Dobré kysnuté cesto

kucharka100 - fotkakucharka100, 27. júna 2012

Tento recept na cesto mám dlho a ak pečiem sladké či buchty, záviny, koláče na plech s ovocím alebo aj bábovku je univerzálne. Zobraziť celý popisTento recept na cesto mám dlho a ak pečiem sladké či buchty, záviny, koláče na plech s ovocím alebo aj bábovku je univerzálne. Výborne chutí, vonia tak skúste použiť aj vy....hlavne mladé gazdinky.

60 minút
príprava

Suroviny

1  kg miešaná
1  KL
150  g
100  g
1/2  deci
3  ks
50  g
1  ks
5 - 7  dl vlažné
z 1/2  citróna




Postup

  1. 1

    Miešaná múka je zmes polohrubej a hladkej v pomere 1 : 1 Túto nasypeme do misky, osolíme, pridáme vanilkový cukor, citrónovú kôru, kryštálový cukor. Premiešame. Urobíme jamku a pridáme žĺtky a vykysnutý kvások. Opatrne prilejeme olej, rozpustené maslo a spolu s vlažným mliekom vypracujeme cesto. Necháme vykysnúť. Hustotu cesta si riadime sami, podľa toho, či ideme robiť záviny, vtedy dáme mliečka o trošku menej a ak koláče na plech s ovocím, napríklad marhuľami, čerešnami...atď cesto môže byť troška voľnejšie.

  2. 2

    Prajem vám milé mladé varecháčky ale aj varecháči, aby sa vám cesto darilo a už teraz môžete kúzliť samé dobroty. Prajem vám veľa zdaru a príjemné pečenie.

Diskusia k receptu

lilienocka
Prave premyslam na tym, aky je opak mladej gazdinky... ? No predsa- SKUSENA:-))) Dik za recept, tiez ho robim velmi podobne a osvedcil sa mi.
Prajem krasne prazdninove pecenie!
radulienka
Mám rada veci z kysnutého cesta, ale nerada to miesim rukami, mám však pekárničku, čo to za mňa vymiesi a takže ukladám a vyskúšam, díky za recept...
helca103
u nás sa kysnuté cesto robí často a na všetky spôsoby, v sobotu vyskúšam tvoj
marianne69
do kysnutého dávam poväčšinou masť,ale aj s maslom taktiež výborné,uložím si ho,kysnuté u nás majú radi,vďaka
marika21
Rada vyskúšam aj iné cesto. Na ktoré natrafím, založím si, príležitostne pečiem. Kysnuté rada robím, aj nám chutia koláče, záviny...
alexandra11
Krásne mäkkučké buchty sa mi podarili a to som ich robila prvý krát....len som mala cesto asi tenké tak mi popraskali




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia