyprážaš tak olej musi byt rozpálený, a šišky nesmieš iba "močit" v oleji. Do oleja dám 4-5 šparadka , neprepáli sa tak skoro. Olej sa neprepraží ak dávaš šišky , kroré nie sú v múke. Kúp si podložku, kde šišky vykrajuješ bez muky iba s trochou oleja/ aby sa nelepilo/. Ja som to skúsila a neopusím klasické šišky. Mam tu aj recept ...s makom..
marienka44
@Mojack ,aku podlozku treba kupit, aby neboli sisky od muky? Silikonovu? Ja silikonovu mam a aj taku pomucim, nemam este prax. :-)
ajuschka
ja robím šišky nekysnuté, tvarohové. je to zatiaľ najlepší recept aký poznám, do 15 minút je večera hotová :)
1x marjon
mojack
marienka44 - silikonovu podložku vobec netreba pomučit. Ak miesto muky das trochu oleja pod cesto tak sa ti nebude lepit na podložku. Cesto nebude pomučene ale iba s olejom. Olej pri vyprážani vydrži ovela dlhšie ako keby si vyprážala šišky s múkou. Múka ti olej skoro prepraží. Ak vykrajujes šišky / ja s pohárom/ tak sa krásne s cestom pracuje. Nelepi sa na pohar a muku vobec pri tom nepotrebuješ
coldbery
Tieto šišky určite urobím...hlavne ža sa nevyprážaju.....:)))
sanjino
podarili sa mi :)) velmi su chutne, odporucam vsetkym!
pacik
Vyskúšala som, chutili celej rodine :-)
ajkat
Upiekla som ich tento tyzden a zozali obrovsky uspech. Dakujem za recept.
cicamaci
tiež som ich vyskúšala dneska poobede a su fantastické a hlavne nie su také mastné. Ďakujem za recept už len takéto šišky budem robiť.
vareska1
och, privítala by som teraz ku káve ... až sem cítim ich vôňu :-)
medulienka122
usmiatalenka, a prečo máš ten kukuč taký... smutný? Ináč, tie šišky som takto piekla cez fašiangy - chutili každému!
marika9
Práve sme ich dojedli. Celej rodine sa hneď zapáčili. Len ja mám jednu sťažnosť. Piplem sa s tým celé dopoludnie a za 15 min. som zistila, že ani pre môjho havka sa neušlo.
1x aksina
euphory
@leja3 dakujem za recept. Fakt vyborne sisky! Moje boli sice trochu velke a dlhsie som ich piekla, ale chutovo vynikajuce!
martapaula
zaujímavý recept,ukladám,určite vyskúšam. Vysmažené šišky nie sú nasiaknuté olejom,ak sa od cestá dá aj rum
gabika2
varím rada,ale pečenie nie je môj koníček,no toto by som chcela vyskúšať,nemôžem totiž mastné jedlá...
terezka326
Piekla som ich dnes a sú vynikajúce také šiško-buchty ale dobré, vďaka
za recept
zabiatko369
Myslím,že toto sú buchty a nie šišky.Existuje množstvo skvelých receptov na pravé šišky ktoré nie sú nasiaknuté tukom ako špongia ...Z tej vrstvy cukru mi naskakuje husia koža .. :D
skajka2
výborné šišky! dnes som ich piekla sú naozaj skvelé a tá vôna, ďakujem za recept.
tribunj
Ja som ich vyskušala sú dobré ale nie ako šišky ale sú to buchty .
kloti1000
Akurát som ich dopiekla :-) sú to skôr ako buchty ale zato sú fajnovo-mňamkové....:))
tigrik05
Dnes som ich vyskusala a su fakt dobre ja malo pecem vzdy som sa bala kysnuteho cesta ale tieto sa podarili. Aj mojmu manzelovi chutili kedze jemu moc vysmazene nechuti. Fakt dobre dakujem za recept :)
svedka
Akurat ich peciem a zo zvyskov som narobila rozteky s nugatom :)
siska123456
Super recept, myslela som, že budú suché, ale sú dokonalé. Už žiadne mastné šišky :)
silvi
asi by som vrazdila za ten recept. Vsetko mi vytieklo von
1x miren
miren
prave som dopiekla sladky chleba :-D vsetko vytieklo...som zaciatocnik v peceni, neviem kolko je trochu mlieka a cukru :-D :-D a hlavne neviem ako ma vyzerat kvasok :-D takze katastrofa :-D
doodka14
Práve sú dopecene a vychutnávam si ich, fanrastickeeeee, môžem len odporúčať, akurát tak ze o cca 2-3 min som nechala dlksie, a tesne pred pecenim som znova okraje popritlacala, aby lekvar zostal tam kde má :)
laurika6
Sú nádherné a určite aj chutné, ale nie sú to šišky, sú to kysnuté okrúhle buchtičky, ale určite zdravšie ako vysmážané šišky :-)
hankaspo
prave som ich dopiekla,,,, nemam slov,,,, su fantasticke
uz dlhsi cas nezijem na slovensku, takze nemam tu nasu muku , ale aj ta ktoru mam k dispozicii splnila svoj ucel,,,,, dakujem za recept
safira
Sú fakt skvelé určite ich budeme robievať častejšie :D
betynka2
Dnes som ich robila... nie sú zle ale nie je to ono 🤔 viac mi chutí klasika vyprážané 🙂




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia