Domáca varená knedľa bez mlieka a bez vajíčka, alebo plnená parená knedľa

diabambulka - fotkadiabambulka, 14. apríla 2012

Jednoduchá a nenáročná knedľa bez mlieka a bez vajíčka. Je výborná a na chuti nič nestratí. Práve naopak :-)

2 knedle
porcie
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
350 ml vlažná
16 g čerstvé
1 čajová lyžička
1-2 čajové lyžičky
 na potretie
Plnená parená knedľa:
Plnka :
  rozpustené
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Do múky pridáme vodu, rozdrobené droždie, cukor a soľ. Vypracujte cesto, ktoré nechajte na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti. Vytvarujte do valčekov a necháme ešte 20 minút trochu oddýchnuť a podkysnúť. Veľký hrniec naplníme do polovice vodou. Pripravené cesto na knedle vložíme do vriacej vody, prikryjeme pokrývkou a varíme 20 minút. Počas varenia neodokrývame !!! Po 20 minútach vyberieme hotové knedle z vody, popicháme špajdľou a potrieme troškou oleja:-)

    Domáca varená knedľa bez mlieka a bez vajíčka, alebo plnená parená knedľa - obrázok 1
  2. 2

    Plnená parená knedľa : Cesto vypracujeme rovnako. Keď cesto vykysne preložíme ho na pomúčenú dosku a rozvaľkáme. Na hrubo ho natrieme slivkovým lekvárom a zatočíme ako závin.

    Domáca varená knedľa bez mlieka a bez vajíčka, alebo plnená parená knedľa - obrázok 2
  3. 3

    Vytvarovanú knedľu si necháme ešte 20 minút podkysnúť. Zatiaľ si nachystáme hrniec s vodou a parákom, a postavíme na oheň. Podkysnutú knedľu preložíme na olejom vymazaný parák, a zakrytú paríme 20 minút. Počas parenia nesmieme hrniec odokryť!!! Inak nám knedľa spľasne. Po 20 minútach knedľu popicháme špajdlou, aby sa odparila a potom ju vyberieme. Knedľu vyberieme, hneď potrieme olejom, aby neobschla a nepopraskala.

    Domáca varená knedľa bez mlieka a bez vajíčka, alebo plnená parená knedľa - obrázok 3
  4. 4

    Takto pripranú knedľu nakrájame polejeme roztopeným maslom a posypeme mletým makom s cukrom, alebo kakaom. Je to vlasne rýchla vyrianta parených buchtičiek, akurát ich máme hotové rýchlejšie :-)

    Domáca varená knedľa bez mlieka a bez vajíčka, alebo plnená parená knedľa - obrázok 4
  5. 5

    Dobrú Chuť :-)

Diskusia k receptu

mimitje
Vyzerá dokonale. Aj ja mám veľmi dobré skúsenosti s kysnutým cestom bez vajíčka. Je také "ľahšie". A verziu so slivkovým lekvárom určite vyskúšam čo najskôr.
lavacka
Uzasne na co vsetko ludia nepridu, si sikulka. Mas ich uzasne. Skusim, vdaka.
11mata11
až sa mi slinky zbiehajú...určite vyskúšam...:-)dobrý nápad a rýchlejšie ako parene buchty....:-)
79katka
Tie plnené určite v utorok skúsim. Dám vedieť ako to dopadlo. Vďaka za recept:-)))
kata50
No aká toto je paráááádda !!! Určite tú plnenú vyskúšam :-))
vegetariankajana
To vyzera vyborne, akurat ja sa "nekamaratim" s kysnutym cestom, neviem ho spravne asi vymiesat, ale toto ukladam a posuniem tym, ktori to vedia...
aylinka
dobrý nápad, určite vyskúšam a ukladám do kk
eevapa
recept na knedle s vody a bez vajíčok poznám.Robila som aj takú knedlu a je na nerozoznanie od tej s mliekom a vajíčkami,,,,Toto je úplne super nápad,,,cez týždeň to vyskúšam
terushka
super.. ;-) s tým lekvarom sa mi to veľmi pozdáva, určite vyskúšam... tešim sa.... a ďakujem za tip... ♥
remcula
To nemá chybu!! Já se sice smažím knedlíky nejíst, ale přece jen je sem tam připravuji. Ten plněný knedlík vypadá parádně:-)
jancam313
nam tiez chuti viac domaca ako kupovana, a to s tym lekvarom musim vyskusat,vyzera to dobre........
tinca
krásne sa ti vydarila, tú plnenú knedľu kedysi robil aj Petr Novotný, mám ju aj v knihe od neho. Raz som to robila, je to chutné, ja som ju robila s kakaom.
izabella929
toto je nádherná knedlička.-))))) určite ju v mojej kuchyni vyskúšam čoskoro.-))
3sandra3
aha... plnená knedľa... tak to som , priznám sa, ešte nevidela,,, ale musí to byť chutné... vyskúšam
mariaklara
To je super s tým lekvárom, krásna, ja tiež robím bez mlieka, iba na droždie dám 2 - 3 lyžice. Určite vyskúšam, bude to niečo nové.
grezu
tak toto vyzera ozaj super..ja som najskor robila knedlu len so žltkom..potom som uz nedala ani žltok.ale namiesto žltka trochu oleja..ale toto je ešte aj bez oleja a mlieka..vyskušam.::-))
tilau
tak tá plnená parená knedľa vyzerá veľmi chutne a zaujimavo...nabudúce deti prekvapím, ked budú čakať buchty a dostanú krásne knedlíky :D
havino
je toto možné??? kde chodíš na tie nápady, parádne, preparádne, knedle robím doma stále , nekupujem a človek si myslí,že ked dá mlieko a vajce, že by hádam ani dobrá nebola a je, no a ten závin, nemá chybu, dokonalé, určite zajtra robím jedno aj druhé, bude sviečková a podkvasí sa viac aj na závin, šikovná kuchárka si
margaretka28
Takto plnenú knedľu,som videla v jednom českom časopise,aj som si ho odložila,že to niekedy vyskúšam,ale ešte som sa k tomu,nedopracovala,ale ty si ma teraz tak navnadila,že v najbližšej dobe bude aj u nás.
julica
Niekedy aj ja robím bez mlieka a žĺtkov, keď nemám :) Keď však chcem naozaj dobrú knedľu, dám mlieka aspoň polovicu a zo dva žĺtky - je lahodnejšia. No a zaujímavý spôsob plnenia, to sa mi páči.
myalab
Robievala som knedlu aj bez mlieka, ale u mna vitazí takna polovicu mlieka, polovicu bublinková voda. Ako napisala @julica je lahodnejsia
mojack
.. ako ju potom zohreješ - /okrem mikrovlnky/- lekvar vytečie.
diabambulka
ahojte ďakujem za milé komentíky, som rada, že som vás mohla troška inšpirovať. Veru aj ja si to pamätám ešte od pána Novotného, voľakedy mal reláciu a varení a tam to hovoril ako si uľahčiť robotu a veru sme si ju doma takto potom uľahčili :-)
mojack, neboj neviem ako ty ale ja knedle hrejem v mikrovlnke, ale v zabalené v mikroténovom sáčku a sú ako čerstvé, nestvrdnú. Knedle nakrájam, vložím do sáčka a sáčok na konci zatočím. V mikrovlnke sa sáčok nafúkne a keď vyberám knedle musím dať pozor aby ma to neoparilo, pretože najskôr ide kopec pary. A k tomu lekváru, ani ten nevytečie, je hustý a opäť ich hrejem v sáčku, vyskúšaj. Ja to mám odskúšané inak to ani nerobím :-) pekný večer
likalu
Tak toto musím vyskúšať. Dávam do oblúbených
kvitku
zajtra vyskúšam, mám rada kysnuté cestá, knedlu som sice este nerobila ale ked zvladnem parene buchty a ine dobrotky z kysnuteho tak vyskusam toto, dakujem za super recept dam vediet ako to dopadlo
knedlo vepřo zelo juchuuuuu :D
babkamt
Knedľa je nadýchaná.Vyzerá výborne.Moja mama tiež robievala kysnuté cesto bez vajíčka a bolo výborné.
kvitku
Diabambulka dakujem za skvely recept. Vsetko sa vydarilo tak ako má pridám aj foto.
diabambulka
ahoj kvitku,rado sa stalo :-))) teším sa na foto, tak dobrú chuť. si veľmi šikovnááá.
kvitku
dakujem krasne este jedna otazka a mala rada pre mna ako tie knedle prekladas do vody, lebo kym som ich tam supla tak som im zmenila tvar :D
diabambulka
ahoj kvitku, ako sa ti nádherne vydarila a aká je nadýchaná no nádhera na 1* :-)
Z tohto množstva robím 2 knedle. Vykysnuté cesto vyklopím, príborovým nožom prerežem na polovicu a tvarujem knedle. Jemne, aby zostali nadýchané. Keď sa voda varí, knedľu chytím oboma rukami na každej strane, jemne ju prevalím, podoberiem rukami, vrátim späť a šup do vody, alebo na parák :-))) dúfam, že som trošička pomohla a že tvojej rodinke knedlička chutila :-)))
zirafninka1
za toto @diabambulka velmi velmi dakujem. Tvoje recepty nikdy nesklamali a presne takyto overeny recept na knedlicek potrebujem. A ak by sa ti chcelo, pridaj nam tag veganske. Este raz dakujem.
kvitku
diabambulka hej vysli dve knedle, len s tym prekladanim som mala trosku problem ale do toho pridem :)))) a dakujem za pochvalu. Moje prve a uspesne... lebo recept je genialny :)))))) este raz vdaka zaň
a či chutili? no jasnačka :) skusim z tohto receptu aj buchty na pare myslim ze z tohto cesta by mali byť ok alebo mas iny recept na nich????
diabambulka
kvitku, presne tak, podľa tohto receptíku urobíš hravo aj parené knedle, ešte poradím naplň ich zaváranou marhuľou a polej čokoládovým pudingom, Božská kombináciaaa :-)))
diabambulka
ahoj zirafninka1, ďakujem za pochvalu, len ja sa priznám neviem presne aké sú recepty vegánske, či vegetariánske a tak nemôžem ich označiť v rubrikách, prosím vysvetli mi a ja sa budem snažiť niečo také pridať :-)))pekný večer
kvitku
super dakujem za tip urcite vyskusam dakujeeeeeeem :)
borek
Knedlík dělám stejně, ale to jedno vajíčko tam dávám, do většího kastrolu rozložím pařáček, stejné velikosti pečící papír, na něj položit 2 šišky knedlíků, vařím také 20 min.kastrol je čistý a knedlík pěkně nadýchaný.Do houskového přidávám starší rohlík na kostičky.
diabambulka
borek tak to s tým papierom na pečenie nepoznám, robievam to ešte na utierka, ktorá je cez celý veľký hrniec natiahnutá hore a upevnená gumkou, ale papier ny pečenie vyskúšam. ďakujem za skvelý tip :-)
mojamalickost
zdravím.ja som knedlík ešte nikdy nevarila vo vode,len cez utierku nad parou....Je možné,že sa knedlík vo vode nerozmočí???
diabambulka
mojamalickost ahoj, knedlíky mám vyskúšané tak aj tak, knedlík pokiaľ je tam naozaj tých 20 minút a hneď sa vyberie nerozmočí sa, má trošička inú štruktúru na vrchu, ale je to len o tom ako je kto zvyknutý. Aj na Vareche sú fotopostupy aj na varené knedle, kukni :-))) Ani žemľové, či zemiakové knedlíčky sa nerozmočia, pokiaľ sú tam tak akurát.Vieš čo na budúce skús jeden upariť a druhý uvariť a sama môžeš porovnať, hlavne ani ten varený neodokrývať počas tých 20 minút:-)))
kvitku
presne ako pise @diabambulka nic sa im nestane, su skvele vyskusaj :) aj na druhy den su ako cerstve :)
simi1
super nápad, už aj idem vyskúšať tú plnenú
janger
No to je vyborny napad s tym plnenim. Super. Knedlicka vyzera ako paperie, taka jemnucka.
babinka
tak ta plnena sa mi velmi paci, vyskusam plnit kakaovou plnkou, ci skusit aj s nutelou? a nemusia byt buchty, staci roladka. Vdaka za inspiraciu
gabusa
ďakujem za tento super recept dnes som vyskúšala knedlu a bola super ani muž nechcel veriť že som ju robila sama
diabambulka
ahoj gabusa :-) rado sa stalo, ja knedľu zásadne iba robém, nieje to až také ťažké a keď má človek dobrý recept, žiaden problém :-) verím, že ju teraz budeš robiť častejšie, ja si niekedy dokonca dám jednu do mrazu a potom ako keby som našla...
jerica
@diabambulka , už je na programe , zajtra ide na pľac. Už sa teším aká budem pyšná.
dám vedieť.
diabambulka
ahoj jerica akurát som dness parila k obedíku a manžel ma tak vychválil, taká som bola pyšná a rada aj synček sa tešil, že mňááám knedlička :-) no radosť pariť a variť keď máte vďačných stravníkov...
jerica
Srvavila som len z 3/4 dávky,veru že som si dnes pochutnala , piekla som polovicu kačice , k tomu dusenú červenú kapustu, veríš alebo nie knedla na jedničku. Teším sa že sa vydarila, ale išla som na istotu,spravím aj na budúce.Išlo to šikovne,dík :-)Keď sa podarí pridám foto.
diabambulka
jerica teším sa s tebou a hlavne že chutila a je naozaj jednoduchá :-) mne z tohto množstva vyjdu 2 knedle a veľa krát si dám jednu do mrazu a potom ako keby som našla .-)))
ajsa20
no knedla chuti, ale s tvarom je to tak kadejako :D
magdala
dnes som robila ku gulášu a boli super...páči sa mi, že tam ide len voda :D a vajíčka a mlieko ušetrím inde :)
bobana999
varenú knedľu nemám moc v obľube,ale vyskúšala som tento recept a som fakt veľmi spokojná
lusinkab
no tak tento recept sa mi paci sice knedle robim tak isto iba s vodou a mukou ale koli bojovym podmienkam nemozem naparovat,takze taketo varene ma velmi ale velmi potesili ukladam a urcite vysksuam :-)
vierutt
Perfektne vyzerajú všetky knedličky, všetkým sa vydarila! Ukladám recept a určite urobím, hodí sa k mojej "delenej" strave. Mimochodom, moja mama tiež varí buchty vo vode a pamätám sa, že robievala aj pečené buchty bez vajíčka - niekedy bola na tom tak, že na ne nemala - bolo nás päť detí. No a vždy boli výborné
tamik
veľmi pekne ďakujem za tento recept...keďže držím delenú stravu, tak som knedle nejedla...ale túto bez vajíčok a mlieka môžem...dneska som robila moju prvú parenú knedľu podľa tohto receptu a vyšla mi nádherná a chutná.. vôbec tam mlieko ani vajíčka nechýbali.... (: Pridávam obrazok:
file:///C:/Users/Tamara/Desktop/2013-02-07%2013.37.30.jpg
diabambulka
Veľmi sa teším, že som pomohla a že sa tak nádherne podarila,veru je to moj obľúbeny recept a nedám naň dopustiť. Pekný deň
francuzska1
@diabambulka , tvoja knedla je zajtra u nas na programe, neviem ci mi stihnes odpovedat ale skusim to, ta knedla ked sa da do vody musi byt cela ponorena asi do vody co? a neprilepi sa na dno hrnca? toho sa ja najviac bojim...
diabambulka
ahoj francuzska1, neboj nič, do hrnca daj vodu tak do 3/4
(aby sa tam zmestila knedľa ) ja dávam vriacu vodu z kanvice je to šup šup, keď voda v hrnci vrie, jednoducho tam šupnem 1 knedľu ( z tohto množstva ti vyjdu 2 ks ) a varím zakryté,tak ako som písala v recepte. Môžeš troška stíšiť plameň. Zaklopem ešte sa mi neprilepila o dno , vždy krásne pláva. Držím palce a zajtra čakám ako dopadli :-))) ak máš ešte nejakú otázku, napíš, ešte tu chvíľku budem .papa
diabambulka
ahoj francuzska1tak vidím že som dobre držala palčeky a myslela na teba :-) teraz už vieš že máš dobrý recept a nemusíš sa báť aj experimentovať, na budúce si vyskúšaj toto isté cesto a urob si parenú knedľu, tiež je super a z tohto istého cesta mám najradšej aj parené buchty, osvedčili sa mi. Naplníš ich marhuľami a poleješ čokoládovým pudingom , no nebíčko v pusinke :-) Niekedy knedľu aj hneď mrazím , keď viem , že ju nezužitkujeme všetku, jednu zjeme a druhú zabalím a šup s ňou takou čerstvučkou do mrazu a potom ako keby som našla :-) pekný deň
francuzska1
aj ja som mala v plane mrazit, ale nebolo co;-), preto som dodala, ze robim z kila, aby som mohla aj zamrazit;-))) ha ha;-)
nanian
vyskúšane-výborne recept som rozdala známym všetci chvalia je fakt dobra
edith54
tak túto knedlu robievam velmi často ,len pridám ešte trošku oleja do cesta knedla je vynikajúca parená ..
zuzik01
jednoznacne najlepsia knedla vyskusana uz vela vela krat ;-)
diabambulka
Je to môj najobľúbenejší recept na knedlu,aj parene buchty robím iba podľa tohto receptu,dobru chuť ;-) veru knedlu dávno nekupujem,domácej sa nevyrovná.
anan
uzasny recept! vcera som robila parene buchty a super sa vydarili. Knedle som uz tiez robila podla tohto receptu a ine uz ani skusat nebudem. Vdaka za vlozenie! ;o)
laulin
ahoj. 2x som skusala robit knedlu, ale vzdy sa mi pri vareni roztiekla do strany, je asi centimeter hruba niekde ani to nie... co mam nabuduce spravit aby sa mi to nestalo? dik za radu
4ica
Dnes som robila prvý krát tvoju kysnutú varenú knedľu a teda musím ti poďakovať :-) jediná vec, čo nevyšla, že som mala asi malý hrniec, lebo tvar je taký akože "okopírovaný hrniec" :-D -takže nabudúce do väčšieho. Chuť sa nedá porovnať s knedľou z obchodu..Takže vďaka
nena73
@diabambulka teda klobuk dolu. Rozne cihly som uz vyskusala,ale toto je knedla s velkym K. Este raz dakujem :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia