Domáca varená knedľa bez mlieka a bez vajíčka, alebo plnená parená knedľa
Foto: diabambulka
Jednoduchá a nenáročná knedľa bez mlieka a bez vajíčka. Je výborná a na chuti nič nestratí. Práve naopak :-)
porcie
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
350 ml vlažná |
|
16 g čerstvé |
|
1 čajová lyžička |
|
1-2 čajové lyžičky |
|
na potretie |
|
Plnená parená knedľa: | |
|
|
Plnka : | |
|
|
rozpustené |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Do múky pridáme vodu, rozdrobené droždie, cukor a soľ. Vypracujte cesto, ktoré nechajte na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti. Vytvarujte do valčekov a necháme ešte 20 minút trochu oddýchnuť a podkysnúť. Veľký hrniec naplníme do polovice vodou. Pripravené cesto na knedle vložíme do vriacej vody, prikryjeme pokrývkou a varíme 20 minút. Počas varenia neodokrývame !!! Po 20 minútach vyberieme hotové knedle z vody, popicháme špajdľou a potrieme troškou oleja:-)
-
2
Plnená parená knedľa : Cesto vypracujeme rovnako. Keď cesto vykysne preložíme ho na pomúčenú dosku a rozvaľkáme. Na hrubo ho natrieme slivkovým lekvárom a zatočíme ako závin.
-
3
Vytvarovanú knedľu si necháme ešte 20 minút podkysnúť. Zatiaľ si nachystáme hrniec s vodou a parákom, a postavíme na oheň. Podkysnutú knedľu preložíme na olejom vymazaný parák, a zakrytú paríme 20 minút. Počas parenia nesmieme hrniec odokryť!!! Inak nám knedľa spľasne. Po 20 minútach knedľu popicháme špajdlou, aby sa odparila a potom ju vyberieme. Knedľu vyberieme, hneď potrieme olejom, aby neobschla a nepopraskala.
-
4
Takto pripranú knedľu nakrájame polejeme roztopeným maslom a posypeme mletým makom s cukrom, alebo kakaom. Je to vlasne rýchla vyrianta parených buchtičiek, akurát ich máme hotové rýchlejšie :-)
-
5
Dobrú Chuť :-)
mojack, neboj neviem ako ty ale ja knedle hrejem v mikrovlnke, ale v zabalené v mikroténovom sáčku a sú ako čerstvé, nestvrdnú. Knedle nakrájam, vložím do sáčka a sáčok na konci zatočím. V mikrovlnke sa sáčok nafúkne a keď vyberám knedle musím dať pozor aby ma to neoparilo, pretože najskôr ide kopec pary. A k tomu lekváru, ani ten nevytečie, je hustý a opäť ich hrejem v sáčku, vyskúšaj. Ja to mám odskúšané inak to ani nerobím :-) pekný večer
knedlo vepřo zelo juchuuuuu :D
Z tohto množstva robím 2 knedle. Vykysnuté cesto vyklopím, príborovým nožom prerežem na polovicu a tvarujem knedle. Jemne, aby zostali nadýchané. Keď sa voda varí, knedľu chytím oboma rukami na každej strane, jemne ju prevalím, podoberiem rukami, vrátim späť a šup do vody, alebo na parák :-))) dúfam, že som trošička pomohla a že tvojej rodinke knedlička chutila :-)))
a či chutili? no jasnačka :) skusim z tohto receptu aj buchty na pare myslim ze z tohto cesta by mali byť ok alebo mas iny recept na nich????
dám vedieť.
file:///C:/Users/Tamara/Desktop/2013-02-07%2013.37.30.jpg
(aby sa tam zmestila knedľa ) ja dávam vriacu vodu z kanvice je to šup šup, keď voda v hrnci vrie, jednoducho tam šupnem 1 knedľu ( z tohto množstva ti vyjdu 2 ks ) a varím zakryté,tak ako som písala v recepte. Môžeš troška stíšiť plameň. Zaklopem ešte sa mi neprilepila o dno , vždy krásne pláva. Držím palce a zajtra čakám ako dopadli :-))) ak máš ešte nejakú otázku, napíš, ešte tu chvíľku budem .papa