Deti varia šunkové fliačky fotorecept
Foto: sdb
S príchodom detí do domácnosti sme prešli z fast foodu na slow food. Nie preto, že by sme sa predtým stravovali nezdravo, len to Zobraziť celý popisS príchodom detí do domácnosti sme prešli z fast foodu na slow food. Nie preto, že by sme sa predtým stravovali nezdravo, len to varenie sa veľmi spomalilo. Samozrejme varíme primerane našim spolustolovníkom a hľadáme spôsob, ako ich zapojiť, nech sa cítia u nás ako doma. Tentokrát sme sa rozhodli pre šunkové fliačky, šunkofleky, šinkenfleken a kto to ešte ako pomenuje. Verzia nielen vhodná pre deti na varenie ale i jedenie, ktoré ide o to lepšie, že sa na tom podieľali.
porcie
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Pripravili sme si cesto. Trošku sme podvádzali, pretože detské rúčky sú neposedné a slabé na miesenie, takže sme použili robot. Nahádzali sme doň krupicu, múku (pokojne nahraďte inou hladkou múkou podľa dostupnosti a chuti), vajíčka, soľ a vodu podľa potreby múky tak, aby vznikol pevný bochníček. Stroj sa za nás vytrápil a my sme zatiaľ nakrájali šunku - použite pokiaľ možno kvalitnú, uprednostnite varenú pred údenou, deťom do dvoch rokov sa údeniny doporučujú len výnimočne.
-
2
Pripravené cesto sme rozvaľkali a s fantastickým pomocníkom vo forme pizza krájača nakrájali na fliačky. Od ideálnych majú ďaleko a o to viac nám chutili. Pomôcť si viete aj nožom či vlnkovým krájačom, pre deti je však pizza krájač jednoznačne najvhodnejší.
-
3
Tu maminka pomáhala intenzívne, do vriacej vody nahádzala cestoviny. Krájali sme na doštičke kúsky cesta, aby sa ľahšie vhadzovali do vody, keďže občas trvalo krájanie dlhšie, keď pomocníka niečo zaujalo. Lovenie z vriacej vody šlo opäť veľmi jednoducho aj deťom.
-
4
Po uvarení fliačkov sme ich vysypali do zapekacej misy, pridali šunku a vajíčka. Ak necháte vajíčka rozbíjať deti, pre istotu tak robte v poháriku, kde objavíte každú ušlú škrupinku, nech je jedlo bezpečné. Mama dobre premiešala, nakoľko bola masa už dosť ťažká. Pridali sme bylinky podľa chuti, syn pozná najmä petržlen a oregano, majorán a bazalku, tak sme dali primerane zo všetkého. Odhadom asi polievkovú lyžicu petržlenu a z ostatných možno čajovú. Samozrejme môžete fliačky zaliať smotanou alebo šľahačkou, či čímkoľvek, na čo ste zvyknutí. U nás preferujeme jedlá jednoduché tak ako sa len dá a najmä milujeme vajíčka. :)
-
5
Piekli sme na 200 °C asi 30 minút, pravidelne sledovali a keď začali zlatnúť, vybrali vychladnúť.
Diskusia k receptu