Divinová paštéta
šéfkuchár Elesko restaurant wine bar & shop v Bratislave, 10. septembra 2010
Foto: Pravda - Ivan Majerský
porcie
príprava
na 90 °C
Postup
-
1
Divinu uvaríme vo vode spolu s bravčovým lalokom. Po uvarení mäso starostlivo pomelieme na mlynčeku dvakrát na jemno. Zvlášť rozmixujeme pečeň, do ktorej pridáme soľ, korenie a borievky. Nakoniec pridáme rozmixovaný brusnicový kompót s tymianom. Všetko spolu dôkladne pomixujeme a zmiešame s pomletým mäsom. Dôkladne pomiešame, prípadne dochutíme.
- 2
Hotovú zmes vkladáme do keramickej misky až po okraj. Miskou dobre pobúchame, aby sa zmes rovnomerne rozložila. Takto pripravenú misku s paštétou vkladáme do vysokého plechu a zalejeme teplou, asi 70–stupňovou vodou. Plech prikryjeme a dáme do konvektomatu (prípadne pečiacej rúry) na 90 °C na jeden a pol hodiny (para + pečenie).
- 3
Na záver hotovú terinu necháme na chladnom mieste, aby dobre stuhla. Keď je terina tuhá, zalejeme vrch redukovaným divinovým vývarom z kostí a necháme stuhnúť. Podávame s brusnicovým kompótom, opečeným toastom alebo listovým šalátom.
- 4
Náš tip: Dbáme na dôkladné spracovanie surovín, veľmi dôležité je pomletie mäsa dvakrát.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Zelam vsetkym stastne a vonave vianoce:-)
Prepáč mi to, ale poväčšine sa paštéty vyrábajú z vareného mäsa.Preto z vareného, aby bolo finálne dielo po zomletí (spracované vo food processore ,mäsiarskom kutry, či v menšom sekacom zariadení) jemnej štruktúry.Pečenie, mäso vysušuje a potom tá štruktúra mäsa po zomletí môže byť zrnitá.Pečienka sa pridáva rozsekaná na jemno za surova.Ak som ti pokazil tvoj nápad, tak potom sorry.Želám ti pekný večer.
Apropo Peter, posielam vám zaslúžených 5 * * * * *