Domáca kysnutá žemľová knedľa (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Môj najlepší priateľ ma poprosil, aby som uvarila domácu kysnutú knedľu, ale s o žemľami. Vybrala som jeden zo svojich osvedčených receptov, vydarili sa, boli ľahučké a nadýchané, veľmi mu chutili a dostala som od neho zaslúženú pochvalu. Len upresním, v tomto recepte sa opražené kocky pečiva pridávajú až do vykysnutého cesta, nie na začiatku, tým sa líši od iných receptov, preto som tento recept pridala - vyskúšajte takto - vrelo odporúčam!

2 knedle
porcie
150 minút
príprava
17 - 18 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Mala som 2 dni starý toastový chlieb svetlý, pokrájala som ho najprv na prúžky,...
  2. ...potom na kocky.
  3. Do hrnca som dala maslo,...
  4. ...ked sa rozpustilo a zohrialo, pridala som kocky z pečiva.
  5. Opražila som ich na masle do zlatistej farby a nechala som ich úplne vychladnúť.
  6. Preosiatu múku som dobre zmiešala so soľou a cukrom, do priehlbinky v strede som namrvila čerstvé droždie.
  7. Zaliala som droždie asi 100 ml vlažného mlieka a nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.
  8. Ked kvások vykysol, pridala som vajce...
  9. ...a zvyšným vlažným mliekom som zamiesila dôklane rukami hladké lesklé pružné mäkšie cesto , kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky - asi 20 minút. Prikryté čistou utierkou som cesto na teple nechala vykysnúť - asi 1 hodinu.
  10. K vykysnutému cestu som pridala opražené kocky pečiva na masle a zapracovala som ich do cesta.
  11. Cesto som dala na ľahko pomúčenú dosku, rozdelila som ho na polovicu, vytvarovala som 2 knedle a prikryté čistou utierkou som ich nechala ešte podkysnúť - asi 20 minút.
  12. Do väčšieho nižšieho hrnca som dala osolenú vodu, priviedla do prudkého varu, vložila som obe knedle, trocha som ich nadvihla špachtľou, aby sa neprilepili a varila otvorené - asi 10 minút, potom som ich obrátila a...
  13. ...ďalej som ich varila už prikryté, asi 7 -8 minút. Počas varenia značne zväčšili svoj objem.
  14. Pokrievku som po tejto dobe dala dole, do knedlí som pichla ostrou dlhou drevenou špajdľou a ked zostala čistá,...
  15. ...knedle som vybrala obracačkou na podnos, popichala som ich vidličkou,...
  16. ...aby sa odparili, počas toho som ich ešte raz otočila, aby sa odparili rovnomerne.
  17. Potrela som ich slabou vrstvou oleja, aby neokorali na povrchu.
  18. Pokrájala som ich na plátky, poliala výpekom z pečenej kačky a ešte horúce som ich podávala k upečenej kačke. Knedle sú veľmi jemnej chuti, ľahučké ako páperie, s veľkými okami s chrumkavými žemľovými kockami. Ospravedlňujem sa za nekvalitné fotky, fotila som mobilom a nemala som potrebné svetlo. dakujem za pochopenie. Recept som pridala najmä pre iný postup.