Domáce pečivo

Domáce pletenky a rožky (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

12
porcií
10 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Z 270 ml vlažnej vody,1 KL cukru a 21 g čerstvého droždia necháme vykysnúť kvások. Cesto vypracujeme z 500 g hladkej múky, ktorú preosejeme s 2 ČL soli. Pridáme 30 gramov domácej bravčovej masti a kvások. Vypracujeme cesto. Necháme ho 1 hodinu kysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozdelíme na 80-gramové kúsky, sformujeme bochníky. Necháme ich zakryté aspoň 10 minút kysnúť.
  2. Na pletenky rozdelíme bochníček na 3 časti. Z každej spravíme šúľok. Hore tri šúľky spojíme a začneme pliesť pletenky.
  3. Mne sa podarilo takéto čudo:-)
  4. Z polovice cesta som spravila rožky. Cesto som roztiahla do trojuholníka, zrolovala som ho zo širšej strany. Na plech vystlaný papierom na pečenie ukladáme rožky spojom dole.
  5. Na plechu necháme pečivo 30 minút zakryté kysnúť.
  6. Rúru pred koncom kysnutia nastavíme na 220 °C. Do rúry vložíme hrnček s vodou (para). Pred vložením pečiva do rúry ho postriekame studenou vodou. Pletenky som posypala hrubozrnnou soľou a celou rascou. Piekla som pečivo asi 10 minút do zlatista.
  7. Upečené pečivo sa chladilo na mriežke.
  8. Najhoršie z celého pečenia je čakanie, kým pečivo trochu vychladne.
  9. Ja som dlho čakať nevydržala:-)