Pečivo

Domáce rožky (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Prečo si neupiecť, doma len to treba skúsiť.

36 ks
porcií
20 minút
príprava
20-22 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny na cesto.
  2. Do misy preosejeme múku. Z polovice mlieka urobíme kvások, do ktorého pridáme trocha cukru na teplom mieste necháme vykysnúť. K múke dodáme roztopené maslo, masť, cukor kryštálový, olej a soľ podľa seba. Varechou premiešame, pridáme kvások a zvyšok mlieka. Vypracujeme cesto, aby sa nám odlepovalo z varechy a misky. Vrch pomúčime a dáme na teplé miesto vykysnúť 40 - 45 minút.
  3. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
  4. Cesto rozdelíme na šesť rovnaké bochníky.
  5. Každý bochník rozvaľkáme do tvaru kruhu a rozdelíme na šesť rovnaké časti.
  6. Plech vyložíme papierom na pečenie a tvoríme rožky širšou stranou dovnútra.
  7. Poukladáme na plech a necháme trocha na plechu podkysnúť.
  8. Postupne potrieme rozšľahaným žĺtkom a trochou oleja posypeme sezamové semienka alebo hrubozrnou soľou. Podľa seba, rúru predhrejeme na 200 stupňov a pečieme 20 - 22 minút do zlatista. Ešte za horúca potrieme vlažnou vodou.
  9. Vhodné na raňajky, desiatu, večeru - už len ochutnať. Dobrú chuť.