Dezert Merengue de Amor

Ami El Gani
šéfkuchár reštaurácie a tapas baru Rambla v Bratislave, 11. marca 2010
Dezert Merengue de Amor
Foto: Pravda - Ivan Majerský
45 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

4 ks
4 ks
2 PL
150 g
50 g
Plnka:
300 g
100 ml
100 g
200 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Žĺtky zmiešame s cukrom a pridáme kakao. V druhej nádobe z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Do snehu opatrne primiešame žĺtky s cukrom a pridáme múku. Ingrediencie miešame varechou. Pripravíme si dva plechy a položíme na ne papier na pečenie. Na každý plech dáme cesto hrubé 1 cm. Pečieme 15 minút pri teplote 170 °C. Necháme vychladnúť.

  2. 2

    Smotanu si vyšľaháme do tuha, pridáme mascarpone, kryštálový a vanilkový cukor, a vymiešame na hustý krém. Prvé cesto natrieme krémom, prikryjeme druhým cestom, vykrojíme koláčiky, vrchné cesto ozdobíme kakaom a navrch položíme nakrájané jahody.

  3. 3

    Náš tip: Merengue po španielsky okrem iného znamená snehovú pusinku. Ľudová múdrosť už dávno tvrdí, že láska ide cez žalúdok a ako ju dať krajšie najavo než pusinkou z lásky? Vyskúšajte.

Diskusia k receptu

babidka
tak toto vyzera uplne uzasne a tak asi bude aj chutit . hned si ten recept odkladam, mnam .
michsamant
mascarpone je syr? aku ma chut? alebo na aky iny by sa mohol podobat? da sa nahradit?
michsamant
super! takto vyrabam Paneer, len ten sa robi z mlieka a toto zo smotany :) to vyskusam
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Neviem, či sa to dá tak krásne vykrojiť aj s krémom, či sa to nestlačí.
Recept si ukladám a určite vyskúšam .
sandratamer
Na toto sa nedá len pozerať, večer to urobím.

Ale vykrajovať nebudem, veď to by bolo škoda zvyškov. Upečiem tortový korpus a prekrojím :-)))))
sovka62
Krásne, recept si uložím na nejakú výnimočnú príležitosť.
honestka
@sandratamer : kludne vykroj, stoji to za namahu ho urobit takto "vznesene"
Zo zbytkov odrezkov urob pohare zaliate jogurtom, pudingom. ovocim, slahackou-a vobec vselicim co mate doma radi a mas 2 dezerty jednou ranou a vsetko elegancia sama...
honestka
@michsamant jedna rada:
na mascarpone vyrobu doma by si spotrebovala velmi vela kvalitnej viac ako 33% smotany. (ja pouzivam 55%). Jeho vyroba je draha preto aj cena za kelimok zatial vsade vo svete je velka.

Kedze si vsak doma robis sama tvaroh, tento nechaj velmi dobre po odkvapkani prevzdusnit na suchu, aby sa ti co najviac "odparila" zo syru voda. Potom ho vymiesaj s odparenou smotanou, (ktoru urob tak, ze nechas mnozstvo varit tak, aby sa co najviac mlieka (ci vody z nej odparilo)- proste aby zhustla a ked vychladne toto pomiesaj s tvojim tvarohom. Dostanes skor taku konzistenciu ako prave mascarpone.
Neda sa to vsak urobit z kupenskeho tvarohu akejkolvek kvality. Kedze vsetko robievam od oka, sorry-nemam mierky.
Ak si das tu pracu, napis ako sa zdarilo?
Pozdravujem ta, babatko mas krasne!
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Robila som, je určite dobrý hlavne na slávnostnú príležitosť. Ja by som možno dala trošššku menej cukru ale to je podľa gusta.
Odporúčam. A s odpadkami si nerobte starosti, pri vykrajovaní krúžkov každý jeden odpad som hneď zjedla. Jahody som nemala, tak som dala mrazené maliny a černice. Vynikoš kyselkavé k tomu pasuje.
retig
merengue - snehový pyštek, snehový záskusok , pozri španielsky výkladový slovník
používateľ nemá avatar
zm
zm
Spravila som ho, ale:
1, zo 4 vajicok vyslo tak malo cesta, ze ledva pokryl 1 plech, neviem si prectavit ako by to niekto delil na 2 plechy. Napokon som upeceny prekrojila na dve vrstvy, ale kolacik je miniaturny asi 20x30 cm.
2, toho cukru je prilis vela aj v ceste aj v plnke.
3, plnka sa mi rozteka, asi som mala malo vyslahanu smotanu, alebo treba pridat stuzovac.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Ja som si robila piškotu podľa vlastného osvedčeného receptu. Ostatné OK. Cukru aj ja dám o trochu menej. Na sobotu k oslave ho znovu budem robiť. Je fakt taký slávnostný. Ešte aj tú čačku z čokolády urobím a ukážem sa.
saska20
Je to dobry kolac , aj sme ho robili na prakticku cast maturity ale podla tohto receptu nerobte korpus lebo vam nevinde ani jedna davka spravte si radsej podla vlastneho a cukru na spanielovej je tam dost to by som uz nemenila
anglicak
Chcel by som sa opýtať. Tí čo ste ho už robili. KoĽko porcii Vám vyšlo podľa tohto receptu ?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia