Domáce pletenky a rožky fotorecept
Foto: babkamt
porcií
na 220 °C
Postup
-
1
Z 270 ml vlažnej vody,1 KL cukru a 21 g čerstvého droždia necháme vykysnúť kvások. Cesto vypracujeme z 500 g hladkej múky, ktorú preosejeme s 2 ČL soli. Pridáme 30 gramov domácej bravčovej masti a kvások. Vypracujeme cesto. Necháme ho 1 hodinu kysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozdelíme na 80-gramové kúsky, sformujeme bochníky. Necháme ich zakryté aspoň 10 minút kysnúť.
-
2
Na pletenky rozdelíme bochníček na 3 časti. Z každej spravíme šúľok. Hore tri šúľky spojíme a začneme pliesť pletenky.
-
3
Mne sa podarilo takéto čudo:-)
-
4
Z polovice cesta som spravila rožky. Cesto som roztiahla do trojuholníka, zrolovala som ho zo širšej strany. Na plech vystlaný papierom na pečenie ukladáme rožky spojom dole.
-
5
Na plechu necháme pečivo 30 minút zakryté kysnúť.
-
6
Rúru pred koncom kysnutia nastavíme na 220 °C. Do rúry vložíme hrnček s vodou (para). Pred vložením pečiva do rúry ho postriekame studenou vodou. Pletenky som posypala hrubozrnnou soľou a celou rascou. Piekla som pečivo asi 10 minút do zlatista.
-
7
Upečené pečivo sa chladilo na mriežke.
-
8
Najhoršie z celého pečenia je čakanie, kým pečivo trochu vychladne.
-
9
Ja som dlho čakať nevydržala:-)
Ďakujem pekne za komentár a pochvalu.
Konkrétne som tieto piekla v čase vypuknutia pandémie. Aby som nemusela ísť do obchodu, tak som sa rozhodla upiecť si svoje pečivo. Problém bol len v tom, že sa z pultov predajní vytratilo droždie. Upečené pečivo rozvoňalo celý dom. Musím popracovať na pletení alebo si zaobstarať tvorítko na pletienky. Dúfam, že budeš spokojná.
nám počas krízy zatvorili obchod tak som bola nútená piecť chlieb aj pečivo doma, teraz je už otvorený ale pečiem ďalej aj keď už nie každý druhý deň...
Nič sa nevyrovná domácemu chlebu a pečivu. A ak si rodinka zvykne, tak niet pomoci, musíš piecť častejšie:-)
Dúfam, že sa ozveš a pochváliš sa s tvojim pečivom.
@haji ďakujem za pristavenie a komentár.
Ale, jááááj, to boli časy. Pečivo z Obchodnej, kde to už je... Na druhom konci Obchodnej - pri Hurbanových kasárňach (po zaniknutí predajne "cez okno" pri Novej scéne) predávali pirôžky makové, lekvárové, noóóó, to bola lahôdka. Jeden syn s rodinkou nám poslal do Prahy fotku - s ukážkou, ako si mňamkali. Druhý syn išiel po týždni do Bratislavy - a bol v úžase, že fotka z pred týždňa - už bude len na pamiatku, lebo predajňa zanikla.
(Neverím tomu, že "pirožkáreň", ako sme jej hovorili - nemala zisky).
Asi tam vznikne nejaký peňažný automat, alebo kebab, lebo - čo iné? V dnešnej dobe... A možno tam už i je.
Vďaka "korone" sme boli v Bratislave len raz - v júni - na pohrebe mojej spolužiačky po 55 rokoch zo základnej školy. A teraz - kedy? Trpím. Prepáčte, nepatrí to do mojej milovanej Varechy, ktorú sledujem od začiatku pôsobenia...
Len konštatujem, že všetko to dobré, na čom sme vyrastali - skončilo.
(A včera mi zomrela ďalšia priateľka, preto so rozhodená a takto som sa rozpísala...)
Pekné dni plné pohody a zdravia všetkým Varecháčom, Vareškárkam - i Vašim drahým úprimne želá Mária
Mária to mi je ľúto. Niekedy treba napísať aj co nás mrzí. Je to pravda, všetkého staré časy raz zaniknú a môžeme si len spomínať. Ale varecha nám dáva platformu kde si tie recepty od mamičky, bábiky ci prababky môžeme vymeniť. Aspoň to tu ešte mame. Prajem vám krásny deň.
Babkamt, skvelý receptík, piekla som; doma bola veľmi priaznivá odozva. Vďaka za recept..
@farbuska Ak budeš mať čas, tak ich vyskúšaj, neoľutuješ., @silvia16 viem ako v cudzine chýba naše slovenské pečivo. Tiež cez skype pečiem so synom nielen pečivo, ale aj chlieb. , @zdenka1009 tiež sme chodievali na Obchodnú ulicu pre čerstvé pečivko. Bývali sme neďaleko.
Ďakujem pekne za pochvalu.
Si moja krvná skupina:-) Ak ma niečo upúta, musím to hneď vyskúšať. Tiež si taká akčná ako ja:-) Musím pochváliť tvoj výtvor, hneď by som zahryzla do rohlíka:-) Ďakujem za pridané foto. Potešilo ma.
Ak vyskúšaš, pochvál sa svojim pečivom.
Ďakujem za pekný komentár.
Tvoj včerajší komentár a fotku mám v doručenej pošte. Neviem, prečo sa v komentároch nezobrazuje.
Dnes som konečne vyskúšala. Robila som aj rožky (špaldové) aj pletenky a oboje sa jedlo skôr, ako to stihlo vôbec precestovať z plechu na mriežku. Výborné, rozhodne môj obľúbený recept na rožky a pletenky odteraz.
Máš ich prekrásne, Chválim ťa, si šikovná. Ďakujem za fotku a ochotu vyskúšať.
Ani mě pod receptom tento koment a foto @janeg dlouho neukazovalo. Někdy to tak je. Dokonce se koment nepropíše vůbec. Zvláštní. Často najdu propsaný koment ve staré verzi a v nové se pod receptom/diskusí vůbec nezjeví.
Máš pravdu. Tvoj komentár a fotku od @janeg som našla v starej verzii. Dnes už sú oba komentáre pod receptom:-)
Pletienky sa krásne vydarili. Ďakujem za vyskúšanie receptu. Som rada, že aj chutili. Posielam srdečný pozdrav:-)
Pozdravujem :) Viete mi poradiť, či namiesto sadla môžem dať maslo alebo olej? :)
na tie makové som chodieval až z Bratislavského hradu ... škoda že nie vždy boli makové
Děkuji za recept, dnes na tvé pečivo přišlo. Vyšlo mi 10 kusů, 2 pletenky /čuda/ a 8 rohlíků. Kvasnic jsem měla méně, s menší kondicí. Kynula jsem tedy déle. Chutné pečivo! Naštěstí jsem osolila jen pletenky, bo dobře vím, že posolené nahoře se do druhého dne rozmoknou. S čekáním na vychladnutí to šlo celkem dobře, hleděla jsem do noťasu. Děkuji za recept. Vytrhl mi trn z paty, bo doma nebyla ani odrobinka pečiva.
Přeji hodně zdraví v novém roce tobě i celé rodině a pěkné nové receptíky!