Šunkové fliačky
Šunkové fliačky

Deti varia šunkové fliačky fotorecept

sdb - fotkasdb, 16. novembra 2017
Deti varia šunkové fliačky (fotorecept)
Foto: sdb

S príchodom detí do domácnosti sme prešli z fast foodu na slow food. Nie preto, že by sme sa predtým stravovali nezdravo, len to Zobraziť celý popisS príchodom detí do domácnosti sme prešli z fast foodu na slow food. Nie preto, že by sme sa predtým stravovali nezdravo, len to varenie sa veľmi spomalilo. Samozrejme varíme primerane našim spolustolovníkom a hľadáme spôsob, ako ich zapojiť, nech sa cítia u nás ako doma. Tentokrát sme sa rozhodli pre šunkové fliačky, šunkofleky, šinkenfleken a kto to ešte ako pomenuje. Verzia nielen vhodná pre deti na varenie ale i jedenie, ktoré ide o to lepšie, že sa na tom podieľali.

4
porcie
30 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

125 g
125 g
4 ks
 vlažná
 štipka
200 g




Postup

  1. 1

    Pripravili sme si cesto. Trošku sme podvádzali, pretože detské rúčky sú neposedné a slabé na miesenie, takže sme použili robot. Nahádzali sme doň krupicu, múku (pokojne nahraďte inou hladkou múkou podľa dostupnosti a chuti), vajíčka, soľ a vodu podľa potreby múky tak, aby vznikol pevný bochníček. Stroj sa za nás vytrápil a my sme zatiaľ nakrájali šunku - použite pokiaľ možno kvalitnú, uprednostnite varenú pred údenou, deťom do dvoch rokov sa údeniny doporučujú len výnimočne.

    Deti varia šunkové fliačky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravené cesto sme rozvaľkali a s fantastickým pomocníkom vo forme pizza krájača nakrájali na fliačky. Od ideálnych majú ďaleko a o to viac nám chutili. Pomôcť si viete aj nožom či vlnkovým krájačom, pre deti je však pizza krájač jednoznačne najvhodnejší.

    Deti varia šunkové fliačky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tu maminka pomáhala intenzívne, do vriacej vody nahádzala cestoviny. Krájali sme na doštičke kúsky cesta, aby sa ľahšie vhadzovali do vody, keďže občas trvalo krájanie dlhšie, keď pomocníka niečo zaujalo. Lovenie z vriacej vody šlo opäť veľmi jednoducho aj deťom.

    Deti varia šunkové fliačky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po uvarení fliačkov sme ich vysypali do zapekacej misy, pridali šunku a vajíčka. Ak necháte vajíčka rozbíjať deti, pre istotu tak robte v poháriku, kde objavíte každú ušlú škrupinku, nech je jedlo bezpečné. Mama dobre premiešala, nakoľko bola masa už dosť ťažká. Pridali sme bylinky podľa chuti, syn pozná najmä petržlen a oregano, majorán a bazalku, tak sme dali primerane zo všetkého. Odhadom asi polievkovú lyžicu petržlenu a z ostatných možno čajovú. Samozrejme môžete fliačky zaliať smotanou alebo šľahačkou, či čímkoľvek, na čo ste zvyknutí. U nás preferujeme jedlá jednoduché tak ako sa len dá a najmä milujeme vajíčka. :)

    Deti varia šunkové fliačky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Piekli sme na 200 °C asi 30 minút, pravidelne sledovali a keď začali zlatnúť, vybrali vychladnúť.

    Deti varia šunkové fliačky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Krásný recept, plný lásky a tvořivosti! Postup jsem četla jako napínavý román, krásná práce a pomocníci jsou od pohledu trénovaní! @Sdb máš dvojčátka? Určitě by aj mně chutilo, šikovný kuchári!
rela
To je radosť variť s takými šikovnými pomocníkmi. To sústredenie na prácu je neprekonateľné :-)
1x haji
luss44
ako to sústredene krája... zlatý :) pekné cestoviny ste urobili.
1x haji
klukodvody
To jídlo, příprava, nadšení malého pomocníka a jeho nebo jejich zapojování a společná činnost, zcela odpovídá tomu, co je na profilu. Klobouk dolů a můj velký obdiv. Srdečně zdravíme.
hubata
Škoda že už mám deti veľké, aj ja by som prijala takých šikovných pomocníkov čo vedia uvariť šunkafleky. Istotne im aj chutili keď sa tak narobili. Krásny komentár, pekné fotopostupy a jedlo je klasika ktorú má každý rád.
izabella929
Najmilšie sú detičky, ktoré v kuchyni radi tvoria na stole z cesta za prísneho pohľadu maminky.-) vedia sa tak krásne sústrediť na prácu, ktorú vykonávajú a snažia sa, aby to bolo aspoň také ako robí maminka..keď bol môj syn malý rád sa krútil okolo mojej sukne v kuchyni..keď bol väčší učil sa robiť jedlá jednoduchšie i tie zložitejšie..dokonca keď som bola v práci, išiel dávať rady mojej susedke a presviedčal ju, že nie tak sa robia slivkové gule ako ich robí ona...))))teraz chodí ku mne susedkina dcérka a pomáha mi vykrajovať z cesta rôzne drobné pečivo na sviatky, čo ja samozrejme nerada robím..milučký chlapček a ako sa moc snaží...)))