Domáca kvasená kapusta

Autor receptu: pusta

Nie každý má možnosť ísť na trh a kúpiť si ju tam alebo naložiť do suda a držať ju v dobrej pivnici rodinného domu. Pozrela som si niekoľko receptov na nete, jeden som si vybrala, trocha upravila a na Vianoce som otvorila prvý pohár vlastnej kapusty. Síce celý byt okamžite zasiahol ten známy "odor", ale kapusta bola super, taká ako má byť.

1 dávka
porcia
4 týždne minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Kapustu som pokrájala na tenké prúžky, ktoré som nasypala do veľkého vandlíka, presolila som ju, dobre premiešala aj s celou rascou a dobre som ju postláčala rukami. Niekde sa doteraz šliape alebo inak zaťažuje.(igelitový mech naplnený vodou, obalená tehla a pod./ Kto nechce krájať, ten si ju môže nastrúhať.
  2. Nechala som stáť 4 hodiny, aby skrehla a pustila šťavu. Pripravila som si zatiaľ poháre, použila som z kupovaných uhoriek od "efka", tie so šraubovacími viečkami.
  3. Na dno čistého umytého a suchého pohára som dala uvedené koreniny a dôkladne som natlačila odstátu kapustu skoro do plna a doliala šťavou z kapusty. Ak je šťavy málo, treba doplniť skoro až po okraj pohára prevarenou osolenou a vychladnutou vodou. Naplnené poháre som uzavrela viečkami, mala som šraubovacie, je to ľahšie. Väčšina receptov bola na Omnia viečka, ale nemusia byť práve tieto. Uzavreté poháre som dala na podnos a odložila na teplé miesto v kuchyni. Ked kapusta začne kvasiť, viečka sa vydujú, ale neskôr zase vtiahnu. Niečo šťavy môže vytiecť na podnos. Asi o 14 dní som poháre otvorila a skontrolovala som, či je dosť šťavy a veľmi nevyvrela. Pokiaľ jej bolo v niektorých pohároch málo,tak som doplnila vychladnutou slanou prevarenou vodou a znovu zaviečkovala. Po 4 týždňoch som poháre zvonka poutierala a odložila na tmavé chladné miesto.
  4. Obsah jedného pohára mám na jedno varenie pre nás. Kapusta je krásne chrumkavá a pekne biela. Vždy ked mi zvýši surová kapusta, ju pokrájam na prúžky, časť dám zmraziť a používam ako čerstvú a časť nechám skvasiť v pohároch. Už som robila od tej doby 2x, ide veľmi na odbyt u nás doma. Je dobré mať ju kedykoľvek po ruke. Môžem smelo povedať, že sa vyrovná tej kupovanej a niet nad pocit, že to je tá naša domáca. Má navyše tú výhodu, že nesmrdí po nej celý byt. Môže ju mať dnes aj gazdinka v meste a nemusí mať sud, či inú špeciálnu nádobu.