Domáca kysnutá žemľová knedľa fotorecept

pusta - fotkapusta, 29. októbra 2013
Domáca kysnutá žemľová knedľa (fotorecept)
Foto: pusta

Môj najlepší priateľ ma poprosil, aby som uvarila domácu kysnutú knedľu, ale s o žemľami. Vybrala som jeden zo svojich osvedčených receptov, vydarili sa, Zobraziť celý popisMôj najlepší priateľ ma poprosil, aby som uvarila domácu kysnutú knedľu, ale s o žemľami. Vybrala som jeden zo svojich osvedčených receptov, vydarili sa, boli ľahučké a nadýchané, veľmi mu chutili a dostala som od neho zaslúženú pochvalu. Len upresním, v tomto recepte sa opražené kocky pečiva pridávajú až do vykysnutého cesta, nie na začiatku, tým sa líši od iných receptov, preto som tento recept pridala - vyskúšajte takto - vrelo odporúčam!

2 knedle
porcie
150 minút
príprava
17 - 18 minút
na 100 °C

Suroviny

500 g
15 g
1 ČL
1 ČL
350 - 370 ml
1 ks
4 ks = 200 g alebo rožky / svetlý toast/sandwich
1 PL
podľa potreby
1 ČL do vody
podľa potreby na potretie knedlí




Postup

  1. 1

    Mala som 2 dni starý toastový chlieb svetlý, pokrájala som ho najprv na prúžky,...

    Domáca kysnutá žemľová knedľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...potom na kocky.

    Domáca kysnutá žemľová knedľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do hrnca som dala maslo,...

    Domáca kysnutá žemľová knedľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...ked sa rozpustilo a zohrialo, pridala som kocky z pečiva.

    Domáca kysnutá žemľová knedľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Opražila som ich na masle do zlatistej farby a nechala som ich úplne vychladnúť.

    Domáca kysnutá žemľová knedľa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Preosiatu múku som dobre zmiešala so soľou a cukrom, do priehlbinky v strede som namrvila čerstvé droždie.

    Domáca kysnutá žemľová knedľa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zaliala som droždie asi 100 ml vlažného mlieka a nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.

    Domáca kysnutá žemľová knedľa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ked kvások vykysol, pridala som vajce...

    Domáca kysnutá žemľová knedľa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...a zvyšným vlažným mliekom som zamiesila dôklane rukami hladké lesklé pružné mäkšie cesto , kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky - asi 20 minút. Prikryté čistou utierkou som cesto na teple nechala vykysnúť - asi 1 hodinu.

    Domáca kysnutá žemľová knedľa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    K vykysnutému cestu som pridala opražené kocky pečiva na masle a zapracovala som ich do cesta.

    Domáca kysnutá žemľová knedľa (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Cesto som dala na ľahko pomúčenú dosku, rozdelila som ho na polovicu, vytvarovala som 2 knedle a prikryté čistou utierkou som ich nechala ešte podkysnúť - asi 20 minút.

    Domáca kysnutá žemľová knedľa (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Do väčšieho nižšieho hrnca som dala osolenú vodu, priviedla do prudkého varu, vložila som obe knedle, trocha som ich nadvihla špachtľou, aby sa neprilepili a varila otvorené - asi 10 minút, potom som ich obrátila a...

    Domáca kysnutá žemľová knedľa (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...ďalej som ich varila už prikryté, asi 7 -8 minút. Počas varenia značne zväčšili svoj objem.

    Domáca kysnutá žemľová knedľa (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pokrievku som po tejto dobe dala dole, do knedlí som pichla ostrou dlhou drevenou špajdľou a ked zostala čistá,...

    Domáca kysnutá žemľová knedľa (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...knedle som vybrala obracačkou na podnos, popichala som ich vidličkou,...

    Domáca kysnutá žemľová knedľa (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...aby sa odparili, počas toho som ich ešte raz otočila, aby sa odparili rovnomerne.

    Domáca kysnutá žemľová knedľa (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Potrela som ich slabou vrstvou oleja, aby neokorali na povrchu.

    Domáca kysnutá žemľová knedľa (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Pokrájala som ich na plátky, poliala výpekom z pečenej kačky a ešte horúce som ich podávala k upečenej kačke. Knedle sú veľmi jemnej chuti, ľahučké ako páperie, s veľkými okami s chrumkavými žemľovými kockami. Ospravedlňujem sa za nekvalitné fotky, fotila som mobilom a nemala som potrebné svetlo. dakujem za pochopenie. Recept som pridala najmä pre iný postup.

    Domáca kysnutá žemľová knedľa (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

izabella929
@pusta...sorry , nechcem kritizovať tvoju prácu...chcem ti iba poradiť...opražené kocky pečiva pridávam do cesta , ke´d je už poriadne vypracované, cesto sa musí s kockami pri kysnutí spojit...ja pri opekaní používam olej a pridávam ku kockám aj pokrájanú cibuľku...knedlíky sú veľmi chutné a majú mramorovú mozaiku...nemusíš to robiť podľa mňa, ja som iba chcela priateľsky poradiť, tak prosím odpusť, že som pridala taký dlhý komentár...
pusta
@margaretka28 , sú tam vidieť, aj ked uznávam, že nie ako na tvojej - fotila som mobilom a nemala som práve dobré svetlo, aké som potrebovala. :-(
a + som ich prekryla výpekom z kačky.
pusta
@izabellka929 , presne toto som čakala :-)
aj taký recept mám.
tento postup je však práve iným sledom pridania opražených kociek žemle odlišný a veľmi sa mi osvedčil, opražené žemle sa pridávajú až do dobre vykysnutého cesta.:-)
recept som pridala práve pre iný postup.
nič sa nedeje, v pohode :-) neberiem to tak.
dakujem.
izabella929
@pusta...prep áč, ja ťa nekritizujem...vopred som sa omluvila...)možno, keď sa varia vo vode, tak sa kocky spoja s cestom...neviem, ja knedle parím...už sa neozvem...
pusta
@izabellka929 , nemám čo prepáčiť :-)
neberiem to ako kritiku, len ako tvoj spôsob.
však som to vysvetlila, nerozumiem, prečo by si sa už neozvala, ved som vonkoncom nič proti tebe nepovedala.
mata3636
@pusta - ked budeš knedle hned variť prikryté a nebudeš ich otáčať, nebudeš ich mať také "škaredé" vráskavé. vyskúšaj nabudúce, ja tak varím knedle doma roky, 3 roky som denne varila v robote 100-150 knedlí, nikdy sme ich neotáčali a vždy boli pekné, hladké na povrchu
zolik
Presne takto ich vari aj moja mama len ich po otoceni neprikryva skridlou a po vybrati ich hned rozdeli cvernou na 1/2 aby sa rychlejsie odparili, su fantasticke. Do teraz som na kysnutu knedlu nenasla odvahu, ale "pri mojom vzdelani, postaveni a veku" by som uz asi mala. Kedze Tvoj postup je zdokumentovany naozaj krok po kroku asi sa na to dam. Dakujem!!
pusta
@mata3636 , nie sú to kvalitné fotografie, knedľa nebola vráskavá, to sa nakysnutím počas varenia vytvorili vo vnútri veľké oká, ktoré na povrchu imponujú ako akési diery.
v tomto recepte sa varí tak, ako som uviedla.
ak varím obyčajnú kysnutú knedľu, vtedy ju neotáčam a varím pod pokrievkou presne tak, ako ty.
dakujem ti za milú pripomienku a radu.
pusta
@zolik ,verím ti. vidíš a tu varím najprv otvorené a po otočení knedlí prikryté. áno, aj tak sa odparuje knedľa, ako to robí tvoja mama, prekrojí sa niťou na polovicu, aj krája niťou na plátky.
budem rada, ak sa na to dáš a nech sa ti vydarí.
dakujem.
pusta
@mata3636 , najbližšie budem variť tak, ako si mi poradila. :-)))))
dakujem.
joel
ja určite ju vyskušam, pretožeuž som skušal každy recept ale ani jeden nie je podľa mojej predstavy, ja totiž milujem knedle ale nemôžem natrafiť na taky recept ako by som chcel.
eviana
@pusta , prekvapilo ma, že knedľa je varená a pritom taká ľahučká, myslela som, že len tie na pare robené môžu byť takéto ako obláčik ľahučké, páči sa mi to, aj postup s pridaním opraženej žemle v závere, ukladám, vyskúšam a za nový postup Ti patrí odo mňa 5* :)
sracz
... nevidím dôvod, prečo by som nemal vyskúšať aj tento Tvoj technologický variant, milá @pusta tak, ako sa vyznala aj @eviana ! Aj ja som knedlíkový a rád ich jem, keď sa nikto nepozerá, bez príbora! To mám po mojom dedkovi Tatušovi, ... chytíš knedlíkový "krajec" jemne do ruky, vytrieš ním šikovne omáčku a ... poď ho do pusinky! Nikdy to ale nerobím v spoločnosti, nerobil som to pred mamkou a aj pri mojej lepšej 1/2 by som sa neodvážil takto reprezentovať moju "francúzsku" výchovu! -:)))))))
pusta
@emdy , nemyslím, žiadna žemľová knedľa nebude krásne hladká. hádam by si ju mohol aj vyskúšať, vložiť foto a potom sa vyjadriť.
dakujem.
pusta
@joel , budem veľmi rada, ak vyskúšaš, hádam tento recept bude podľa tvojej chuti a predstáv, hlavne, ak miluješ knedle. :-)))
je to menej známa technológia prípravy, ale výsledok prekvapivo dobrý. mrzí ma, že mi nevyšli fotky tak, ako mali, nemala som dobré svetlo - ale to na ich nadýchanosti a kvalite nijako neuberá.
potom mi napíš, či si bol spokojný, poprosím aj keby si vložil foto :-)
dakujem.
pusta
@eviana , hej , táto varená knedľa je ľahučká ako obláčik, tak ako píšeš a môj priateľ je šéfkuchár, ak by nebola kvalitná a nadýchaná, tvrdo a neúprosne by ma skritizoval, mám pred ním veľký rešpekt - a veľmi ma pochválil, novou technológiou prípravy bol priam nadšený.:-)))))
mňa tiež zaujali tie opražené žemličky až na záver pridať ako aj iný postup varenia.
ak vyskúšaš, napíš mi, ako si bola spokojná.
dakujem za uloženie do kk a 5*****
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, hned z rána si ma nádherne rozosmial :D
tak ako to len ty dokážeš. :D :D :D
máme asi spoločnú "francúzsku výchovu" v istých veciach. :-)))
som rada, že nehľadíš na nekvalitné foto, ešte radšej, že poznáš kvalitu a nebrániš sa novým technológiám a postupom, ako mnohí iní, ale dokonca tento receptík odskúšaš - potom poprosím daj mi vedieť výsledok a poteší ma i krásne foto od teba.
dakujem ti za uznanie.
hannah22
to stojí za vyskúšanie a ochutnanie.... 5*... teším sa :))
pusta
@hannah22 , to veru stojí za vyskúšanie a ochutnanie, tak ako píšeš.
som rada, že sa tešíš :-)))
dakujem za uznanie i za 5*****.
evanaaa
Pamätám sa, že aj mama opražila kocky pečiva, ale na masti, vraj je knedla potom ľahšia ( asi od masti.....?), ale ona vždy len parila, aj ja som tak skúšala, mne sa zdajú tie varené akoby trochu mazľavé, teraz ale nemám na mysli teba. A tiež kocky zapracovala do cesta, ja už knedle nerobím, tak nemôžem veľmi porovnávať. A ak, tak asi celozrnné......
tetuska
v našej rodine máme radi knedle varené aj parené, tie varené sú presne mazľavejšie, ale aj tak ich mám radšej...
joel
pusta odskušal som tu knedľu, som spokojný je nadýchaná a hlavne chutná po tej opráženej žemli, len skusim ešte nad parou ale ozaj nevidim chybu a ďakujem za radu
waocipa
milá @pusta excelentne spracovaný recept,obdivujem tvoju zručnosť ja sa moc nie kamarátim s kysnutím a keď chcem dat si dobru knedľu tak mi ju dopraje manželova mamina-a co do tej "francúzskej výchovy"tak aj ja ju použijem ale len keď som sama v spoločnosti by som sa nie opovážila-a za tuto skvelú knedľu máš 5*
pusta
@evannaaa , pravdu mala tvoja mamička :-) knedľa je potom skutočne ľaqhšia a oveľa. tto už je vec zvyku a chuti - niekto varí a niekto parí.
mazľavá je len vtedy varená knedľa, ak ju prevaríš, z toho dôvodu sa aj otáča, hoci sa nemusí otáčať, ak varíš správny čas - neprevaríš, nebude mazľavá.
dakujem ti.
pusta
@tetuska , varené sú mazľavé, len ak ich prevaríš, som rada, že ich máš radšej.
dakujem.
pusta
@waocipa , keby si vedela, ako ja som sa nekamarátila s kysnutým cestom, doma som sa len dozvedela, že do múky pridáš ivások, vajce, zamiesiš mliekom a necháš vykysnúť... priprela ma núdza a pred 4 rr som začala rovno domácim chlebom. o istý čas som to dostala do rúk, získala som cit a išla i do iných vecí..
čo sa "francúzskej výchovy" týka, po mne by ani tanier nebolo treba umyť :D máš vynikajúcu pani svokru :-)
dakujem ti za pochvalu, úžasné hodnotenie i ocenenie 5*****
pusta
milý@joel , vedela som, že na vareche takýto recept s touto technológiou nie je. ak pridáš niečo nové, nepoznané, obvykle sa stretneš s nepochopením, odmietnutím, neoprávnenou kritikou, dokonca i zhadzovaním, ako aj s komentármi úplne od veci a receptu. počítala som s tým...
môj priateľ je šéfkuchár a novým postupom bol priam nadšený, veľmi pochválil. podotýkam, že ak by nebol recept výborný, nekompromisne by ma zotrel , mám pred ním veľký rešpekt a jeho kritiku si cením, pripomienky beriem. teraz nemal, práve naopak.
podotýkam, že by som si nikdy nepodarok nedovolila pridať.
ty si však jediný, ktorý recept aj odskúšal a prekvapivo rýchlo, objektívne zhodnotil - som rada, že sa ti vydaril a zachutil, že si s výsledkom spokojný a kvality tohto receptu osobne potvrdil :-)))
som naozaj veľmi zvedavá, aký bude výsledok parením - prosím, napíš mi.
dakujem ti za vyskúšanie, krásne a objektívne zhodnotenie.
iva2111
Protože mě jakékoliv kynuté těsto zajímá, přečetla jsem si i tento recept......do knedlíků přidávám trochu oleje, připadá mi, že jsou opravdu lehčí, nevysychají tak brzo (známá pravda u všeho pečiva), prostě - jsou nějak lepší :-)
Svoje pečivo (i kysnuté knedle) taky fotím, tak vím, že nafotit "dírky" je docela těžké :)))

Píšu ale proto, že by mě moc zajímalo - dobrá, beru to jako snad novou technologii, ale jaký má pro knedle přínos? V čem se liší od těch, kde se žemle zapracují do těsta ke konci mísení? JAK jsou tyhle knedle jiné? Toto jsem se nikde nedočetla.........ony se totiž ty žemličky do už vykynutého těsta zapracovávají opravdu hůř, takže nějaký význam, nějaké plus by tenhle postup mít měl.
V nadýchanosti, objemu, chuti, trvanlivosti a pracnosti to nebude, moje žemlové knedle jsou takové i se starým postupem.
jerica
ked dovolíš @pusta odpoviem moju skúsenosť pre @iva2111 , je to len o pocitovo, že dávam opražené rožky do vykysnutého cesta, aby sa nerozdrobili , knedla by nemala takú mozaikovú štruktúru v reze:-) :-) varecha.pravda.sk/recepty/kysnuta-knedla-s-rozkami-fotore...

Ja dávam tiež až do vykysnutého cesta, aj ked píšeš,
citujem @iva2111 : ony se totiž ty žemličky do už vykynutého těsta zapracovávají opravdu hůř,
@iva2111 to môžem s tebou len súhlasiť .
pusta
@iva2111 , mne sa nezdalo, že by sa horšie zapracovávali žemličky do cesta na konci, než ked sa pridajú na začiatku, mne to vyšlo o niečo ľahšie - to je moja skúsenosť.
okrem toho, sa mi opražené kocky žemličiek pri tomto spôsobe ani trošička nedrobili - tiež pre mňa pozitívna skúsenosť.
doteraz som ich vždy robila aj ja tvojim spôsobom a prihliadnuc k tejto skúsenosti v tomto recepte je podľa môjho názoru práve tento opačný postup jednak iný a jednak nový, ak porovnám oba spôsoby.:-)))
v ostatnom je to tak ako píšeš.
dakujem za tvoj príspevok.
vážim si to od teba.
iva2111
@jerica - takže by se dalo říct, že přínos je jen v přesnější mozaice (nevím, jak jinak to napsat :-) .....možná by se tomu předešlo tím, kdyby se místo měkounkého, drobivého chleba použily kostky z 1-2 dny staré žemle (je mnohem pevnější) a, jak už jsem psala, přidat je v samém závěru vymíchávání těsta ;)
feromon
Tiez robim knedle, uz vela rokov. Oprazena zemla je super, ale podla mna je lepsie ju zapracovat do cesta pred kysnutim. Pretoze pri nedostatocnom zapracovani tie kusky na povrchu vo vode pri vareni osliznu, co je velmi nedobre. Ze boli nedostatocno zapracovane, vidno na fotkach. Kvalita fotiek na toto nema vplyv.
pusta
@jerica , pozrela som si pozorne tvoj recept. do tohoto kysnutého cesta netreba pridať prášok do pečiva, ty ho tam máš. ty knedle paríš, ja varím. teda robili sme obe odlišne.
mozaikova štruktúra na reze mojej knedle je rovnaká ako u teba.
podrobnejšie som odpovedala už @iva2111 :-)
ja som skutočne zistila, že sa mi nerozdrobili opražené kocky žemličiek ani trošilinku nerozpadli a nebol to iba pocit.
tiež sa mi nezdalo zapracovanie opražených kociek žemličiek namáhavejšie, naopak ľahšie. nebol to iba pocit. :-)
robievala som predtým rovnako ako @iva2111 a teraz takto, takže ten rozdiel medzi oboma spôsobmi je pre mňa evidentný.
v ostatnom súhlasím s @iva2111 , ale v tomto nie.
iste, že je to vec skúsenosti a zaužívaného spôsobu. skúsila som iný, nový spôsob a som s ním spokojná. :-)
@jerica , však vyskúšaj aj tento spôsob, porovnaj a potom poprosím povedz mi, ako sa ti to vidí po vyskúšaní. budem len rada.
dakujem
pusta
@feromon , nesúhlasím s tebou. je to určite nekvalitnou fotografiou. mne knedle a ani tie kúsky na povrchu vôbec neoslizli v žiadnom prípade. mala som pri tom prísneho kritika - profesionála a ver mi, že by mi nedaroval ani najmenšiu chybičku, je nekompromisný, nešetril by ma ani v najmenšom. naoipak bol týmto postupom priam nadšený.
je to vec názoru, to je tvoj názor, neberiem ti ho :-)
dakujem.
pusta
@tatrano čka, neuveríš, ale bola :D stačilo iba pozorne čítať...
dakujem :-)
jerica
@pusta prepáč mi , odpovedala som na dotaz @iva2111 , nechcem sa vyjadrovať k receptu, ja si robím tak ako som zvyknutá a tebe nič nebráni , aby si robila podľa seba, veď na tom nič nie je.

Prajem pekný spomienkový víkend pre všetkých čo čítajú recepty a ostatné príspevky na vareche :-)
pusta
@jerica , ty prepáč - myslela som, že to mne, no pomýlila som sa....:-)))
to nič, v pohode :-)
jasne,že každý robí tak ako je zvyknutý a ako mu vyhovuje....nič proti tomu nemám.
dakujem ti a pekný spomienkový deň zo srdca prajem aj tebe @jerica
eevapa
@pusta Roky varím knedlu ,naučila som sa nový recept vďaka domácej pekárni ,ale to ako ospevuješ fenomenalnosť tejto knedle sa mi vôbec nezdá,,,mama varievala žemlovu a nech ju robila akokoľvek ,nikdy nebola ina ako osliznuta ,žiadna chrumkava a ja neviem aka,,,ked sa knedla otočí zostava vlhka a osliznuta.Jedine knedla varena prikryta a bez obracania je na povrchu hutna bez známok odparenia,,,,Ono je to take tajomstvo,,,čas varenia závisí od velkosti Knedle a voda nesmie prudko vriet,,,,V tom je umenie uvarit knedlu vo vode a nie v obracaní a nadvíhaní knedle ,,,,knedla musí plávať,,,,žiadne padanie na dno,,,,to je potom trganec a nie knedla,,,
pusta
@eevapapa , neviem síce prečo sa ti to nezdá a neviem prečo knedľa tvojej mamy bola vždy osliznutá, to sa musíš spýtať jej.
ja som túto knedľu robila už viackrát a vždy bola perfektná.
dala som presný rozpis ingrediencií, tá určuje i jej veľkosť - teda veľkosť knedle.
podrobne a presne som rozpísala celý postup, , robili ju už viacerí a nikomu neoslizla.
neviem akým právom sa o nej ty tak vyjadruješ, ked si ju sama podľa tohoto receptu nevyskúšala.
nikdy som žiadnu knedľu nevarila spôsobom, aký opisuješ ty. to sa môže stať iba tebe, nehodnotím tvoj spôsob a tvoje tajomstvá varenia, ktoré uvádzaš ty, ja to tak nerobím.
mne neoslizla nikdy ešte žiadna knedľa, podotýkam, že varená, receptov tu mám viac a s pozitívnymi ohlasmi, nikto sa za tie roky tu ešte nesťažoval.
ak ti môžem odporučiť, ty var svojim osvedčeným spôsobom a poprosím ťa vyjadruj sa láskavo v budúcnosti k receptu len vtedy, ak si ho ty osobne aj vyskúšala.:-)
dakujem ti.
pusta
@eevapa , poprosím, pridaj recept tej svojej dokonalej knedle z pekárničky, pekárničku mám a rada vyskúšam tú tvoju.
dakujem.
eevapa
1kg polohrubej múky,6 dcl mlieka ,kocka droždia, 1 kopcova kavova lyžička soli, 1 vajíčko 1/2 polievkovej lyžice cukru ,2 polievkove lyžice oleja ,,postup je klasicky ,,,Do pekarne dám sol na to muku ,kvasok ,vajičko a olej,,,vykysnute cesto rozdelám na 4 pochniky ,nechám podkysnúť a varím 23 minut ...a to tajomstvo? skor ako hodím knedle do hrnca ,otočím ich tou stranou ,ktorou boli na doske smerom nahor,,,nikdy sa ti nestane ,že sa ti ponoria pod vodu a tým pádom budu nadýchane .Stalo sa mi to čo tebe ,že sa ponorili pod vodu a už bol povrch uplne iný,,a ospravedlnujem sa ,,,lebo naozaj za 30 rokov varenia ,2 krat do týždna o knedlach niečo viem,,,a varím aj kamoškam :-D
pusta
@eevapa , dakujem za napísanie tvojho spôsobu.ešte otázka - tekutinu - mlieko alebo vodu si do pekárničky k ostatnému nedala? ani ku klasickému spôsobu? a koľko? len 1 vajíčko len jedno na 1 kg múky? kocka droždia je v pohode.
pokiaľ viem, tekutiny idú ako prvé do pekárničky, nemáš ani v popise tvojej klasickej knedle...ked už o tých knedliach toľko vieš a varíš ich už 30 rr, budeš prekvapená, ale ja ti to verím a nespochybňujem :-)
prosím, to je tvoj spôsob, nie môj, tiež by som rada videla aj foto k tomu :-) nič v zlom.
ja sa na teba nehnevám, však sme si len vymenili skúsenosti a to nie je dôvod na hnev. či áno? z mojej strany iste nie :-)))))
len ťa poprosím, vyskúšaj aj ty môj spôsob a potom kritizuj, dakujem.
ja napriek tomu, že tvoj popis je bez fotky, určite ho veľmi rada vyskúšam :-)
dakujem ti za odpoved a ak máš niečo proti mne, napíš mi to radšej priamo a nie inde, ako si to už spravila. - dakujem.
slušní ľudia si slušne povedia.
prajem ti pekný deň a krásny adventný čas :-)
mata3636
@p úšťa, ak dovolis, napíšem ešte pár skúseností. Možno sa zídu aj @eevapa. Kocky žemle si oprazte 1-2 dni dopredu, oni ešte trocha obschnu a pri zapracovani do cesta sa nerozmrvia. Stačí ich pridať do cesta, keď sa všetka tekutina spojí s múkou, nemusí to byť až po vymieseni alebo vykysnuti cesta. Knedle pri vkladani do vody netreba prevracat spodnou stranou nahor, lebo ak je knedla dobre nakysnuta, nevadí, že sa celá namoci. Veď ona potom hneď vyskočí na hladinu a pekne si po nej bude plávať :-)
pusta
@mata3636 , to je úžasne dobrá rada opražiť kocky žemle 1- 2 dni dopredu, jasne obschnú a nerozmrvia sa - určite tvoju radu využijem a veľmi pekne ti za ňu dakujem :-)
v ostatno s tebou absolútne súhlasím. :-)
a s tým mojim nickom vôbec nič si z toho nerob, nie som háklivá :D
ešte raz ti srdečne dakujem za veľmi konštruktívny príspevok.
prajem ti pekný večer :-)
mata3636
Dnes som varila knedle, tak si dovolím pridať foto. Nie sú síce žemľové, ale to je jedno, ide o to, že chcem ukázať, ako vyzerá knedľa, keď sa počas varenia neotáča a varí sa celý čas prikrytá.









SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia