Domáce pečivo
Domáce pletenky a rožky (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
12 porcií |
10 minút na 220 °C |
Postup- Z 270 ml vlažnej vody,1 KL cukru a 21 g čerstvého droždia necháme vykysnúť kvások. Cesto vypracujeme z 500 g hladkej múky, ktorú preosejeme s 2 ČL soli. Pridáme 30 gramov domácej bravčovej masti a kvások. Vypracujeme cesto. Necháme ho 1 hodinu kysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozdelíme na 80-gramové kúsky, sformujeme bochníky. Necháme ich zakryté aspoň 10 minút kysnúť.
- Na pletenky rozdelíme bochníček na 3 časti. Z každej spravíme šúľok. Hore tri šúľky spojíme a začneme pliesť pletenky.
- Mne sa podarilo takéto čudo:-)
- Z polovice cesta som spravila rožky. Cesto som roztiahla do trojuholníka, zrolovala som ho zo širšej strany. Na plech vystlaný papierom na pečenie ukladáme rožky spojom dole.
- Na plechu necháme pečivo 30 minút zakryté kysnúť.
- Rúru pred koncom kysnutia nastavíme na 220 °C. Do rúry vložíme hrnček s vodou (para). Pred vložením pečiva do rúry ho postriekame studenou vodou. Pletenky som posypala hrubozrnnou soľou a celou rascou. Piekla som pečivo asi 10 minút do zlatista.
- Upečené pečivo sa chladilo na mriežke.
- Najhoršie z celého pečenia je čakanie, kým pečivo trochu vychladne.
- Ja som dlho čakať nevydržala:-)
|