Tradičná slovenská expresná klasika...

4
porcie
15-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

125 g
1 ks
2 ks
  jemne posekaná
 starší




Postup

  1. 1

    Cibuľu očistíme a nakrájame. Vložíme do hrnca, posypeme mletou červenou paprikou, mletou rascou osolíme, torška okoreníme mletým čierným korením a zalejeme vriacou vodou ( 1,5 litra ) a varíme, kým cibuľa nezmäkne. Zatiaľ si v miske zmiešame bryndzu spolu s pochúťkovou smotanou ( stačí 10 %-tná pochúťková smotana ) a zmes vlejeme do cibuľového vývaru. Premiešame, necháme prejsť varom a odstavíme. Na záver posypeme pažítkou. Straší chlieb nakrájame na kocky, opečieme na suchej panvičke a podávame k polievke.

  2. 2

    Tip : Namiesto cibuľového vývaru na demikát môžete použiťvývar zo zemiakov.

  3. 3

    Dobrú chuť :-)))

Diskusia k receptu

trencanka
Robievam, bez cibule a miesto chleba robim krupicove halusky. Na demikate je vidiet - co kraj, to iny postup. Ale chuti vo vsetkych podobach skvelo. Tesim sa na majovu bryndzu.
danculka
No a ja som to ešte nerobila,u nás sa to nejedávalo,čo nebolo môže byť,,,:)))))))
marianne69
teeda,teda na tuto polievku sa ja uz davno chystam,specialne mam na nu odlozenu bryndzu,no spravim,ked si ju tu uz dala:-)
ejta
Krát, krát, na dvakrát varí mačka demikát. Jak ho varí, tak ho varí, veď to nie sú žiadne čary. Bryndza, cibuľa a mieša sa dokola. :-)
Pridávam !
matilda1964
Ja som zas do demikátu robila zemiakové halušky ako na bryndzové halušky, bol výborný. Už sa teším na májovú bryndzu
garanco
Demikát poznám iba z básničky, ako píše @ejta , aj to iba potiaľ...veď to nie sú žiadne čary....:-)) Takže konečne vidím naň aj recept, vyskúšam!
rybarkuchar
Vždy poteší, keď sa objaví tradičný recept - u nás je to doména manželky. Ide máj a vtedy je brindza najlepšia.
mariaklara
Polievočka na ktorú som priam čakala, na budúci týždeň ju urobím ( v utorok), veď je už veľký týždeň, tak tomuto obdobiu u nás hovoríme pred Veľkou nocou. Vďaka ti @Diabambulka.
3sandra3
vieš, že demikát som ešte vôbec nejedla,,, a veru som veľmi zvedavá, ako chutí... takže si ho uvarím...
diabambulka
ďakujem :-)
veru aj ja poznám tú báasničku a celý čas mi behala po rozume, keď som ju varila a potom som sa na tom smiala...
lyali
Zas ďalšie že mňáááááááááám. Ukladám!! :-)
alexa61
este som neskusala, ale uvarim niekedy, len ten orazok...tam ta polievka nevyzera ze by v nej bola ta cervena paprika...tak ako to je, kolko jej dat?
diabambulka
ahoj alexa61, no ten obrázok ma mrzí, lebo som fotila s bleskom a tak nieje dobre vidieť, že polievočka je v skutočnosti do slabučko červena zafarbená. A koľko papriky ??? ako v tej rozprávke primerane, nie veľa, naozaj len kvôli farbe- ona sa nemôže aj tak restovať dlho inak zhorkne a to nechceme, tak ja som to primerane zasypala, premiešala a hneď zaliala :-)))
diabambulka
ahoj babav, no zostáva mi povedať jedine wau wau, tak tak asi najpravdepodobnejšie pripravovali naši predkovia túto delikatesu :-)
mariaklara
Polievočka bola výborná, nerobila som ju v utorok, ale dnes. Ďakujem za chutný recept. Budem ju robiť častejšie.
majlus
no tiež to vyskúšam,ešte som to nerobila
honestka
a kedze bryndzu nemame tak si demikat robime s velmi dobrym kozim alebo aj ovcim tunajsim makkym syrom vzdy, ked varime halusky.
niekedy je to poriadna cesnacka a vzdy si berieme duple.
tieto nase staro-babickovske jedla suozajstnym pokladom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia