Domáce Mascarpone

sharona - fotkasharona, 16. augusta 2011
Domáce Mascarpone
Foto: sharona

Chuťovo je jemné, používa sa na prípravu Tiramisu alebo iných sladkých alebo slaných náplní a hlavne je lacnejšie ako kupované.

1
porcia
2 minút
príprava

Suroviny

400 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Smotanu (má byť 16-18 %) dajte zohriať v sklenenej miske do mikrovlnky (na 750 W na 20 sekúnd, potom premiešať a dať naspäť ešte na 10-20 sekúnd). Smotana má byť teplá - nie horúca. Kto nemá MV môže zohriať na sporáku najlepšie nad horúcou parou.

  2. 2

    Sitko vystlané plátnom dajte nad misku, vlejte smotanu a plátno zaviažte. Netreba pritláčať, lebo nadbytočná voda odtečie sama. Ešte teplú smotanu dajte na 1 deň do chladničky. Takto získate asi 350 g domáceho mascarpone.

Diskusia k receptu

29 komentárov k receptu
jéééééj, aké jednoduché, určite vyskúšam, zdá sa mi, že aj lacnejšie ako nátierkové maslo, ktorým nahrádzam "mascarpone " :-)už je v MKK
Alebo si rozrobte biely jogurt v litri plnotucneho mlieka, a ked bude cele "zjogurtovatele", dajte ho do plátna. Nie je to mascarpone, ale cerstvy syr :) a velmi dobry
@aroooo , biely jogurt hociaký so živou kultúrou, čo najčerstvejší, rozmiešaš v asi 40-stupňovom mlieku a necháš postáť na teplom mieste tak 5 hodín - hneď máš viac než liter jogurtu, ktorý môžeš prefiltrovať na syr. Jeho gramáž však neviem odhadnúť, nemám váhu, tipujem tak aj 500 g.
Na takú krátku dobu môže ísť kelímok do mikrovlnky, mám to odskúšané tak ako som písala v recepte, neroztaví sa. Ale keď sa obávate môžete smotanu preložiť do hrnčeka alebo misky.
Kelimok sa sice neroztavi, ale zahrievanim v mikro. sa vylucuju nevhodne toxicke prvky do jedla, takze je lepsie jogurt premiesnit do vhodnej nadobky pre mikrovlnku urcenej.
Jogurtu jeden teglik, no proste klasicky maly teglik jogurtu, ide nam o tie bakterie a namnozia sa, ci je ho 150 ml, alebo 170 ml, len potrebuju iny cas, rovnako ako s kvasnicami.@marienka , mlieko nemusi byt z automatu, moze to byt hociake plnotucne mlieko (len raz sa mi nepodaril - z clever polotucneho)
ďakujem za tento recept, vyskúšam dúfam, že sa mi podari. domáci jogurt som robievala pravidelne ale nevedela som, že prefiltrovanim možno získať z neho syr, milé dievčence, ste veľmi šikovné, máme sa čo od Vás učiť aj my staršie kuchárky
ajuschka, podla mna mozes ohrievat vo vodnom kupeli. Ja som prave robila z dvoch smotan, uz odteka na sitku, som zvedava na finalny efekt. len cas pripravy bol dlhsi, nakolko som mala smotanu z chladnicky...
@sharona ,ked porovnate toto mascarpone vyrobené doma a kúpené v obchode, sú chuťovo rovnaké? Lebo ja som ho skúšala robiť podľa vášho receptu a výsledný produkt mal dosť ďaleko od toho obchodného...
Toto je trochu kyselkavé, ja mám tento recept na domácu lučinu....či ako sa to volá. Z diétnych dôvodov dávam pol smotanového jogurtu a pol kyslej smotany. S obyčajným jogurtom to nie je dobré.
Výborný recept na mascarpone čo som odskúšala je tu:  varecha.pravda.sk/recepty/domace-mascarpone/30427-recept....
Smotna musí byť aspoň tých 33%, a nesmie byť trvanlivá, ináč sa to nepodarí. Vydrží mi cca 3 dni v chladničke najlepšie v skle, dobre uzavreté.

Pridaj komentár k receptu: