Foto: pusta
Môj najlepší priateľ ma poprosil, aby som uvarila domácu kysnutú knedľu, ale s o žemľami. Vybrala som jeden zo svojich osvedčených receptov, vydarili sa, Zobraziť celý popisMôj najlepší priateľ ma poprosil, aby som uvarila domácu kysnutú knedľu, ale s o žemľami. Vybrala som jeden zo svojich osvedčených receptov, vydarili sa, boli ľahučké a nadýchané, veľmi mu chutili a dostala som od neho zaslúženú pochvalu. Len upresním, v tomto recepte sa opražené kocky pečiva pridávajú až do vykysnutého cesta, nie na začiatku, tým sa líši od iných receptov, preto som tento recept pridala - vyskúšajte takto - vrelo odporúčam!
porcie
príprava
na 100 °C
Suroviny
500 g |
|
15 g |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
350 - 370 ml |
|
1 ks |
|
4 ks = 200 g alebo rožky / svetlý toast/sandwich |
|
1 PL |
|
podľa potreby |
|
1 ČL do vody |
|
podľa potreby na potretie knedlí |
|
Postup
-
1
Mala som 2 dni starý toastový chlieb svetlý, pokrájala som ho najprv na prúžky,...
-
2
...potom na kocky.
-
3
Do hrnca som dala maslo,...
-
4
...ked sa rozpustilo a zohrialo, pridala som kocky z pečiva.
-
5
Opražila som ich na masle do zlatistej farby a nechala som ich úplne vychladnúť.
-
6
Preosiatu múku som dobre zmiešala so soľou a cukrom, do priehlbinky v strede som namrvila čerstvé droždie.
-
7
Zaliala som droždie asi 100 ml vlažného mlieka a nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.
-
8
Ked kvások vykysol, pridala som vajce...
-
9
...a zvyšným vlažným mliekom som zamiesila dôklane rukami hladké lesklé pružné mäkšie cesto , kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky - asi 20 minút. Prikryté čistou utierkou som cesto na teple nechala vykysnúť - asi 1 hodinu.
-
10
K vykysnutému cestu som pridala opražené kocky pečiva na masle a zapracovala som ich do cesta.
-
11
Cesto som dala na ľahko pomúčenú dosku, rozdelila som ho na polovicu, vytvarovala som 2 knedle a prikryté čistou utierkou som ich nechala ešte podkysnúť - asi 20 minút.
-
12
Do väčšieho nižšieho hrnca som dala osolenú vodu, priviedla do prudkého varu, vložila som obe knedle, trocha som ich nadvihla špachtľou, aby sa neprilepili a varila otvorené - asi 10 minút, potom som ich obrátila a...
-
13
...ďalej som ich varila už prikryté, asi 7 -8 minút. Počas varenia značne zväčšili svoj objem.
-
14
Pokrievku som po tejto dobe dala dole, do knedlí som pichla ostrou dlhou drevenou špajdľou a ked zostala čistá,...
-
15
...knedle som vybrala obracačkou na podnos, popichala som ich vidličkou,...
-
16
...aby sa odparili, počas toho som ich ešte raz otočila, aby sa odparili rovnomerne.
-
17
Potrela som ich slabou vrstvou oleja, aby neokorali na povrchu.
-
18
Pokrájala som ich na plátky, poliala výpekom z pečenej kačky a ešte horúce som ich podávala k upečenej kačke. Knedle sú veľmi jemnej chuti, ľahučké ako páperie, s veľkými okami s chrumkavými žemľovými kockami. Ospravedlňujem sa za nekvalitné fotky, fotila som mobilom a nemala som potrebné svetlo. dakujem za pochopenie. Recept som pridala najmä pre iný postup.
a + som ich prekryla výpekom z kačky.
aj taký recept mám.
tento postup je však práve iným sledom pridania opražených kociek žemle odlišný a veľmi sa mi osvedčil, opražené žemle sa pridávajú až do dobre vykysnutého cesta.:-)
recept som pridala práve pre iný postup.
nič sa nedeje, v pohode :-) neberiem to tak.
dakujem.
neberiem to ako kritiku, len ako tvoj spôsob.
však som to vysvetlila, nerozumiem, prečo by si sa už neozvala, ved som vonkoncom nič proti tebe nepovedala.
v tomto recepte sa varí tak, ako som uviedla.
ak varím obyčajnú kysnutú knedľu, vtedy ju neotáčam a varím pod pokrievkou presne tak, ako ty.
dakujem ti za milú pripomienku a radu.
budem rada, ak sa na to dáš a nech sa ti vydarí.
dakujem.
dakujem.
dakujem.
je to menej známa technológia prípravy, ale výsledok prekvapivo dobrý. mrzí ma, že mi nevyšli fotky tak, ako mali, nemala som dobré svetlo - ale to na ich nadýchanosti a kvalite nijako neuberá.
potom mi napíš, či si bol spokojný, poprosím aj keby si vložil foto :-)
dakujem.
mňa tiež zaujali tie opražené žemličky až na záver pridať ako aj iný postup varenia.
ak vyskúšaš, napíš mi, ako si bola spokojná.
dakujem za uloženie do kk a 5*****
tak ako to len ty dokážeš. :D :D :D
máme asi spoločnú "francúzsku výchovu" v istých veciach. :-)))
som rada, že nehľadíš na nekvalitné foto, ešte radšej, že poznáš kvalitu a nebrániš sa novým technológiám a postupom, ako mnohí iní, ale dokonca tento receptík odskúšaš - potom poprosím daj mi vedieť výsledok a poteší ma i krásne foto od teba.
dakujem ti za uznanie.
som rada, že sa tešíš :-)))
dakujem za uznanie i za 5*****.
mazľavá je len vtedy varená knedľa, ak ju prevaríš, z toho dôvodu sa aj otáča, hoci sa nemusí otáčať, ak varíš správny čas - neprevaríš, nebude mazľavá.
dakujem ti.
dakujem.
čo sa "francúzskej výchovy" týka, po mne by ani tanier nebolo treba umyť :D máš vynikajúcu pani svokru :-)
dakujem ti za pochvalu, úžasné hodnotenie i ocenenie 5*****
môj priateľ je šéfkuchár a novým postupom bol priam nadšený, veľmi pochválil. podotýkam, že ak by nebol recept výborný, nekompromisne by ma zotrel , mám pred ním veľký rešpekt a jeho kritiku si cením, pripomienky beriem. teraz nemal, práve naopak.
podotýkam, že by som si nikdy nepodarok nedovolila pridať.
ty si však jediný, ktorý recept aj odskúšal a prekvapivo rýchlo, objektívne zhodnotil - som rada, že sa ti vydaril a zachutil, že si s výsledkom spokojný a kvality tohto receptu osobne potvrdil :-)))
som naozaj veľmi zvedavá, aký bude výsledok parením - prosím, napíš mi.
dakujem ti za vyskúšanie, krásne a objektívne zhodnotenie.
Svoje pečivo (i kysnuté knedle) taky fotím, tak vím, že nafotit "dírky" je docela těžké :)))
Píšu ale proto, že by mě moc zajímalo - dobrá, beru to jako snad novou technologii, ale jaký má pro knedle přínos? V čem se liší od těch, kde se žemle zapracují do těsta ke konci mísení? JAK jsou tyhle knedle jiné? Toto jsem se nikde nedočetla.........ony se totiž ty žemličky do už vykynutého těsta zapracovávají opravdu hůř, takže nějaký význam, nějaké plus by tenhle postup mít měl.
V nadýchanosti, objemu, chuti, trvanlivosti a pracnosti to nebude, moje žemlové knedle jsou takové i se starým postupem.
Ja dávam tiež až do vykysnutého cesta, aj ked píšeš,
citujem @iva2111 : ony se totiž ty žemličky do už vykynutého těsta zapracovávají opravdu hůř,
@iva2111 to môžem s tebou len súhlasiť .
okrem toho, sa mi opražené kocky žemličiek pri tomto spôsobe ani trošička nedrobili - tiež pre mňa pozitívna skúsenosť.
doteraz som ich vždy robila aj ja tvojim spôsobom a prihliadnuc k tejto skúsenosti v tomto recepte je podľa môjho názoru práve tento opačný postup jednak iný a jednak nový, ak porovnám oba spôsoby.:-)))
v ostatnom je to tak ako píšeš.
dakujem za tvoj príspevok.
vážim si to od teba.
mozaikova štruktúra na reze mojej knedle je rovnaká ako u teba.
podrobnejšie som odpovedala už @iva2111 :-)
ja som skutočne zistila, že sa mi nerozdrobili opražené kocky žemličiek ani trošilinku nerozpadli a nebol to iba pocit.
tiež sa mi nezdalo zapracovanie opražených kociek žemličiek namáhavejšie, naopak ľahšie. nebol to iba pocit. :-)
robievala som predtým rovnako ako @iva2111 a teraz takto, takže ten rozdiel medzi oboma spôsobmi je pre mňa evidentný.
v ostatnom súhlasím s @iva2111 , ale v tomto nie.
iste, že je to vec skúsenosti a zaužívaného spôsobu. skúsila som iný, nový spôsob a som s ním spokojná. :-)
@jerica , však vyskúšaj aj tento spôsob, porovnaj a potom poprosím povedz mi, ako sa ti to vidí po vyskúšaní. budem len rada.
dakujem
je to vec názoru, to je tvoj názor, neberiem ti ho :-)
dakujem.
dakujem :-)
Prajem pekný spomienkový víkend pre všetkých čo čítajú recepty a ostatné príspevky na vareche :-)
to nič, v pohode :-)
jasne,že každý robí tak ako je zvyknutý a ako mu vyhovuje....nič proti tomu nemám.
dakujem ti a pekný spomienkový deň zo srdca prajem aj tebe @jerica
ja som túto knedľu robila už viackrát a vždy bola perfektná.
dala som presný rozpis ingrediencií, tá určuje i jej veľkosť - teda veľkosť knedle.
podrobne a presne som rozpísala celý postup, , robili ju už viacerí a nikomu neoslizla.
neviem akým právom sa o nej ty tak vyjadruješ, ked si ju sama podľa tohoto receptu nevyskúšala.
nikdy som žiadnu knedľu nevarila spôsobom, aký opisuješ ty. to sa môže stať iba tebe, nehodnotím tvoj spôsob a tvoje tajomstvá varenia, ktoré uvádzaš ty, ja to tak nerobím.
mne neoslizla nikdy ešte žiadna knedľa, podotýkam, že varená, receptov tu mám viac a s pozitívnymi ohlasmi, nikto sa za tie roky tu ešte nesťažoval.
ak ti môžem odporučiť, ty var svojim osvedčeným spôsobom a poprosím ťa vyjadruj sa láskavo v budúcnosti k receptu len vtedy, ak si ho ty osobne aj vyskúšala.:-)
dakujem ti.
dakujem.
pokiaľ viem, tekutiny idú ako prvé do pekárničky, nemáš ani v popise tvojej klasickej knedle...ked už o tých knedliach toľko vieš a varíš ich už 30 rr, budeš prekvapená, ale ja ti to verím a nespochybňujem :-)
prosím, to je tvoj spôsob, nie môj, tiež by som rada videla aj foto k tomu :-) nič v zlom.
ja sa na teba nehnevám, však sme si len vymenili skúsenosti a to nie je dôvod na hnev. či áno? z mojej strany iste nie :-)))))
len ťa poprosím, vyskúšaj aj ty môj spôsob a potom kritizuj, dakujem.
ja napriek tomu, že tvoj popis je bez fotky, určite ho veľmi rada vyskúšam :-)
dakujem ti za odpoved a ak máš niečo proti mne, napíš mi to radšej priamo a nie inde, ako si to už spravila. - dakujem.
slušní ľudia si slušne povedia.
prajem ti pekný deň a krásny adventný čas :-)
v ostatno s tebou absolútne súhlasím. :-)
a s tým mojim nickom vôbec nič si z toho nerob, nie som háklivá :D
ešte raz ti srdečne dakujem za veľmi konštruktívny príspevok.
prajem ti pekný večer :-)