Šunkové fliačky

Deti varia šunkové fliačky (fotorecept)

Autor receptu: sdb

S príchodom detí do domácnosti sme prešli z fast foodu na slow food. Nie preto, že by sme sa predtým stravovali nezdravo, len to varenie sa veľmi spomalilo. Samozrejme varíme primerane našim spolustolovníkom a hľadáme spôsob, ako ich zapojiť, nech sa cítia u nás ako doma. Tentokrát sme sa rozhodli pre šunkové fliačky, šunkofleky, šinkenfleken a kto to ešte ako pomenuje. Verzia nielen vhodná pre deti na varenie ale i jedenie, ktoré ide o to lepšie, že sa na tom podieľali.

4
porcie
30 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravili sme si cesto. Trošku sme podvádzali, pretože detské rúčky sú neposedné a slabé na miesenie, takže sme použili robot. Nahádzali sme doň krupicu, múku (pokojne nahraďte inou hladkou múkou podľa dostupnosti a chuti), vajíčka, soľ a vodu podľa potreby múky tak, aby vznikol pevný bochníček. Stroj sa za nás vytrápil a my sme zatiaľ nakrájali šunku - použite pokiaľ možno kvalitnú, uprednostnite varenú pred údenou, deťom do dvoch rokov sa údeniny doporučujú len výnimočne.
  2. Pripravené cesto sme rozvaľkali a s fantastickým pomocníkom vo forme pizza krájača nakrájali na fliačky. Od ideálnych majú ďaleko a o to viac nám chutili. Pomôcť si viete aj nožom či vlnkovým krájačom, pre deti je však pizza krájač jednoznačne najvhodnejší.
  3. Tu maminka pomáhala intenzívne, do vriacej vody nahádzala cestoviny. Krájali sme na doštičke kúsky cesta, aby sa ľahšie vhadzovali do vody, keďže občas trvalo krájanie dlhšie, keď pomocníka niečo zaujalo. Lovenie z vriacej vody šlo opäť veľmi jednoducho aj deťom.
  4. Po uvarení fliačkov sme ich vysypali do zapekacej misy, pridali šunku a vajíčka. Ak necháte vajíčka rozbíjať deti, pre istotu tak robte v poháriku, kde objavíte každú ušlú škrupinku, nech je jedlo bezpečné. Mama dobre premiešala, nakoľko bola masa už dosť ťažká. Pridali sme bylinky podľa chuti, syn pozná najmä petržlen a oregano, majorán a bazalku, tak sme dali primerane zo všetkého. Odhadom asi polievkovú lyžicu petržlenu a z ostatných možno čajovú. Samozrejme môžete fliačky zaliať smotanou alebo šľahačkou, či čímkoľvek, na čo ste zvyknutí. U nás preferujeme jedlá jednoduché tak ako sa len dá a najmä milujeme vajíčka. :)
  5. Piekli sme na 200 °C asi 30 minút, pravidelne sledovali a keď začali zlatnúť, vybrali vychladnúť.