Foto: olinecka
Prečo si neupiecť, doma len to treba skúsiť.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
800 g |
|
400 - 450 ml |
|
40 g |
|
40 g |
|
6 - 7 PL |
|
1 kocka |
|
1 - 2 ČL |
|
2 PL |
|
(na potretie) |
|
trochu (na pomastenie) |
|
(na posypanie) |
|
(na posypanie) |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na cesto.
-
2
Do misy preosejeme múku. Z polovice mlieka urobíme kvások, do ktorého pridáme trocha cukru na teplom mieste necháme vykysnúť. K múke dodáme roztopené maslo, masť, cukor kryštálový, olej a soľ podľa seba. Varechou premiešame, pridáme kvások a zvyšok mlieka. Vypracujeme cesto, aby sa nám odlepovalo z varechy a misky. Vrch pomúčime a dáme na teplé miesto vykysnúť 40 - 45 minút.
-
3
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
-
4
Cesto rozdelíme na šesť rovnaké bochníky.
-
5
Každý bochník rozvaľkáme do tvaru kruhu a rozdelíme na šesť rovnaké časti.
-
6
Plech vyložíme papierom na pečenie a tvoríme rožky širšou stranou dovnútra.
-
7
Poukladáme na plech a necháme trocha na plechu podkysnúť.
-
8
Postupne potrieme rozšľahaným žĺtkom a trochou oleja posypeme sezamové semienka alebo hrubozrnou soľou. Podľa seba, rúru predhrejeme na 200 stupňov a pečieme 20 - 22 minút do zlatista. Ešte za horúca potrieme vlažnou vodou.
-
9
Vhodné na raňajky, desiatu, večeru - už len ochutnať. Dobrú chuť.
Diskusia k receptu