Dezert Merengue de Amor
šéfkuchár reštaurácie a tapas baru Rambla v Bratislave, 11. marca 2010
Foto: Pravda - Ivan Majerský
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
Žĺtky zmiešame s cukrom a pridáme kakao. V druhej nádobe z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Do snehu opatrne primiešame žĺtky s cukrom a pridáme múku. Ingrediencie miešame varechou. Pripravíme si dva plechy a položíme na ne papier na pečenie. Na každý plech dáme cesto hrubé 1 cm. Pečieme 15 minút pri teplote 170 °C. Necháme vychladnúť.
- 2
Smotanu si vyšľaháme do tuha, pridáme mascarpone, kryštálový a vanilkový cukor, a vymiešame na hustý krém. Prvé cesto natrieme krémom, prikryjeme druhým cestom, vykrojíme koláčiky, vrchné cesto ozdobíme kakaom a navrch položíme nakrájané jahody.
- 3
Náš tip: Merengue po španielsky okrem iného znamená snehovú pusinku. Ľudová múdrosť už dávno tvrdí, že láska ide cez žalúdok a ako ju dať krajšie najavo než pusinkou z lásky? Vyskúšajte.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
sk.wikipedia.org/wiki/Mascarpone...
Recept si ukladám a určite vyskúšam .
Ale vykrajovať nebudem, veď to by bolo škoda zvyškov. Upečiem tortový korpus a prekrojím :-)))))
Zo zbytkov odrezkov urob pohare zaliate jogurtom, pudingom. ovocim, slahackou-a vobec vselicim co mate doma radi a mas 2 dezerty jednou ranou a vsetko elegancia sama...
na mascarpone vyrobu doma by si spotrebovala velmi vela kvalitnej viac ako 33% smotany. (ja pouzivam 55%). Jeho vyroba je draha preto aj cena za kelimok zatial vsade vo svete je velka.
Kedze si vsak doma robis sama tvaroh, tento nechaj velmi dobre po odkvapkani prevzdusnit na suchu, aby sa ti co najviac "odparila" zo syru voda. Potom ho vymiesaj s odparenou smotanou, (ktoru urob tak, ze nechas mnozstvo varit tak, aby sa co najviac mlieka (ci vody z nej odparilo)- proste aby zhustla a ked vychladne toto pomiesaj s tvojim tvarohom. Dostanes skor taku konzistenciu ako prave mascarpone.
Neda sa to vsak urobit z kupenskeho tvarohu akejkolvek kvality. Kedze vsetko robievam od oka, sorry-nemam mierky.
Ak si das tu pracu, napis ako sa zdarilo?
Pozdravujem ta, babatko mas krasne!
Odporúčam. A s odpadkami si nerobte starosti, pri vykrajovaní krúžkov každý jeden odpad som hneď zjedla. Jahody som nemala, tak som dala mrazené maliny a černice. Vynikoš kyselkavé k tomu pasuje.
1, zo 4 vajicok vyslo tak malo cesta, ze ledva pokryl 1 plech, neviem si prectavit ako by to niekto delil na 2 plechy. Napokon som upeceny prekrojila na dve vrstvy, ale kolacik je miniaturny asi 20x30 cm.
2, toho cukru je prilis vela aj v ceste aj v plnke.
3, plnka sa mi rozteka, asi som mala malo vyslahanu smotanu, alebo treba pridat stuzovac.