Demikát na kyslo

luciak - bez fotkyluciak, 19. apríla 2017
Demikát na kyslo
Foto: luciak

Trošku upravená verzia klasickej polievky. Fotka sa nepodarila, jedlo veľmi.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 ks
125 g
2 ks
5 ks
200 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky si nakrájame na menšie kocky (ja som použila 5 veľkých, závisí od množstva polievky) a uvaríme v osolenej vode (vody radšej menej ako viac, ja múkou nezahusťujem) s rascou. Keď sú mäkké, asi tretinu odoberieme a zbytok rozmixujeme vo vode.

  2. 2

    Pridáme rozdrobenú bryndzu, bobkový list, korenie a metličkou vymiešame do hladka. Ešte trochu povaríme.

  3. 3

    Vlejeme zákvas, rozmiešame opäť do hladka, pridáme kúsky zemiakov, ktoré sme si predtým odložili a ešte ochutíme ak treba. Ja som polievku na záver posypala nasucho opraženými slnečnicovými semienkami. Použila by som radšej tekvicové, ale neboli k dispozícii.

Diskusia k receptu

6 komentárov k receptu
používateľ nemá avatar
plk
Som nejaky nevzdelany... Ale co je to zakvas? Pripadne cim sa da nahradit? Mam tu bryndzu a potrebujem ju nejako spotrebovat, vyskusal by som.
@Plk (21.4.2017 07:24)

Zákvas je zakysané plnotučné mlieko. Vyrábajú ho viaceré slovenské mliekarne. Keď si zadáte do internetového vyhľadávača slovo "zakvas", nájdete aj konkrétne fotografie tohto mliečneho výrobku.
používateľ nemá avatar
plk
@Redakcia (21.4.2017 08:06)
Dakujem.
Este vcera som guuuglil - tiez ma mohlo napadnut skor ako som sa spytal. Ale pretoze sa mi nechcelo ist do obchodu, dal som tam trochu (1/2 "kelimka") kyslej smotany zriedenej vodou - zhruba 2:1.
A chutilo nam :-).
Ak bude bryndza, spravim zase - davam si nosit zo salasa, ta kupovana mi je nejaka presolena a tuha.
používateľ nemá avatar
plk
Luciak, dakujem aj Vam za radu. Ako som uz pisal, pouzil som smotanu (zriedenu). Nabuduce uz dam zakvas. Alebo ak nezozeniem, tak spravim podla Vasej rady.
Uz len cakam na dalsiu davku cerstvej bryndze :-).

Pridaj komentár k receptu: