Dobrá gulášová alebo držková polievka - sáčkovo domáca

ochino - bez fotkyochino, 27. júla 2014
Dobrá gulášová alebo držková polievka - sáčkovo domáca
Foto: ochino

Tento recept vznikol asi pred 25 rokmi,keď manželka išla do práce a ocino začínal variť... akože po chlapsky-rýchlo jednoducho aby sa z toho dalo aj najesť... Keďže za toľké roky to má doma úspech,všetkým to chutí a rýchlo sa to minie... a nikde na vareche som niečo podobné nevidel,iba názvy ako falošný guláš,čo ma inak rozčuluje- takže tento nie je falošný,ale rýchly,jednoduchý a dobrý-rokmi odskúšaný...

5-10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 sáčok na 0,75 l (alebo dršková)
5 - 7 ks
1 - 2 ks
5 - 10 cm
1 - 2 cm
1 - 2 cm (nemusí byť)
1/2 - 1 dcl / 1 PL (alebo bravč. masť)
1 - 2 dcl (najlepšie Snico môže byť aj ostrý)
2,5 l (na zemiaky)
2 čl (na zemiaky)
1 ks (nemusí byť)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    očistíme si zemiaky a nakrájame ich na malé kúsky /kocky/ dáme cca do 1/2 hrnca vody a zemiaky , soľ a dáme variť

    Dobrá gulášová alebo držková polievka - sáčkovo domáca - obrázok 1
  2. 2

    keď bude voda trochu vlažná-ani studená ani horúca,vsypeme do hrnca sáčok gulášovej polievky -vtedy nezhrčkavie a môžeme ho aj vypláchnuť vodou aby nevyšlo nič nazmar ja som už vyskúšal polievky od rôznych výrobcov,treba nájsť tú svoju chuť...

  3. 3

    na panvici si zatiaľ pripravíme dôležitú prísadu-na trochu oleja alebo bravčovej masti dáme pokrájanú cibuľku a klobásku a prípadne aj suchú alebo aj kúsok mäkkej salámy a môžeme to spolu trochu podusiť-cca 5 min

    Dobrá gulášová alebo držková polievka - sáčkovo domáca - obrázok 3
  4. 4

    asi po 5 min. pridáme na panvicu aj kečup / to je hlavná zložka!/ a zamiešame a dusíme zakryté pod pokrievkou ešte cca 5-7 min

    Dobrá gulášová alebo držková polievka - sáčkovo domáca - obrázok 4
  5. 5

    pri dusení tejto hlavnej príchute ju občas premiešame-drevenou vareškou /preto sa ten recept aj tu -na varechu hodí.../ Inak presne túto zmes používam aj na špagety,nakoľko kupovaná zmes- mortadella niektorým u nás moc nechutí.../ Vtedy dám viacej kečupu a aj trochu vody-aby toho bolo viac...

    Dobrá gulášová alebo držková polievka - sáčkovo domáca - obrázok 5
  6. 6

    keď je táto zmes dobre podusená pridáme ju do polievky, zamiešame a varíme spolu ešte cca 15 min- do zmäknutia zemiakov,vtedy môžeme aj príp,dochutiť-soľ,a prípadne tam pridať aj jednu ostrejšiu papričku /podľa chuti/ ja som to dával do tej drškovej.

    Dobrá gulášová alebo držková polievka - sáčkovo domáca - obrázok 6
  7. 7

    -hodí sa k tomu samozrejme dobré pečivo alebo aj domáci chlieb, a na pitie už podľa chuti-napr. dobré pivko, alebo kofola... Prajem všetkým Dobrú chuť!

  8. 8

    Doplním ešte obrázok ingrediencií ktoré som raz dával do držkovej polievky Vždy je to také jednoduché chlapské riešenie -čo je práve v chladničke... z tej klobásy asi len 10cm a zo salámy 2 kolieska a 1ks pikantéria...

    Dobrá gulášová alebo držková polievka - sáčkovo domáca - obrázok 8
Recept je zaradený do kategórií:
Polievky, Lacné jedlá, Varené

Diskusia k receptu

terinka55
@eraserhead , uvaril to, čo sa bežne v bežných domácnostiach varilo! V tej Tvojej, či už bývalej alebo terajšej, bol vždy losos, kaviár, steak, či nebodaj prepeličie vajcia? Mať tak možnosť nahliadnuť, tak by asi jeden údivom išiel do kolien, ale zdesením... Trošku tolerancie a pozametať pred vlastným prahom a aj všetci tí hviezdičujúci túto polievku, ďakujem.
megdesign
@terinka nechapem co rypes.... @eraserhead sa nevyjadril ani negativne, ani pozitivne.... Evidentne si kazdy zoberie z komentu to, co jemu vyhovuje. Chod radsej pani @p hladit ego... ;)

Polievka klasika, namiesto sackovej gulasky si viem predstavit gulasove korenie /ta sackova polievka ma ako nahrazku masa take male, akoze masove, hov*enka - to ja moc nemusim ;)/
terinka55
@megdesign , to nie je rýpanie, iba konštatovanie... Za svoje narážky mi môžeš vieš čo... P.S. Aj tebe by som pohladkala, keby bolo za čo alebo kvôli čomu!
kukulienka71
tiež poznám domácnosti, kde sa varí takto a podobne a veľmi im tak chutí, ale nezovšeobecňovala by som to na slovenskú kuchyňu. Tá je našťastie dosť rozmanitá už aj vplyvom nových trendov, svetoznámych kuchárov a možností viac cestovať.
veronika353
Takovou polévku jsme vařili na stanovačkách asi před sto lety,ach,kdeže loňské sněhy jsou! (nejlepší byla z kotlíku nad ohněm a když se tam ještě přidal hřib,který jsme v lese našli,tak to byla paráda a úplně vúbec nás netrápilo,jestli je to zdravé nebo ne)
radost
netreba robiť drámu z dnešných poznatkov-čo je a nie je zdravé..lebo=zajtra bude všetko ináč..
ľudia v mojom okolí-žijúci s vysokým číslom veku-neriešili ani neriešia jedlo dľa dnešného pohľadu vhodnosti pre zdravie..
všímam si to..
hlavne treba si ľuľkať radosť..radosť aj z jedla..radosť robí v tele zázraky..
želám veselý deň
používateľ nemá avatar
123
123
prepáč "radosť" - dopĺňam : dnešné poznatky? stále je to o tom, kto robí platí reklamu...Be-bé keksy sú zdravé?... pite mlieko, je zdravé....-potom nie je zdravé... bravčová masť?-niekedy to bola super katastrofa a dnes odporúčaná/a podľa mňa vôbec najlepšia-kam sa hrabú všetky tie margaríny bez cholesterolu/... naši rodičia, starí rodičia odrastení na tzv. nezdravých potravinách sa dožívajú úctyhodného veku... jednoducho všetkého s mierou...
ochino
Ďakujem falipy za komentár.
Nechápem prečo sa niektorí diskutujúci hádajú o slovenskej kuchyni...
Celý vtip tohto receptu je, že ja tam dosť veľa zemiakov,aby sa bolo z čoho najesť,ale výbornú chuť tomu robí práve to dusenie cibulky,klobásky,alebo nejakej kvalitnej suchej salámy-s kečupom
Táto dusená zmes má špecifickú chuť,takže tam necítiť kečup,to je spojené s cibuľkou a údeným...táto zmes sa dá použiť aj na iné účely
ako som už písal-na špagety...samozrejme dá sa tam pridať aj mäso,
napr. ak zvýšilo dusené na malé kocky,alebo aj zvyšok normálneho gulášu z mrazničky,ap. Toto je základný-jednoduchý recept,ako hovorím rokmi odskúšaný - to treba len osobne vyskúšať-každý máme iné chute.../výborná je aj tá držková na takýto spôsob s pikantnou papričkou/- ešte raz zdravím všetkých
používateľ nemá avatar
asu
asu
Tvoj recept vo mne vyvolal nostalgické spomienky na časy, keď som na vysokoškolskom internáte vyváral podonbé špeciality, recepty na ktoré by tu dnes iste vyvolali búrlivé diskusie...... Ak je chlap prinútený variť a nemá kam uhnúť, naučí sa to. Dokonca niektorý ako napr.ja si to aj obľúbi.
Nevidím dôvod na ohrňanie nosom nad čímkoľvek, čo niekomu chutí.
daguska
Aj my sme vyvárali takéto speciality.Ci na internáte,stanovacke,alebo aj ako rýchlovecku na veceru,ked nebolo casu (a casto i peñazenka zývala prázdnotou).Velmi rada na tie casy spomínam.Hoci dnes nevarievam polotovary,rada by som si za tanier dala.
zdenka1009
A my dodnes si na chalupe vyvárame tieto sáčkové polievky, či už držkovú alebo gulášovú... manžel varí na slaninke, prihodí papriku,paradajku, cesnak a voní celá chalupa...veru aj susedom chutí a neodolajú..:-)
ochino
Ďakujem za všetky komentáre
Ináč som dosť dlho váhal či tento recept dať na varechu,lebo je jasné
že to nie je žiadne veľdielo,ale prevládlo to,že doma to roky všetkým chutí,dokonca aj manželke a svokre,a navyše jeden môj syn čo hocičo
nezje,ešte aj chudé mäso rozpitvá ako skalpelom,tak aj tomu to chutí
lebo to čo sa tam pridáva je dusené a dáva tomu tú chutnosť-ale to je už vec odvahy vyskúšať to...
babidka
@ochino , ked ti to chuti , tak sa nedaj vyviest z miery :-)Ja to beriem takt , ze je to tvoj oblubeny rodinny recept a chcel si sa s nim podelit . Som presvedcena , ze sa najdu ludia ktorym si sa trafil do chuti - napriek tomu , ze to naozaj nie je "haute cuisine" /fr.vysoka kuchyna/. No a co ?
caterina
gulasovu milujem. kludne by som si tejto nechala nalozit za dobry tanier. Sa mi paci (v uvodzovkach) ako niekto, kto Slovakov nenazve inac ako OVCANIA (ze @eraserhead ) ma zasadnu potrebu sa vyjadrovat k receptom, ktore neobsahuju tie najdrahsie suroviny. Zrejme si profesionalny kuchar, neviem, nezaujima ma to. Ale ver mi, ze su tu ludia, ktori maju ovela vyssie ciele a zaujmy ako michelinske hviezdy!
2010
@caterina ,? jaj Vegeta take nepouzivame ... a tu hla recept dna pol litra glutamatu, jasne ze chuti super 5*
1x frezia
mirop
ja si myslim, ze snad kazdy si v zivote uvaril sackovu a pripadne niecim vylepsil. Ako deti sme si sackovu varili v lese v kotliku, pridali zemiaky a huby a nebolo lepsieho jedla, ked sme sa prestahovali do novokupeneho holobytu a jedine spojenie s teplym jedlo bola rychlovarna konvica, tak aj cinska polievka za par korun chutila, no na vareche by som to neprezentoval
caterina
@mirop...a preco nie? toto je amaterska stranka o vareni, nech si kazdy pridava co chce. Je to vsetko o tolerancii. Kazdy si moze vybrat co sa mu paci, a arogantne kriticke komentare k receptom obycajnych ludi, ktori prispievaju s tym najlepsim vedomim sem fakt nepatria.
mesiar50
@ochino
Tvoj recept vo mne tiez vyvolal pekne nostalgicke spomienky na moju mladost.Uz specialne som myslel na stanovacky v povodi rieky Ipla a dokonca aj na Balatone v Madarsku.Ked sa nam uz hlavne suroviny na obzivu mynuli,taketo polievky prisli vzdy vhod.No a tvoje jedlo je iste chutne,kedze sa paci aj varechacom a posunuli ho na 1 miesto v top receptoch na dnesny den.Zelam ti vsetko dobre.
radulienka
Jasné, jednoho dňa sa aj tak vrátime k našim starým jedlám z detstva, tie nám nevadili, nemali sme žiadne alergie ani intolerancie na žiadne jedlo, varilo sa, čo bolo a ľudia boli najedení. Dávam 5* za recept a i keď som to už dávno nejedla, spravím podľa teba polievočku, už sa na ňu teším, aj keď len z nostalgie...
ochino
Ešte raz ďakujem za všetky komentáre,som rád že to vyvolalo aj nostalgické spomienky o varení na internáte,v lese,záhradke apod.
Asi každý urobil sáčkovú polievku a niečím ju vylepšil,ale táto je predsa
iná-nie je ako všetky tie čo spomínate,lebo sa nerobí v jednom hrnci
keby to čo je na panvici sa dalo do hrnca uvariť,nebolo by to ono-je rozdiel ak niečo varíme a dusíme-a celá finta spočíva v tom,že kým sa normálne zemiaky s príchuťou varia,cca 30min,tak zatiaľ sa to na panvici dusí-zakryté pod pokrievkou cca10min a dôležité je,že treba vybrať kvalitnú klobásu,alebo kvalitnú údenú salámu,ktorá vonia
po údení,napr.loveckú,malokarpatskú,nitran,alebo z Lidla Herkules,
ale stačí samotná kvalitná údená najlepšie domáca klobása- a z nej pri dusení na cibulke s kečupom prejde to údené do tej zmesi,čo sa potom pridá celé do polievky a keby to aj niekto nezjedol v polievke tie kúsky klobásky,to nevadí,lebo celé zemiaky a polievka majú z toho
inú-dobrú chuť-takže celé to ani nie je o sáčku a zdraví,lacnosti,ale o špecifickej chuti toho duseného a potom celej polievky,len netreba
dať na panvicu veľa oleja,lebo to zase trochu zmení chuť,trochu to
ten kečup sekne-ale až tak to nevadí. Podstata nie je teda v sáčku,ale na panvici.Ale ako som už povedal,pridal som tento recept,lebo je to doma dlhé roky v kurze...
Robím ešte jednu polievku,ktorú možno niekedy nabudúce pridám, nie je zo sáčku, niečo iné- a opačne spojil som kvôli jednoduchosti to čo sa robilo zvlášť na panvici do jedného hrnca a tiež je veľmi dobrá- ale až nabudúce...
1x abul
2010
@caterina koho som urazil ze som dal 5* ? @mariamka opytaj sa redakcie preco vymazali moj prispevok preco opat varim s glutamatom? nebolo to porno ani som nikoho z Varechy ci slovenskeho politika neurazal :-)
boxik
Priznám sa otvoril som tento recept len preto lebo som bol zvedavý na reakcie Michelinských kuchárov čo nič iné nerobia iba sedia v kuchyni a varia špičkové jedlá a do takýchto receptov spravidla strieľajú tie najväčšie kalibre.To že sa tu nájde jeden obyčajný človek čo možno chodí do roboty a potrebuje navariť niečo čo nevyžaduje veľa času možno iba kvitovať a možno jeho jednoduché vylepšenia obyčajnej sáčkovej gulášovky niekomu prídu vhod, takže prečo hneď odsudzujete.Len tak mimochodom aj si občas dám polievku zo sáčku a donkonca mi chutia.Len tak mimochodom pre tých čo pri čítaní slova glutaman odpadávajú , doteraz nikto nedokázal jeho škodlivosť a číňanom dokonca prospieva, už ich je jeden a štvrť miliardy.