Šunkové fliačky fotorecept

marienka44 - fotkamarienka44, 19. októbra 2014

Tieto fliačky robím vtedy, keď dostanem kúpiť predné údené koleno, ktorého mäsko po uvarení splní úlohu kvalitnej šunky.

10
porcií
120 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
asi 250 g
2 ks
na špic noža
1 ks
1 téglik
1 téglik
2 ks
trochu
trochu

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z hrubej múky, 2 vajec, soli a vlažnej vody vypracujeme vláčne cesto.

    Šunkové fliačky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po krátkom odpočinku vyvaľkáme na pomúčenej doske 2-3 ks okrúhle cestá, asi 1 mm hrubé. Po miernom obschnutí cesto pokrájame na fliačky (štvorčeky).

    Šunkové fliačky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Údené koleno som uvarila vo vode bez soli v tlakovom hrnci do mäkka.

    Šunkové fliačky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ešte pred mletím mäsa fliačky vyvaríme v dostatočnom množstve osolenej vody. Opláchneme pod tečúcou vodou a v mise omastíme olejom, prípadne bravčovou masťou.

    Šunkové fliačky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koleno má krásne chudé mäsko, ale dobré je pomlieť aj tučnejšie a prípadne aj niektoré kože. Ich pomletím si vlastne vyčistíme mlynček.

    Šunkové fliačky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cestovinu zmiešame s pomletým mäskom, okoreníme s ČMK. Celý obsah misky preložíme do pekáčika. Teraz som ho vystlala aj pečiacim papierom, aby som mala menšiu prácu s čistením pekáčika.

    Šunkové fliačky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Celé vajíčka dobre rozmiešame v zmesi kyslej smotany 16 % a šľahačkovej smotany. Kto chce dietnejšiu prípravu, použije polotučné mlieko. Prípadne aj osolíme. Ale pozor, údené koleno je dosť slané. Tú nerezovú habarku mi kúpila dcérka vo Viedni, je to mechanický prevod a veľmi sa mi osvedčila.

    Šunkové fliačky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zálievkou polejeme fliačky rovnomerne po celej ploche, popicháme vidličkou, aby sa tekutina dostala na každé miesto. Navrch som dala plátky masla, aby fliačky neboli suché. :-)

    Šunkové fliačky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Fliačky som piekla asi pri 200 °C. Čas neviem odhadnúť, lebo som ich robila dávnejšie. Počas pečenia treba sledovať farbu povrchu. Pečieme do chrumkava. Porcie pokrájame na štvorce a servírujeme. Dobrú chuť! Obyčajne k fliačkom robím cviklu s chrenom ako šalát.

    Šunkové fliačky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

5 komentárov k receptu
@marienka44 u nás sa volali šunky-fleky, je to jedlo detstva,mamina to často varila a robili sme ich takmer rovnako. Dobrý typ, dávno som ich nerobila a mám kúsok údeného tak budú:) Chválim aj domáce fliačky!
Veru, @marienka44 , ešte nedávno som na ne myslela a ozaj sú lepšie z údeného mäsa ako len zo šunky či salámy, ako niekto robí. Páči sa mi, že kombinuješ sladkú aj kyslú smotanu dokopy, ja ich takto miešam večer pred robením nejakej omáčky - prívarku a hodí sa aj na zapečenie. Dobré by bolo aj zmiešať so syrom, ale to by už bolo trochu iné. Nabudúce asi spravím, z toho kolena.

Pridaj komentár k receptu: