Domáce lístkové cesto a trubičky fotorecept

marijanka712 - fotkamarijanka712, 27. novembra 2011

Už dlhšie ma mrzí, že práve pred nejakými väčšimi sviatkami v obchodoch najmä v tých súkromných nedostanem kúpiť také cesto, ktoré by bolo Zobraziť celý popis Už dlhšie ma mrzí, že práve pred nejakými väčšimi sviatkami v obchodoch najmä v tých súkromných nedostanem kúpiť také cesto, ktoré by bolo lahke, krehké a listkované , preto som sa rozhodla, že zalistujem v starých kuchárských knihách a budem skúšať do vtedy kým to nebude podla mojích predstáv a tu je. Pritom ani nie náročne, každá z vás to zvládne lavou zadnou.... Z tohoto cesta som upiekla trubičky - šamrony.Sú fantastické ako od mamičky....

Suroviny

tukove cesto:
250g
150g
závinove cesto:
200g
štipka a pr.do pečiva pr.do pečiva
3 ks
1PL
  podla potreby
Plnka I:
3 3ks
1ks
1čl
250g
Plnka II:
200ml
2PL




Postup

  1. 1

    Predtým ako sa rozhodnete robiť si lístkové cesto maslo si vložte aspon na 45 min do mrazničky , alebo t.č. na balkon.Ja som si tam vyložila aj silikonovú podložku na ktorej som to spracovavala.Ked maslo je tuhe tak si ho na podložku nastruham pridám múku a spracujem , ked je spracované vyformujem do tehličky a vložím do chladničky.

  2. 2

    Závinove cesto -teraz si spracujem druhú časť múky s ostatnými ingredienciami cca 10 PL lyžic vody , ale najprv dajte 6 a potom dolievajte do vtedy, kým cesto nie je velmi tvarovatelne mäkke, hladké , tak ako asi na ťahaný závin. Cesto si rozvalkáme na hrubku cca 1/2 cm a vyberieme tukove cesto, kotré som si vložila do väčšieho mikrotenoveho sáčku a rozvalkám , aby bola asi tehlička velká na 1/2 cesta zavinoveho a položime na závinové cesto na ľavu stranu , druhou polovicou cesta prikryjeme dobre kraje pozatlačame. Potom cesto pomaly rozvalkame asi na 1/2 cm hrúbku, preložíme na tretiny, aby kraje ostali volné.

    Domáce lístkové cesto  a trubičky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom ho znova valkom rozvalkujeme na plát a preložime na tretiny a ešte na polovicu .Cesto dáme na pomúčenú doštičku prikryjeme najprv suchou utierkou a potom mokrou a odložíme na 20 min do chladu tento postup opakujeme ešte trikrát.

    Domáce lístkové cesto  a trubičky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto pripravené dám do mikrotenu a môžem použiť hned , alebo si ho odložím na zajtra respektívne do troch dní môžem spracovať na krémeš, šamrony , paštéty,a pod. Ja som na druhý den z polovičky cesta urobila šamrony .Z 1/2 cesta som mala 20 ks trubičiek. rozvalkala som na na 3-4 mm , nakrájala som na pasy 20 cm dlhé a 3cm široké -trubičky pred použitím som namočila do studenej vody a neutierala som ich natočila som na trubičky pásy položila som na plech na ktorom som mala pečiaci papier a poukladala na plech zvrchu som natrela žltkom . Rúru som si vyhriala na 230 stup na spodok rury som položila plech s vodou a na strednú priečku plech s trubičkami- doba pečenia 18-20 min. do ružova . Ked kovove trubičky sa už dajú chytiť opatrne stiahneme upečenú trubičku.

  5. 5

    Plnka: najprv som vytrepala 3 bielka a postupne som pridala pr. cukor , van.cukor a ocot potom som dala nad paru a šlahala do zhustnutia cca 10 min. Hotové trubičky posypem pr. cukrom a vychladnuté plním snehom, alebo šlahačkou.

    Domáce lístkové cesto  a trubičky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    šlahačka ochutená malinovým pyre

    Domáce lístkové cesto  a trubičky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ešte zopár rad k lístkovemu cestu: 1.lístkové cesto valkáme len na ľahko pomúčenej podložke, 2.neválkame len jedným smerom ale zhora na dol a opačne , sprava do lava a opačne 3krájame vždy ostrým nožom alebo ostrieškou 4.žltkom nenatierme rezné plochy cesta ,pretože pri pečení by sa zlepilo a nenaskočilo by - pozor pri tyčinkách 5. zvyšky odreskov cesta naukladame na seba a tak opatrne rozvalkáme niky nezmiesujeme 6. pred pečením dať na chlad odpočívať nikdy ho nedržíme na teple 7. vypláchneme plech studenou vodou , alebo formičky, rurky - pri pečení sa vytvára para odobrne sa tomu hovorí " pridať paru" 8.nepečieme ho nikdy pri nižšej teplote ako 220 st.Cesto neobsahuje cukor a preto hnedne pomalšie a znáša vysokú teplotu.

Diskusia k receptu

vierik
Šamróny sa Ti podarili,máš ich pekné,cení sa doma robené cesto.
Aj ja veľmi ľúbim...:-)
julica
mňam, zbožňujem tieto trubičky, mamina ich síce nepečie, lebo nemáme tie pliešky na natáčanie, ale tuším ich zadovážim :) Ja som ešte lístkové cesto nerobila, ale maminka robí vždy - ešte nikdy nekupovala. vraj je oveľa ľahšie vyrobiť ho ako kúpiť :)
danculka
máš ich super,už je to len pohodlnosť od nás,čo máme čas,že kúpime hotové......riadne si nás nakopla,aby sme šetrili...:)))))
marijanka712
@3samdra3 aj ich mám velmi rada a par krát som ich skúšala z hotoveho cesta či to bolo mrazené alebo chladené nesplnilo to moje spomienky na detstvo . Preto som sa do nich takto pustila. To kupenské cesto mi vyhovuje na štrudlu , zaviny , ale nie na túto dobrotu , Ked dodržíš moje rady zaručene sa ti podaria.
eva53
pekné foto s adventnou atmosférou, dobre že sú tak ďaleko,lebo by som neodolala
sovka62
Zaujímavý pomer surovín, doteraz som poznala len 250 masla na 250g múky a o PDP ani slychu. Takéto menej mastné by sa mi páčili viac, už som síce lístkové cesto vzdala (okrem @egreskinho- najrýchlejšieho na svete), ale toto vyskúšam.
marijanka712
@svokra62 skús mne sa to pači , je to pomerne jednoduché a chutove fantastické cesto čo sa týka masnoty tak akurát- rozdelila som ho na polovicu z pol dávky som urobila hned na druhý den trubičky so snehom a na další den druhú várku pretože po nich ostal za par minut prázdny tanier na druhý krát som ich plnila so šlahačkou + malinove pyre je to výborne tiež prešli sa ale mne osobne chutili viac originale sneh . Skusila som aj malé trubičky- trebars na slané - plniť so šunkovou penou, chrenom a pod to je pohádka . Stojí ti za to pustiť sa do toho. Z tejto dávky som mala 45 velkých trubičiek a 10 malých
marcy
veľmi hodnotný recept s neoceniteľnými radami,spala by som v trubičkách :)
anina43
vyskúšam tvoj recept, trubičky sú prekrásne a myslím že ich skoro každý miluje. keď sú na tácke, načiahnu ruku po nich aj muži, perfektne si opísala pracovný postup začo ti patrí môj obdiv a vďaka
marijanka712
dakujem za pochvalné slova , ja sa rada delím o svoje úspechy aešte radšej som ked niekomu viem pomôcť a poradiť, ale na druhej strane aj ja od vás "vareškárky " nasávam múdrosti, ktoré sa snažím aplikovať vo svojej kuchyni. Moja KK je toho dôkazom každá máte cenne perličky.
cica2
prekrásne 1*....tieto zbožňuje môj manžel:)...ale neviem či by sa mi tak krásne vydarili ako tebe....ešte som ich nerobila, nemám dáko odvahu.....ale recept si ukladám:)
chapona
nádherné, ja používam inú plnku, ak by si chcela vyskúšať: 4 bielky (cca 125 g) vyšľahať so 70 g kryšt.cukru a 1 lyžičkou octu; medzitým uvariť vo vyššej nádobe 300 g kryšt. cukru + 1 dl vody - variť 2,5 až 3 min., horúce zašľahať do vyšľahaných bielkov; na záver zašľahať 1 vanilk. cukor a je to:))
jjanosik
Dakujem - hlavne za tie rady lebo aj ked uz po funuse mi poukazuju kde robim chyby s listkovym cestom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia