Dobré kysnuté cesto

Autor receptu: kucharka100

Tento recept na cesto mám dlho a ak pečiem sladké či buchty, záviny, koláče na plech s ovocím alebo aj bábovku je univerzálne. Výborne chutí, vonia tak skúste použiť aj vy....hlavne mladé gazdinky.

60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Miešaná múka je zmes polohrubej a hladkej v pomere 1 : 1 Túto nasypeme do misky, osolíme, pridáme vanilkový cukor, citrónovú kôru, kryštálový cukor. Premiešame. Urobíme jamku a pridáme žĺtky a vykysnutý kvások. Opatrne prilejeme olej, rozpustené maslo a spolu s vlažným mliekom vypracujeme cesto. Necháme vykysnúť. Hustotu cesta si riadime sami, podľa toho, či ideme robiť záviny, vtedy dáme mliečka o trošku menej a ak koláče na plech s ovocím, napríklad marhuľami, čerešnami...atď cesto môže byť troška voľnejšie.
  2. Prajem vám milé mladé varecháčky ale aj varecháči, aby sa vám cesto darilo a už teraz môžete kúzliť samé dobroty. Prajem vám veľa zdaru a príjemné pečenie.