Pečivo
Domáce rožky (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Prečo si neupiecť, doma len to treba skúsiť.
36 ks porcií |
20 minút príprava |
20-22 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny na cesto.
- Do misy preosejeme múku. Z polovice mlieka urobíme kvások, do ktorého pridáme trocha cukru na teplom mieste necháme vykysnúť. K múke dodáme roztopené maslo, masť, cukor kryštálový, olej a soľ podľa seba. Varechou premiešame, pridáme kvások a zvyšok mlieka. Vypracujeme cesto, aby sa nám odlepovalo z varechy a misky. Vrch pomúčime a dáme na teplé miesto vykysnúť 40 - 45 minút.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
- Cesto rozdelíme na šesť rovnaké bochníky.
- Každý bochník rozvaľkáme do tvaru kruhu a rozdelíme na šesť rovnaké časti.
- Plech vyložíme papierom na pečenie a tvoríme rožky širšou stranou dovnútra.
- Poukladáme na plech a necháme trocha na plechu podkysnúť.
- Postupne potrieme rozšľahaným žĺtkom a trochou oleja posypeme sezamové semienka alebo hrubozrnou soľou. Podľa seba, rúru predhrejeme na 200 stupňov a pečieme 20 - 22 minút do zlatista. Ešte za horúca potrieme vlažnou vodou.
- Vhodné na raňajky, desiatu, večeru - už len ochutnať. Dobrú chuť.