Domáca kysnutá žemľová knedľa (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Môj najlepší priateľ ma poprosil, aby som uvarila domácu kysnutú knedľu, ale s o
žemľami.
Vybrala som jeden zo svojich osvedčených receptov, vydarili sa, boli ľahučké a
nadýchané,
veľmi mu chutili a dostala som od neho zaslúženú pochvalu.
Len upresním, v tomto recepte sa opražené kocky pečiva pridávajú až do vykysnutého
cesta, nie na začiatku, tým sa líši od iných receptov, preto som tento recept pridala -
vyskúšajte takto - vrelo odporúčam!
2 knedle porcie |
150 minút príprava |
17 - 18 minút na 100 °C |
Postup
- Mala som 2 dni starý toastový chlieb svetlý, pokrájala som ho najprv na prúžky,...
- ...potom na kocky.
- Do hrnca som dala maslo,...
- ...ked sa rozpustilo a zohrialo, pridala som kocky z pečiva.
- Opražila som ich na masle do zlatistej farby a nechala som ich úplne vychladnúť.
- Preosiatu múku som dobre zmiešala so soľou a cukrom, do priehlbinky v strede som namrvila čerstvé droždie.
- Zaliala som droždie asi 100 ml vlažného mlieka a nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.
- Ked kvások vykysol, pridala som vajce...
- ...a zvyšným vlažným mliekom som zamiesila dôklane rukami hladké lesklé pružné mäkšie cesto , kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky - asi 20 minút. Prikryté čistou utierkou som cesto na teple nechala vykysnúť - asi 1 hodinu.
- K vykysnutému cestu som pridala opražené kocky pečiva na masle a zapracovala som ich do cesta.
- Cesto som dala na ľahko pomúčenú dosku, rozdelila som ho na polovicu, vytvarovala som 2 knedle a prikryté čistou utierkou som ich nechala ešte podkysnúť - asi 20 minút.
- Do väčšieho nižšieho hrnca som dala osolenú vodu, priviedla do prudkého varu, vložila som obe knedle, trocha som ich nadvihla špachtľou, aby sa neprilepili a varila otvorené - asi 10 minút, potom som ich obrátila a...
- ...ďalej som ich varila už prikryté, asi 7 -8 minút. Počas varenia značne zväčšili svoj objem.
- Pokrievku som po tejto dobe dala dole, do knedlí som pichla ostrou dlhou drevenou špajdľou a ked zostala čistá,...
- ...knedle som vybrala obracačkou na podnos, popichala som ich vidličkou,...
- ...aby sa odparili, počas toho som ich ešte raz otočila, aby sa odparili rovnomerne.
- Potrela som ich slabou vrstvou oleja, aby neokorali na povrchu.
- Pokrájala som ich na plátky, poliala výpekom z pečenej kačky a ešte horúce som ich podávala k upečenej kačke.
Knedle sú veľmi jemnej chuti, ľahučké ako páperie, s veľkými okami s chrumkavými žemľovými kockami.
Ospravedlňujem sa za nekvalitné fotky, fotila som mobilom a nemala som potrebné svetlo.
dakujem za pochopenie.
Recept som pridala najmä pre iný postup.