Domáca údená klobása (fotorecept)
Autor receptu: enerrgizer
...musím povedať, že dobrá klobása vôbec nie je zlá :) a myslím, že receptov na klobásu nie
je málo, ale pridám aj ten svoj a samozrejme aj zopár dôležitých detailov, ktoré robia z
klobásy dobrú klobásu...
Postup
- ...všetky koreniny sú na 10 kg mäsa, časť mäsa môžete nahradiť divinou, prípadne hovädzím, na čierne mleté korenie som nezabudol, ja ho nedávam, ale vašej fantázii sa medze nekladú :)...
Mäso som zomlel, dôležité je, že bôčik na hrubšie (8mm) ako stehno (4mm), to preto, aby dostala klobása charakter :) ale hlavne štruktúru, zrnitosť.... najskôr som mäso premiešal s prelisovaným cesnakom a potom som do neho zapracoval všetky koreniny a vodu, tú preto, aby sa koreniny s mäsom lepšie previazali...
- ...celú zmes som niekoľkokrát dôkladne premiešal a dal odležať do chladu na pár hodín...
- ...pred plnením zmes necháme aspoň dve hodinky pri izbovej teplote, aby sa mäso trošku uvoľnilo. Bravčové črevá dôkladne prepláchneme a polhodinku ich necháme namočené v studenej vode s prelisovaným strúčikom cesnaku... naplnené klobásy popicháme ihlou, aby z nich vyšiel vzduch. Dôležité je, aby mali klobásy rovnakú dĺžku, jednoduchšie sa potom vešajú do udiarne. Údime na tvrdom dreve a musíme dať pozor, aby sme ich v udiarni neupiekli :) takže skôr na studenom dyme...
- ...vyúdenú klobásu je dobré nechať odležať a presušiť v studenej a dobre vetranej komore...a čo povedať na záver ? no predsa...dobrú chuť :)