Domáca kvasená kapusta

pusta - fotkapusta, 10. januára 2012
Domáca kvasená kapusta
Foto: pusta

Nie každý má možnosť ísť na trh a kúpiť si ju tam alebo naložiť do suda a držať ju v dobrej pivnici rodinného domu. Zobraziť celý popisNie každý má možnosť ísť na trh a kúpiť si ju tam alebo naložiť do suda a držať ju v dobrej pivnici rodinného domu. Pozrela som si niekoľko receptov na nete, jeden som si vybrala, trocha upravila a na Vianoce som otvorila prvý pohár vlastnej kapusty. Síce celý byt okamžite zasiahol ten známy "odor", ale kapusta bola super, taká ako má byť.

1 dávka
porcia
4 týždne minút
príprava

Suroviny

3500 g
1 PL/1 kg kapusty
2 PL/1
300 g/1 kg kapusty
na 1 pohár 0,7l
1 ks
6 guličiek
3 guličky
2 guličky




Postup

  1. 1

    Kapustu som pokrájala na tenké prúžky, ktoré som nasypala do veľkého vandlíka, presolila som ju, dobre premiešala aj s celou rascou a dobre som ju postláčala rukami. Niekde sa doteraz šliape alebo inak zaťažuje.(igelitový mech naplnený vodou, obalená tehla a pod./ Kto nechce krájať, ten si ju môže nastrúhať.

  2. 2

    Nechala som stáť 4 hodiny, aby skrehla a pustila šťavu. Pripravila som si zatiaľ poháre, použila som z kupovaných uhoriek od "efka", tie so šraubovacími viečkami.

  3. 3

    Na dno čistého umytého a suchého pohára som dala uvedené koreniny a dôkladne som natlačila odstátu kapustu skoro do plna a doliala šťavou z kapusty. Ak je šťavy málo, treba doplniť skoro až po okraj pohára prevarenou osolenou a vychladnutou vodou. Naplnené poháre som uzavrela viečkami, mala som šraubovacie, je to ľahšie. Väčšina receptov bola na Omnia viečka, ale nemusia byť práve tieto. Uzavreté poháre som dala na podnos a odložila na teplé miesto v kuchyni. Ked kapusta začne kvasiť, viečka sa vydujú, ale neskôr zase vtiahnu. Niečo šťavy môže vytiecť na podnos. Asi o 14 dní som poháre otvorila a skontrolovala som, či je dosť šťavy a veľmi nevyvrela. Pokiaľ jej bolo v niektorých pohároch málo,tak som doplnila vychladnutou slanou prevarenou vodou a znovu zaviečkovala. Po 4 týždňoch som poháre zvonka poutierala a odložila na tmavé chladné miesto.

  4. 4

    Obsah jedného pohára mám na jedno varenie pre nás. Kapusta je krásne chrumkavá a pekne biela. Vždy ked mi zvýši surová kapusta, ju pokrájam na prúžky, časť dám zmraziť a používam ako čerstvú a časť nechám skvasiť v pohároch. Už som robila od tej doby 2x, ide veľmi na odbyt u nás doma. Je dobré mať ju kedykoľvek po ruke. Môžem smelo povedať, že sa vyrovná tej kupovanej a niet nad pocit, že to je tá naša domáca. Má navyše tú výhodu, že nesmrdí po nej celý byt. Môže ju mať dnes aj gazdinka v meste a nemusí mať sud, či inú špeciálnu nádobu.

Diskusia k receptu

hviezdickaz
Ja by som tie pohare po dvoch tyzdnoch zbytocne neotvarala. Bala by som sa,ze by sa to pokazilo.Takuto,resp.podobnu kapustu sem davnejsie pridala Remcula,podla jej pridaneho receptu som ju robila a bola vynikajuca. Tie pohare maju fakt nieco do seba. Je to naozaj vyborny napad. :-)
amelie
@Pusta , tak na tento recept stopercentne upozorním dcéru, pred Vianocami bola nešťastná, že v Toulouse nemôže zohnať kyslú kapustu. Naozaj výborný nápad:-)
havino
@pusta toto je tak fantastická kapusta, že sa v sudku mam pocit nevyrovná, @amelie a aka je výborná, ja som ju robila podla @remcula a upozornila po roku na nu @sovka , keby jej nie,ani ja neviem o čo prichádzam, pretože mam natlačenú v sudku 30 L a tuto som urobila zo zvedavosti 16 pohárov, že si synovia poberu, no len ked mi treba na halušky, nechce sa mi babrať v sudku, poťahujem pohare a na rok, teda v tomto roku už len taku budem robiť,aj ked moj chlap ma rad zase kapustnicu, aj samotnu šťavu zo sudka popija,tak ak natlačime do sudka, tak o polovicu menej a ostatnu do poharov, je to aj rýchlo natlačene a menej bordelu,ako pri tlačeni
jarunka
Toto ma lakalo aj v jeseni, ale nenasla som odvahu. Na buduce ked bude lacnejsia kapusta.
kuchticka
@remkula dala najlepsi recept na domacu kvasenu kapustu. Vyskusalo ju uz plno varechacok a ja tiez. Je VYBORNA!!!
redakcia
Odpoveď od @pusta pre @kuchticka : "dakujem za tvoj názor, v podstate s tebou súhlasím. tiež som videla podobný recept v českej relácii Receptár.okrem toho si myslím, že každý jeden recept je výnimočný, najmä ak obsahuje chute a skúsenosti toho, kto ho vložil alebo dokonca odskúšal a pridal svoje poznatky.aj mne sa páčia recepty od remčuly, mnohé som aj varila a sú výborné,môžem iba zodpovedne potvrdiť."
abdul
Dajte do pohára aj nejaké jablko. U mňa jednoznačne Golden del.
kata50
Keď som v jeseni nakladala kapustu do súdka, skúsila som naložiť aj niekoľko sklíčok...podľa @remculy. Kapusta pekne vykysla a bola naozaj výborná. Ale som rada, že mám aj v súdku. Pri kapuste v sklíčkach, nebolo dosť kyslej šťavy ( jušky ), ktorá je veľmi dôležitá pri varení kyslých kapustových polievok. Takže, kto čo má rád - nech si vyberie. :-))
ewitka
@kata50 , úplne s tebou súhlasím. Tiež som v jeseni natlačila kapustu okrem súdka aj do 2 pohárov a moja skúsenosť je presne taká istá ako tvoja.
redakcia
Odpoveď od @pusta : @abdul ty si to uhádol, do jedného z pohárov s kapustou som dala práve jablko Golden delicius. ale pamätám sa z detstva, že záhoráci dávali iné jablko, tuším tomu hovorili plánky. to bola tá jablúčková kapusta. možno nám to niekto povie presne. apropos do jedného pohára som dala koreň chrenu. na skúšku, ale ešte som neotvorila.
jegor
No chren sa dava aby kysla kapusta bola tvrdšia a chut je ozaj lepšia
kuchticka
Chren je vynikajuci a kto ma, doporucujem dat do kapusty. Nasi doma to robili stale a okrem chrenu tiez tie jablcka. Nebolo nad lepsiu kapustu.!!!
medovnicek
ja už inak kapustu ani nenakladám, recept mám uložený na MMB - myslím si, že je s tvojim veľmi podobný, preto môžem takéto kvasenie kapusty len a len odporúčať
medovnicek
musím sa vyjadriť ako pravá záhoráčka aj k záhoráckemu výrazu - u nás je to jabúčko, nie jablúčko a jeho pridávanie do kvasenej kapusty je u nás tradícia
zvoncek
škoda, že u Záhorakú sa tradícia pridávania jabúček už nedrží, aspoň na Miletičke, predávajúci ze Stupavy nikdy jabúčko v kapuste nemajú.
Za mladi, tak na trhu som si pýtala vždy tie jabúčka,
ono to bolo vynikajúce v o vianočnej kapustnici, so sestrou a bratmi
sme vždy hľadali, kemu se to jabúčko na tanier dostalo.
svonka
Velmi dakujem za uzasne recepty, urcite vyskusam! Ale pri tejto kapuste ma napadlo, ze sa nepise, co s cibulou. Asi je to hlupa otazka, ale ja som naizaj este nikdy kapustu doma nekvasila - vzdy sme ju mali od susedov, co mali v pivnici velky sud, alebo z obchodu... teraz som v zahranici a tu sa taka dobra ako doma neda zohnat, tak by som si rada vyskusala ju po domacky ju urobit. Tipujem, ze tu cibulu asi treba nakrajanu s kapustou nechat tie styri hodiny? Dakujem! :)
kakaova
Keďže toho roku sme asi kúpili zlú (asi letnú ) kapustu a všetko sme museli vyhodiť (ťahala sa ako s prepáčením sopeľ) , tak toto mi príde vhod a skúsim ešte urobiť ;-) . Ďakujem
lenka6591
Dobrý deň, prelúskavam sa receptami o nakladaní kapusty, nakoľko aj ja túžim po vlastnej vianočnej kapustnici bez chémie. Nakoľko bývam v paneláku nemám problém nechať poháre v teple až do vykvasenie, ale potom mám problém, všade je izbová teplota, ešte aj v pivniciach, nakoľko ide tade potrubie. Prosím poradte ako to riešiť.
pusta
@lenka6591 , tiež bývam v paneláku, v špajzi priamo sa nekúri, ale je aj tam potrubie a vydržala kapusta v pohode dva roky. ak máš však obavy, daj do chladničky hotovú zaviečkovanú kapustu.
marcelmi
Kapusta kvasila v poharoch 2tyzdne a v poharoch je malo štavy alebo bez štavy v niektorych poharoch je kapusta trosku tmavsia( doteraz co sme robyli stale nam kysla kapusta podla toho receptu vysla)mozem teraz doliat do poharov prevarenu vodu a zavičkovat.prosim poradte
xanadu1955
ahoj@lenka6591ja bývam tiež v paneláku a tlačím kapustu do súdku ale aj do fliaš a nemám problémy v držaním aj keď v paneláku je teplo niektorí držia v pivnici ale aj tam je teplo lebo sú zateplené ja držím priamo v byte, nemám ani špajzu, máme obrovské wc znie to možno divne ale mám tam múrikom oddelené miesto a za ním súdok, ktorý je prikrytý, je to v podstate najchladnejšie miesto v byte lebo sa tam nekúri a je tam odvetranie šachtou. Iné miesto kde b som držala kapustu nemám k dispozícii a kupovaná mi nechutí, možno niektorí nad tým ohŕňajú nos ale viem o pomerne dosť ľuďoch v paneláku, ktorí držia kapustu tak ako ja, možno som ti poradila možno nie
ivan14
Taky si připíšu svůj recept: můj zesnulý tchán mi poradil množství pouhé 1 (JEDNO!) % soli na množství zelí, a kmínu tolik, aby to v misce bylo přiměřeně kropenaté. K zelí jsme krouhali dosti cibule a při natlačování do soudku (nebo nyní okurkové sklenice) přidávali celé malé cibulky (zkvašené cibulky já strašně rád :-)). Zelí kvasilo asi 14 dní v koupelně pod umyvadlem, v teple. Pak šlo do sklepa, ve kterém bylo cca 10 st. Jen se muselo dávat pozor na množství vody, pokud ubyla, zelí hnědlo a v horším případě plesnivělo. A pokud jsme došli k závěru, že už ho déle nelze udržet, tak rozdělit na porce a dát do mraznice. Je jako čerstvé a krájí se snadno zubatým nožem, pokud chcete menší dávku.
Apropos: jablka jsme nepřidávali, ani nic jiného, kromě té cibule. Ale dočetl jsem se, že na Moravě někdy přidávali malé zimní hrušky vcelku. Prý se o ně děti praly. Zkusil bych, ale ještě jsem v okolí nenašel tu správnou zimní hrušku.
strucik
Perfektný recept, domáca kyslá kapusta je samozrejme najlepšia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia